Nota de premsa

MicroBank i l’Institut de les Dones renoven el seu conveni de col·laboració per incentivar l’autoocupació i l’activitat emprenedora

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Cristina González Viu, directora general de MicroBank, i Isabel García, directora de l’Institut de les Dones, segellen l’acord.

• El conveni entre les dues entitats, que afavoreix la igualtat d’oportunitats a través d’una línia de finançament que fomenta l’autoocupació i l’emprenedoria de les dones, ha permès fins a l’actualitat donar suport a més de 1.300 dones que han impulsat un negoci

 

La directora general de MicroBank, Cristina González, i la directora de l’Institut de les Dones, María Isabel García Sánchez, han signat la renovació del seu conveni de col·laboració per tal de facilitar el finançament de projectes empresarials a través de microcrèdits. Fins a l’actualitat, aquesta aliança ha permés donar suport a més de 1.300 dones que han impulsat un negoci.

Amb la firma d’aquest acord, i després d’haver analitzat les necessitats i les dificultats d’accés al finançament de les dones a l’hora d’emprendre, s'estableix una línia de finançament d'un milió d'euros per potenciar l'autoocupació i incentivar l'activitat emprenedora, afavorint la igualtat d'oportunitats entre dones i homes. En base a aquest conveni, es finançarà la creació o ampliació de microempreses, negocis de persones autònomes i projectes d'autoocupació amb l'objectiu de contribuir al desenvolupament del teixit productiu i al progrés social.

Les beneficiàries seran professionals autònomes i microempreses amb menys de deu persones en plantilla i una facturació anual inferior a dos milions d'euros. Les sol·licitants podran optar a microcrèdits per un import màxim de 30.000 euros. Els projectes han de tenir un pla d'empresa i l'informe favorable de viabilitat elaborat per les entitats col·laboradores de l’Institut de les Dones, como són les Cambres de Comerç i l’Escuela de Emprendedoras Juana Millán.

El criteri de concessió de microcrèdits per part de MicroBank atén fonamentalment a la confiança en la persona o l'equip que sol·licita el préstec i la viabilitat del projecte, podent-hi accedir persones mancades de garanties i avals.

En virtut d'aquest conveni, l'entitat es compromet a detectar les necessitats de finançament, amb la finalitat de promoure l'autoocupació i l'establiment, consolidació o ampliació de microempreses i negocis d'autònoms i dirigir a les persones físiques o jurídiques assessorades per l’entitat a MicroBank perquè aquest analitzi, i si s’escau aprovi, les sol·licituds de finançament.

L’Institut de les Dones, adscrit al Ministeri d'Igualtat, té com a finalitat primordial la promoció i el foment de les condicions que possibilitin la igualtat social de tots dos sexes i realitzar les funciones que facin falta per afavorir la participació de les dones en la vida política, cultural, social, l'activitat econòmica i al mercat de treball, així com la prevenció i eliminació de tota mena de discriminació de les persones por raó de sexe. L'Institut de les Dones desenvolupa diferents programes per impulsar i secundar l'emprenedoria femenina, que inclouen, entre altres actuacions, assessorament, acompanyament, formació, visibilització d'emprenedores referents, creació de xarxes, etc., destacant el programa Desafío Mujer Rural, l'Escuela de Emprenedoras Juana Millán o Innovatia 8.3.

MicroBank, el banc social de CaixaBank, completa el compromís de l'entitat amb una manera de fer banca socialment responsable i de generar amb la seva activitat un impacte positiu en la societat. MicroBank té com a missió contribuir al progrés i el benestar de la societat facilitant finançament a aquells col·lectius i projectes on es generi un impacte social.

Durant 2023, el MicroBank va finançar a Espanya 144.473 projectes amb impacte social per valor de 1.383 milions d’euros, dels quals 118.753 microcrèdits per valor de 862,2 milions d’euros es van destinar a afrontar necessitats puntuals de famílies i 19.267 per un import de 253,4 milions d’euros es van atorgar per donar suport a emprenedors i microempreses. Les línies específiques per sectors amb impacte social van aconseguir materialitzar a Espanya 6.453 projectes d’economia social, educació, emprenedoria, innovació i salut per 267,8 milions d’euros.

Durant el passat exercici, un total de 5.723 dones van emprendre un negoci amb l'ajuda del finançament de MicroBank, la qual cosa suposa un creixement del 60% respecte a l'any anterior. En total, el banc social de CaixaBank va atorgar a les emprenedores préstecs per valor de 85,1 milions d'euros, cosa que suposa un increment del 73%.

270 entitats col·laboradores actives

En la concessió dels microcrèdits, a banda de l'extensa xarxa d'oficines de CaixaBank, hi col·laboren entitats que aporten coneixement de les persones destinatàries dels préstecs, a més d'assessorar i realitzar un seguiment dels projectes. Actualment, hi ha 270 entitats que treballen de manera activa per tota Espanya. Les entitats col·laboradores són organitzacions de tota mena amb experiència en accions d'assistència econòmica i social dirigides a potenciar la creació de microempreses, fomentar l'autoocupació i incentivar l'activitat emprenedora.

Declaració de Cristina González, directora general de MicroBank