Recursos per a mitjans
Accedeix als nostres recursos per a periodistes.
Història de la qual s'escriu amb majúscules en edificis on, segons conten els llibres, els Reis Catòlics van rebre Cristóbal Colón a la tornada del seu segon viatge a Amèrica o Miguel de Cervantes va començar a escriure alguns passatges de El Quixot. Immobles que van ser la seu de la Cort de les Índies i, també, de la Secretaria General del Moviment o antics convents i emblemàtics hotels.
Construccions en diferents estils arquitectònics com el gòtic o el barroc, el neoclàssic o l'eclèctic, el modernista o l'avantguardista. Parets que han estat testimonis d'excepció de la història al llarg i ample de la Península i, també, de les illes. Avui dia, aquests edificis tenen alguna cosa en comú: tots són oficines singulars de CaixaBank que formen part de la xarxa de més de 4.000 sucursals amb les quals l'entitat financera compta a tot Espanya, la més àmplia de tot el sector.
Al centre de Burgos, la coneguda popularment com a Casa del Cordón, va ser construïda al segle XV per encàrrec dels Conestables de Castella. Residència reial dels Reis Catòlics, allà, van rebre primer Colón i, anys més tard, el Gran Capità, Gonzalo Fernández de Córdoba. També, en aquest Palau dels Conestables de Castella va morir Felip el Bell, pocs dies després d'haver traslladat la seva residència al costat de Joana La Boja. Avui, és la seu de la Direcció Territorial de CaixaBank a Castella i Lleó i el seu pati, amb una coberta de 1.000 metres quadrats en fusta i dotada d'uns badalots que permeten la il·luminació natural, alberga ‘l'all in one' de Burgos.
A més de 700 quilòmetres, al concorregut carrer Sierpes de Sevilla, es troba la seu de la Direcció Territorial de CaixaBank a Andalusia. La seva ubicació: la finca on hi havia l'antiga Presó Real de la capital figuerenca, un edifici medieval del segle XIII, que al segle XVI va ser reformat i entre els presos del qual van destacar il·lustres personalitats del Segle d'Or Espanyol com Mateo Alemán, Alonso Cano i Cervantes. En el pròleg d’El Quixot, allà per 1605, el mateix autor dona a entendre que va concebre el seu personatge més universal a la presó, entre aquestes parets. Enderrocada al segle XIX, va ser després hotel, cafè, seu del Cercle de Llauradors i, en l'actualitat, el seu lluminós pati acull esdeveniments, exposicions i rep a diari desenes de clients de CaixaBank que, segles després, escriuen les seves pròpies històries.
La Direcció Territorial de la Comunitat Valenciana i Múrcia, i seu social de CaixaBank a nivell nacional, també està en un dels edificis icònics de la capital del Túria, la que fora seu del Banc de València. Aixecat el 1917, es tracta de l'edifici més significatiu del neobarroc regionalista valencià. A escassos metres, l'històric Hotel Reina Victòria de la Plaça de l'Ajuntament és, en l'actualitat, la seu de ‘l'all in one' a València.
Una altra 'all in one', la de Segòvia, té en el seu haver la història de l'anomenat Convent de Carmelites Calçats que va ser erigit el 1603.
Aquests són exemples d'algunes de les grans oficines singulars de CaixaBank. Però són moltes les oficines més petites que tenen segell propi. A Madrid, a escassos metres de la Puerta del Sol i de la Plaza Mayor, la que avui és la Store Mayor es troba a l'anomenat Edifici de la Companyia Colonial, construït el 1909. De disseny modernista amb ceràmiques i relleus a la façana, destaquen els seus elements decoratius, amb figures al·legòriques referides al comerç i la indústria, com la del déu Mercuri i productes bàsics com el cafè, te i cacau. A poc més d'un quilòmetre, entre el Banc d'Espanya i el Cercle de Belles Arts, la Store Cibeles, emplaçada a l'Edifici Zurich, va ser seu de la Secretaria General del Moviment durant gairebé quatre dècades.
A Barcelona, la Store Via Laietana està situada en la que fos la seu de la Caixa de Pensions per a la Vellesa i Estalvis de Catalunya i Balears, construïda entre 1914 i 1917 per Enric Sagnier en estil neogòtic; i la Store Premier Sant Cugat s'ubica en un edifici neoclàssic d'estil francès, que data de 1927 i va ser residència d'estiueig d'un conegut fabricant de pianos. A Saragossa, la Store Plaza España es va construir el 1928, en estil eclèctic i classicista, per ser seu del Banco Zaragozano i, a Vigo, la Store Príncipe ocupa un edifici complet, també, de principis del segle XX en el qual destaca un conjunt escultòric amb una estàtua de Mercuri i una altra de Vulcano, al·legories de les activitats comercials i fabrils de la ciutat.
A Balears, la Store Llucmajor està en un edifici històric de 1908 del qual s'ha respectat la façana i el caràcter de la construcció. A Canàries, un immoble barroc del segle XVII, amb detalls del neoclàssic, que va ser Seu de la Cort de Les Índies, acull la Store La Laguna Concepción; i la Store de Arrecife és una oficina dissenyada pel pintor i escultor César Manrique, que va compaginar la seva obra amb la defensa dels valors mediambientals de Canàries.
Totes aquestes oficines, exemple de riquesa arquitectònica i històrica, han estat escenari de la transformació política, social i econòmica del país i, en els darrers anys, també s' han adaptat al gran canvi del sector financer. Han evolucionat i incorporat les noves tecnologies i han vist com es potencia l'atenció personal a la mesura de cada client amb els models Store i 'all in one', oficines que es conceben com a espais oberts, accessibles i transparents, que busquen una millora de l'experiència i una major proximitat i protagonisme de l'atenció personalitzada.
Es tracta d'oficines úniques, reclams turístics en molts casos, entre les parets dels quals s'han escrit històries, algunes amb noms i cognoms il·lustres que ja formen part dels llibres, però, també, històries anònimes personals i empresarials que segueixen i, segur, continuaran escrivint-se.