El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, s'ha reunit amb els membres del Comitè Consultiu d'accionistes de l'entitat, als quals ha explicat els bons resultats de l’entitat el 2023 i la proposta de distribució d'aquest, que suposa elevar el payout en efectiu fins al 60%.
En la seva anàlisi sobre l'exercici 2023, Gortázar ha assegurat davant el Comitè Consultiu que “en un entorn operatiu i competitiu molt exigent, i marcat per la normalització dels tipus d'interès, a CaixaBank hem completat un excel·lent any en termes d'activitat comercial, qualitat creditícia i fortalesa financera”. En aquest sentit, ha remarcat que “després de completar la integració amb Bankia i ajudats pel procés de normalització de tipus, hem millorat amb força la nostra eficiència i rendibilitat, així com la retribució als nostres accionistes”.
El conseller delegat ha destacat que “aquesta fortalesa ens ha permès continuar a prop dels nostres clients, cobrir les seves necessitats financeres i mantenir la nostra voluntat de suport a la societat”. En aquest sentit, ha posat en valor que aquest any CaixaBank ha concedit a Espanya més de 280.000 operacions de finançament a empreses i 80.000 noves hipoteques a famílies. A més, des que la pujada de tipus d'interès va començar a afectar els clients hipotecaris s'han gestionat més de 30.000 refinançaments, novacions i adhesions al Codi de Bones Pràctiques.
“La millora de la rendibilitat i la nostra fortalesa financera –ha informat Gonzalo Gortázar– ens permeten augmentar substancialment la retribució als nostres més de 590.000 accionistes al proposar la distribució d'un dividend de 2.890 milions (0,3919 euros per acció), un 60% del resultat de l'exercici, fet que suposa un augment del 70% del dividend en efectiu per acció”.
Gortázar també ha destacat la intenció d'executar un tercer programa de recompra d'accions el 2024, que un cop aprovat pel supervisor s'afegiria als programes ja realitzats el 2022 i el 2023. Finalment, va recordar l'increment de la previsió de generació de capital disponible per distribuir durant el període 2022-2024 fins als 12.000 milions d'euros (vs. els 9.000 milions previstos a principi de l'actual Pla Estratègic).
De cara a l'exercici 2024, el conseller delegat confia en “consolidar el nostre creixement i continuar donant suport a l'economia i als nostres clients, en un any en què presentarem a més un nou Pla Estratègic que definirà el rumb i la velocitat de CaixaBank per als propers anys”.
D'altra banda, Gortázar ha agraït als membres del Comitè Consultiu d'accionistes la seva participació en aquest òrgan, “que estreny la relació i afavoreix la transparència i la comunicació entre l'entitat i la seva base accionarial”.
Per a quatre membres del Comitè, aquesta ha estat la seva última reunió al vèncer el seu mandat: Àngel Canals (Barcelona), Xavier Martínez (Gavà, Barcelona), Eduardo Chacón (Càceres) i Ana Guzmán (Getxo, Biscaia).
Els membres del Comitè Consultiu també s'han reunit amb el director financer de CaixaBank, Javier Pano, que ha aprofundit en els resultats econòmics de l'entitat el 2023. A més, durant la jornada, els integrants d'aquest òrgan consultiu també han compartit una sessió amb Cristina González Viu, directora general de MicroBank, que ha presentat els principals objectius del banc social de CaixaBank i les seves fites històriques més destacades.
Iniciativa pionera a l'IBEX 35
CaixaBank va ser la primera entitat financera a l'IBEX 35 a comptar amb un Comitè Consultiu d'accionistes, que té com a objectiu proposar, fomentar i valorar accions i canals de comunicació per millorar el diàleg entre l'entitat i els seus accionistes.
Està format per membres representatius de la base accionarial i, segons estableix la normativa del Comitè, la permanència màxima és de tres anys, per la qual cosa anualment se'n renova una part. Els nous integrants són seleccionats a partir de les candidatures rebudes a l'’Espai de l'accionista’ del web corporatiu (www.CaixaBank.com) i intenten reflectir la composició de la base accionarial. Cada integrant del Comitè ha de posseir un mínim de 1.000 accions durant tota la seva participació.