Nota de premsa

José Ignacio Goirigolzarri destaca que els Consells d'Administració són clau per assegurar la sostenibilitat dels projectes

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Participació de José Ignacio Goirigolzarri a la 38a Reunió del Cercle d’Economia

• La sostenibilitat d'un projecte passa perquè l'empresa tingui una rendibilitat per sobre del seu cost de capital.

• Per al president de CaixaBank, des de la pandèmia, hi ha hagut un important canvi de percepció sobre el comportament de la banca.

• Goirigolzarri ha recordat que la cotització dels bancs americans ha estat molt diferencial respecte als europeus en els últims anys per diversos factors, com l'evolució de l'economia o la regulació, entre altres.

El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, ha posat en valor el ‘paper crucial’ que juguen els Consells d'Administració per assegurar la sostenibilitat dels projectes. Així ho ha destacat durant la seva participació en el debat sobre banca: “Present i futur de la banca: reflexions davant un món canviant”, durant la 38a Reunió del Cercle d’Economia.

“La sostenibilitat d'un projecte passa perquè l'empresa tingui una rendibilitat per sobre del seu cost de capital ja que, si això no es produeix, no hi ha projecte amb futur”, ha assenyalat. Perquè això sigui possible, la base de qualsevol negoci són els clients, que són els que legitimen qualsevol projecte. Segons Goirigolzarri, per a aconseguir-ho, és necessari un equip compromès amb el projecte i amb el servei al client. A més, ha remarcat que “per ser sostenible en el temps, un projecte ha de tenir un necessari reconeixement social”. Segons el president de l'entitat, aconseguir l'equilibri d'aquests quatre vectors és l'objectiu que ha de perseguir un Consell d'Administració, que és el que assegura que el projecte sigui sostenible.

Per a Goirigolzarri, establir uns principis que afecten la conducta i a les maneres de fer de les diferents parts de l'organització és una gran prioritat per a un Consell, així com la seva comunicació i seguiment. “Sobre aquest codi de valors s'han de definir les diferents polítiques comercials, iniciatives estratègiques i, fins i tot, la política de riscos”, ha remarcat.

Canvi de percepció sobre el comportament de la banca

El president de CaixaBank també ha recordat el ‘cop reputacional’ que va patir la banca amb la crisi de 2008. “Va haver-hi una gran decepció perquè la banca no tenia ni la solvència ni la capacitat per ajudar a empreses i famílies, va haver-hi conductes no exemplars i poc ortodoxes”, ha explicat Goirigolzarri, que considera que avui les pràctiques de govern corporatiu han canviat i estan molt lluny d'aquesta imatge.

D'altra banda, des de la pandèmia, hi ha hagut un important canvi de percepció sobre el comportament de la banca. “La situació de la banca ha estat diferencial en termes de solvència i liquiditat i l'actuació de les autoritats també va ser radicalment diferent. Hem pogut estar prop de les famílies i de les empreses quan més ho necessitaven” i en aquest sentit, ha posat com a exemple les moratòries, ICOs i l'obertura d'oficines per atendre els clients durant la pandèmia”. No obstant això, el president de l'entitat creu que encara hi ha molt a millorar: “Des de les entitats hem de comunicar i transmetre de forma molt més eficaç a la societat el decisiu paper que té el sector bancari per al benestar dels ciutadans.

Diferències entre la banca americana i europea

Sobre les turbulències que ha travessat el sistema financer internacional a partir dels fets de Silicon Valley Bank, Goirigolzarri s'ha mostrat partidari d'avançar en el Fons de Garantia de Dipòsits Comú a Europa.

Segons el president de CaixaBank, la cotització dels bancs americans ha estat molt diferencial respecte als europeus en els últims anys per diversos factors. D'una banda, està l'evolució de l'economia, que afecta l'activitat del sector bancari; un altre factor, també econòmic, ha estat l'evolució dels tipus d'interès, ja que Europa, a diferència dels EUA, ha tingut tipus d'interès negatius durant 6 anys, la qual cosa ha incidit molt directament en la baixa rendibilitat de la banca europea. D'altra banda, la regulació del sector ha estat diferencial; tampoc ha ajudat la prohibició temporal de donar dividends; l'absència d'un mercat únic de serveis financers a Europa és un altre factor. “Tot això explica la menor capitalització de la banca europea enfront de l'americana”, ha conclòs.

Sobre els nous jugadors com les Fintech i la seva repercussió sobre la banca, Goirigolzarri s'ha mostrat optimista i ha fet diverses reflexions en aquest sentit: “La banca té una rellevant base de clients, amb la qual manté una relació molt estreta”. A més, aquests clients confien en els bancs tant per a dipositar els seus diners com per al tractament i la privacitat de les seves dades. D'altra banda, en el curt termini, el gran camp de competència s'està establint en els mitjans de pagament i finalment, el que ens ha ensenyat la digitalització és que les fronteres entre els sectors es fan cada vegada més grisos. Per tant, per al president de CaixaBank, no té sentit que els bancs utilitzin una estratègia defensiva.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES