MicroBank, el banc social de CaixaBank, va concloure el 2022 amb una nova xifra rècord de volum de finançament amb impacte social i va superar per primera vegada els 1.000 milions d'euros. En concret, MicroBank va formalitzar 100.323 operacions a Espanya per un total de 1.016 milions d'euros, import que suposa un increment del 6,6% respecte a l'any anterior.
El segment d'activitat que va experimentar un més alt creixement el 2022 està vinculat al suport a famílies vulnerables, amb 81.985 microcrèdits concedits a Espanya. L'import d'aquest finançament destinada a què col·lectius amb pocs recursos puguin fer front a necessitats puntuals va assolir els 636,5 milions d'euros l'any passat, cosa que representa un creixement del 16,4%. L'import mitjà d'aquests microcrèdits es va situar en 7.764 euros, un 23,3% més que l'exercici anterior.
Aquest segment de suport a famílies amb dificultats d'accés al crèdit va representar el 63% del volum total finançat pel banc social de CaixaBank.
Un altre dels capítols destacats de MicroBank va ser el relacionat amb el finançament per a la posada en marxa o consolidació de petits negocis a emprenedors, autònoms i microempreses. En total, MicroBank va concedir 13.118 préstecs a aquests col·lectius (una xifra inferior a l'any anterior com a conseqüència del descens de microcrèdits destinats a mitigar els efectes de la crisi de la Covid) per un valor global de 171,1 milions d'euros. L'import mitjà d'aquests microcrèdits va ser de 13.046 euros, lleugerament per damunt dels 12.870 euros del 2021.
“El 2022, hem assolit els 1.000 milions d'euros atorgats en finançament amb impacte social, una fita que hem aconseguit després de 15 anys de trajectòria i que ens encoratja a seguir impulsant la nostra activitat per afavorir el desenvolupament econòmic i benestar de la societat”, explica Juan Carlos Gallego, president de MicroBank.
Per part seva, Cristina González Viu, directora general de MicroBank, assenyala que “un any més, en un context de complexitat, hem enfocat els nostres esforços a qui més ho necessita, treballant en pro de la inclusió financera”.
Suport al finançament amb impacte social
La tercera gran àrea d'activitat de MicroBank, la relativa a les línies específiques per a sectors amb impacte social, va contribuir a materialitzar 5.220 projectes a Espanya, per damunt dels 5.142 de l'exercici anterior, per import de 208,2 milions d'euros, en línia amb el volum aportat el 2021. Aquestes línies, dirigides a projectes d'economia social, educació, emprenedoria, innovació i salut que generin un impacte positiu en la societat, suposen el 20,5% del capital concedit pel banc. En aquest apartat, el 2022 es destaca l'increment de la línia EaSI, dirigida a empreses de l'economia social, que ha experimentat un creixement del 18,5%, i la bona acollida dels préstecs Skills & Education vinculades a educació tant per a estudiants com per a empreses.
Banca sostenible
MicroBank dona resposta a diferents segments de població les quals necessitats financeres dels quals no estan prou cobertes. Té un paper determinant en el Pla de Banca Sostenible, integrat dins el nou Pla Estratègic de CaixaBank, en què té encomanada la missió de promoure la inclusió financera, facilitant l'accés al crèdit als col·lectius més vulnerables, així com enfortir el seu compromís amb el desenvolupament socioeconòmic del territori.
Com únic accionista de MicroBank, CaixaBank dona suport al seu banc social des de la seva creació atorgant-li el finançament necessari per al creixement de la seva activitat creditícia i comercialitzant els seus productes a través de l'extensa xarxa comercial de CaixaBank per posar a disposició del client tota la gamma d'opcions amb la màxima qualitat de servei i proximitat possibles.
En la concessió dels microcrèdits, hi col·laboren a més de manera activa 290 entitats a tot Espanya que aporten coneixement de les persones destinatàries dels préstecs, a més d'assessorar i fer un seguiment dels projectes.
Així mateix, MicroBank compta amb el suport de les principals institucions europees dedicades al foment de l'emprenedoria i les microfinances. Es tracta del Fons Europeu d'Inversions (FEI), el Banc de Desenvolupament del Consell d'Europa (CEB) i el Banc Europeu d'Inversions (BEI).