Nota de premsa

Goirigolzarri destaca la fortalesa del turisme i preveu un 2024 positiu per al sector

Durant la seva participació en el 'XII Fòrum de Lideratge Turístic' d'Exceltur

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
José Ignacio Goirigolzarri, president de CaixaBank, durant la seva participación al ‘XII Fòrum de Lideratge Turístic’ d’Exceltur.

• El president de CaixaBank ha explicat que “la previsió de l’entitat és que el sector turístic creixi a una velocitat més o menys el doble que l’economia espanyola”.

• Goirigolzarri ha assenyalat “l’estreta relació de CaixaBank amb el món de l’hostaleria i el turisme”, que compta amb una àrea de negoci especialitzada, Hotels&Tourism.

 

El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, s'ha mostrat optimista sobre les perspectives del sector turístic per al 2024 i ha destacat que a CaixaBank "la previsió és que el sector turístic creixi a una velocitat més o menys el doble que l'economia espanyola en el seu conjunt". Durant la seva intervenció al 'XII Fòrum de Lideratge Turístic' d'Exceltur, Goirigolzarri ha assenyalat que "hi ha reptes molt importants, però també hi ha punts forts molt rellevants, com la capacitat de management que té el sector, la posició geoestratègica espanyola i la desestacionalització del turisme", ha explicat.

Goirigolzarri ha destacat també “l’estreta relació de CaixaBank amb el món de l'hostaleria i el turisme", i ha recordat la creació fa 17 anys d'una unitat específica per al suport del sector. "Durant aquests 17 anys hem vist de tot, cicles bons, cicles menys bons, però jo crec que CaixaBank sempre ha estat al costat del sector, i especialment hi ha hagut moments en els quals el suport de CaixaBank al sector ha estat molt evident. Probablement el més evident va ser durant el Covid. Durant aquesta època a CaixaBank vam afavorir amb més de 3.000 milions d'euros de moratòries al sector. Tenim una cartera de crèdits centrada en el sector de 8.500 milions d'euros".

Durant la intervenció, Goirigolzarri també ha abordat l'evolució dels tipus d'interès i ha explicat que "és absolutament dependent de l'evolució de la inflació, que ens està sorprenent positivament, però encara està lluny dels objectius que tenen els bancs centrals, que aspiren a inflacions al voltant del 2%". "Amb les últimes dades d'inflació els mercats han reaccionat de forma molt positiva. Han descomptat que els tipus d'interès tindran una baixada més ràpida del previst i estimen que a finals d'aquest any l’Euríbor a 12 mesos estigui situat al voltant del 2,5-2,6%. No obstant això, cal tenir en compte que aquest posicionament de corbes està tenint una gran volatilitat i a l'abatiment de la inflació encara li queda recorregut", ha afegit.

Respecte a la morositat, Goirigolzarri ha explicat que "des del sistema bancari estem contemplant que els nivells d'impagament estan molt continguts, tant en les famílies com en les empreses. Teníem la previsió de que s'anava a produir un increment de la morositat, però en els últims anys s'ha produït un desapalancament extraordinari, especialment des del sector empresarial, la qual cosa ha contribuït a una major fortalesa financera de les empreses, que sens dubte està ajudant a aquesta contenció en els nivells d'impagament".

Important paper de l'empresariat

El president de CaixaBank ha defensat durant la seva participació el paper de l'empresariat: "sóc un gran defensor de la col·laboració publico-privada, però no podem oblidar-nos de la figura fonamental que significa l'empresari, que és qui, assumint riscos per desenvolupar els seus projectes, és el gran creador de riquesa". En aquest sentit, Goirigolzarri ha destacat que "l'empresariat del sector turístic té tota la meva admiració, ja no només per aspectes com que en el passat els hotelers van ser els primers a internacionalitzar-se, sinó per qüestions més actuals com la gestió de la pandèmia, la capacitat d'impulsar una ràpida recuperació i la gestió d'una situació d'inflació complexa". "Tot això reafirma la meva idea de la rellevància de la figura de l'empresari. Per a una societat pròspera i sana, valorar i promocionar els valors de l'empresariat són un element clau i fonamental", ha afegit.

Per a finalitzar, Goirigolzarri ha explicat que "una de les grans disfuncionalitats que tenim en els nostres mercats econòmics és la del mercat laboral. Tenim unes taxes d'atur juvenil inacceptables i, alhora, un dels grans problemes del sector de l'hostaleria és la falta de personal". El president de CaixaBank ha assenyalat que existeix una gran disfuncionalitat de les habilitats laborals entre l'oferta i la demanda de treball i, per tant, "una de les qüestions a la qual enfrontar-nos és l'enfortiment de la formació professional, que és clau per a l'economia espanyola i, especialment, per a aquest sector". En aquest sentit, Goirigolzarri ha apuntat que "segons l'Observatori de la Formació Professional de CaixaBank Dualitza, d'aquí a l'any 2035 necessitarem 1.300.000 llocs de treball en sector de l'hostaleria, la qual cosa significa un repte d'atracció i retenció". "Els empresaris hem d'involucrar-nos en aquest procés i una manera de fer-ho és a través de la formació dual, especialment aplicable en aquest sector i enfocar aquest tema seria positiu per a tots", ha conclòs.