En quin món ens agradaria viure? Aquesta és la pregunta que ha sobrevolat durant tot un matí Caixaforum Madrid. Allí, representants de l'Administració, així com del sector financer, educatiu i empresarial, han ofert una resposta. No només això: també les eines necessàries per convertir aquesta resposta en realitat.
Caixaforum va ser el marc triat per presentar oficialment l'adhesió d'Espanya al Global Steering Group for Impact Investment (GSG), el grup de treball global per a la inversió d'impacte social. Aquesta fita serà la primera pedra d'una transformació profunda de l'economia, coneguda com "La Revolució de l'Impacte", i que es basa en el concepte de buscar un impacte social o mediambiental a través de les inversions.
En paraules de Sir Ronald Cohen, president mundial de GSG, "la inversió d'impacte és una revolució en mitjans i recursos, tant humans com financers. El seu objectiu no és un altre que el de fer del món un lloc millor". Ell va ser qui va formular primer aquesta pregunta sobre el món en el qual ens agradaria viure. La inversió d'impacte és l'eina que va trobar en el seu moment per donar-li una resposta.
Què és la inversió d'impacte
L'adhesió d'Espanya a GSG ha vingut precedida del treball de Fòrum Impacte, l'associació que ha liderat aquest procés d'integració i que persegueix la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 de l'ONU mitjançant el foment de les inversions d'impacte.
Com a resultat del seu treball s'ha elaborat un informe, en col·laboració amb ESADE Business & Law School, que recull els reptes als quals s'enfronten els actors de l'ecosistema d'impacte al nostre país, així com una sèrie de recomanacions per afrontar-los.
Lisa Hehenberger, una de les autores de l'estudi, defineix la inversió d'impacte com aquella que persegueix intencionalment un impacte social o mediambiental mesurable i amb retorn financer. Això vol dir que aquest impacte no és un efecte col·lateral de la inversió, sinó que l'inversor el busca com un objectiu en si mateix. Tot això, sense deixar de costat la rendibilitat. Les empreses socials i mediambientals són els qui demanden i reben aquest tipus de finançament.
"La inversió d'impacte és més proactiva a la recerca d'aquesta petjada social i mediambiental que les inversions socialment responsables. La grandària global d'aquest mercat ja aconsegueix els 502.000 milions a tot el món. És una realitat palpable", va destacar l'experta
José Luis Ruiz de Munain, fundador i director executiu de Fòrum Impacte, va destacar que l'objectiu és que la inversió d'impacte a Espanya es multipliqui per quatre de cara al 2021. "Era sorprenent que Espanya no formés part de GSG, ja que hi havia pioners fent un excel·lent treball en aquest camp al nostre país. Faltava un fòrum de consens i l'hem posat en marxa. Com a conseqüència, Espanya ha passat a ser el país número 22 a integrar-se en GSG", va subratllar.
A partir d'aquesta adhesió, s'ha format un Consell Assessor Nacional d'Espanya (Spain NAB), que estarà presidit per Juan Bernal, director general de CaixaBank Asset Management. Es tracta d'un organisme conformat per líders empresarials i institucionals, que representarà a Espanya en el GSG. El seu objectiu consisteix a implantar en l'àmbit nacional les recomanacions en matèria d'inversió d'impacte formulades en l'informe elaborat per l’ESADE Business & Law School.
Durant la seva intervenció en l'acte de presentació, Juan Bernal va oferir la seva resposta a la pregunta que havia formulat Sir Ronald Cohen. "M'agradaria que la meva filla visqués en un món en el qual recuperéssim l'essència del que fem i dotéssim al mercat d'una ànima. El mercat d'inversió d'impacte a Espanya ha vingut per quedar-se i, en ell, la paraula èxit té un significat diferent", va explicar.
"Aquest mercat és un punt de trobada entre empreses i inversors, no només per fixar preus i generar liquiditat, sinó amb la intenció de generar un impacte mesurable, però sense abandonar a la nostra vella i benvolguda amiga, la rendibilitat financera ajustada pel risc", va afegir Juan Bernal.
Per part seva, Antonio Garrigues Walker, president d'honor del despatx d'advocats Garrigues, va apuntar als estaments empresarial i financer com els millor situats per liderar la resposta als problemes que enfronta la societat, com la desigualtat econòmica, el canvi climàtic o l'atur.
Els grans desafiaments de la inversió d'impacte
Entre els desafiaments als quals s'enfronta aquest tipus d'inversió, un dels més destacats per tots els presents és el del mesurament de l'impacte en les inversions. Mentre que altres paràmetres com el risc o la rendibilitat parlen el mateix idioma, l'impacte pot manifestar-se de múltiples formes, com poden ser la petjada de carboni o la creació d'ocupació en sectors vulnerables de la població.
Per aquest motiu, els experts aposten per posar en marxa eines que permetin obtenir una única unitat de mesura que ajudi els inversors a analitzar millor tots els angles de les seves inversions. També per articular instruments financers a la mesura de les necessitats d'aquest mercat o l'establiment d'un marc regulador estable, entre altres solucions. Tot això servirà com a infraestructura per catapultar i establir la inversió d'impacte a Espanya.
Cristina Gallach, alta comissionada de l'Agenda 2030 del Govern d'Espanya, va recordar que la meta del país davant els ODS consisteix aprofundir en un estat de benestar que ja no és únicament social, sinó soci ecològic. Així, va destacar com un èxit l'adhesió d'Espanya a GSG.
"Per aconseguir aquest impuls social que tenen avui totes les iniciatives públiques, és essencial la col·laboració públic-privada. El Govern vol posicionar a Espanya a l'avantguarda de les finances sostenibles", va indicar Gallach, qui va anunciar la promoció d'incentius encaminats a canalitzar recursos financers a iniciatives que promoguin el desenvolupament sostenible. "Ens sumem a la Revolució de l'Impacte Social", va afirmar.
Sir Ronald Cohen va tancar l'acte valorant el compromís del Govern amb la inversió d'impacte. "És imprescindible per poder progressar", va destacar el pare d'aquest concepte. Un concepte que comença ara a Espanya un camí apassionant. Sempre amb l'objectiu de construir el món en el qual a tots ens agradaria viure.