Nota de premsa

La Quarta Revolució Industrial està transformant l'estructura productiva de l'economia i el procés de difusió tecnològica, segons CaixaBank Research

L'entitat presenta l'Informe Mensual, “Canvi tecnològic i productivitat”

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Presentació Informe Mensual CaixaBank Research

• A l'estudi s'analitza la tendència cap a una economia de dues velocitats, amb empreses capdavanteres en productivitat i elevada inversió en capital intangible, i d’altres amb baixa productivitat i poca inversió en intangible.

• A més, l'impacte de les noves tecnologies sobre l'ocupació serà globalment positiu gràcies al protagonisme que adquiriran les professions que més es beneficiaran dels nous desenvolupaments.

En els darrers anys, el ritme d'avançament de la productivitat a nivell mundial s'ha desaccelerat de forma important i generalitzada. La productivitat laboral mundial ha passat de créixer un 2,6% anual en el període 1996-2007 a un 1,8% en el període 2013-2016. Aquesta desacceleració té un impacte directe sobre el benestar de les persones: actualment els nord-americans estarien guanyant 8.400 dòlars a l'any més si el creixement de la productivitat no s'hagués alentit.

Com s'explica la desacceleració de la productivitat tenint en compte el ràpid progrés tecnològic que estem presenciant? Quin serà l'impacte de l’anomenada Quarta Revolució Industrial en el potencial de creixement dels països? Aquestes són algunes de les preguntes que s'analitzen a l'Informe Mensual del mes de febrer de CaixaBank Research, presentat avui a Madrid per Oriol Aspachs, director de Macroeconomia i Mercats Financers de CaixaBank Research.

Innovació tecnològica i productivitat empresarial

Malgrat el menor increment de la productivitat, s'observa una marcada dualitat entre un selecte grup d'empreses molt productives i un sector empresarial molt més endarrerit que no utilitza les millores tecnològiques disponibles al seu abast. Això facilita que ens estiguem movent cap a una economia de dues velocitats, amb empreses capdavanteres en productivitat i elevada inversió en capital intangible, i empreses amb baixa productivitat i poca inversió en capital intangible.

Actuar sobre el conjunt d'empreses amb baixa productivitat té un enorme potencial. En aquest sentit, Oriol Aspachs ha destacat que les iniciatives que permetin a les empreses adquirir un millor coneixement de l'evolució del seu sector en temps real, utilitzant tota la informació disponible, poden actuar com incentiu perquè adoptin les millors pràctiques.

Noves tecnologies i mercat laboral

L'Informe analitza també l'impacte de les noves tecnologies sobre el mercat laboral. En aquest sentit, s'apunta que és possible que algunes tasques s'exerceixin amb menys treballadors, però els economistes de CaixaBank Research han mostrat ple convenciment en què l'efecte sobre l'ocupació acabarà sent globalment positiu gràcies al major protagonisme que adquiriran les professions que més es beneficiaran dels nous desenvolupaments tecnològics. Tot i així, han assenyalat que el canvi tecnològic pot augmentar les diferències de productivitat entre professions, un fenomen que ja s'ha començat a produir i que és un dels factors que explica l'augment de la desigualtat salarial en molts països desenvolupats.

El canvi tecnològic afectarà el funcionament dels mercats i empreses

El canvi de paradigma tecnològic afectarà també l'estructura sectorial de l'economia, al mateix funcionament i a la grandària de les empreses. Les plataformes digitals incorporaran cada vegada més béns físics i serveis al seu catàleg de productes i teixiran sinergies amb empreses que ofereixin béns complementaris, convertint-se en un competidor temible per a les empreses tradicionals. Així mateix, les empreses podran disposar cada vegada més d’una producció i uns centres de decisió més descentralitzats, de tal manera que coexisteixin grans empreses globals amb microempreses especialitzades en productes molt concrets i sofisticats.

Oportunitats i reptes de futur

La Quarta Revolució Industrial ja està transformant de manera profunda tant l'estructura productiva de l'economia com el procés de difusió tecnològica. Les economies del futur seran les que disposin del marc més adequat per donar resposta a aquestes noves tendències. Així, les referències que normalment s'utilitzen per definir les accions de política econòmica, com la grandària empresarial o el sector, haurien d'incorporar nous paràmetres que capturin millor l'essència de l'activitat que realitzen les noves empreses. Cada vegada hi ha més empreses difícilment classificables en un sector específic i les empreses globals i horitzontals conviuen ja amb un nombre creixent de microempreses i treballadors autònoms. Adaptar-se a aquests canvis és imprescindible i, segurament, inevitable, i, si s'actua tard o de manera reactiva, difícilment es podrà treure el màxim profit de les noves tecnologies.

 

NOTÍCIES RELACIONADES