15 de Novembre de 2023
CORPORATIU   |   Nacional

Es busquen científiques, enginyeres i tecnòlogues

Guanyadores de la 6a edició dels Premis WONNOW amb Gonzalo Gortázar, Alberto Granados, Cristina Garmendia i Silvia Hernández.

Guanyadores de la 6a edició dels Premis WONNOW amb Gonzalo Gortázar, Alberto Granados, Cristina Garmendia i Silvia Hernández.

Guanyadores de la 6a edició dels Premis WONNOW amb Gonzalo Gortázar, Alberto Granados, Cristina Garmendia i Silvia Hernández.

Guanyadores de la 6a edició dels Premis WONNOW amb Gonzalo Gortázar, Alberto Granados, Cristina Garmendia i Silvia Hernández.

  • Espanya té el repte d'incentivar la presència femenina en les denominades carreres STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques), que és molt baixa en comparació amb la Unió Europea. Programes i iniciatives com els Premis WONNOW de CaixaBank i Microsoft són un exemple i reconeixen el talent femení en aquests sectors i impulsen la diversitat en l'àmbit acadèmic.

Marie Curie, la primera dona a rebre dos Premis Nobel en Física (1903) i Química (1911); Valentina Tereshkova, la primera dona a anar a l'espai, i Cecilia Payne-Gaposchkin, la dona que va descobrir de què estan fetes les estrelles, són només algunes de les moltes lluitadores de la història que, avui dia, són una inspiració i referent per a nenes i dones de tot el món. Elles són exemple de valentia i constància, dones que al seu dia no es van rendir tot i ser minoria, com per exemple Cecilia Payne-Gaposchkin, que era l'única dona en la seva classe de Física a la Universitat de Cambridge.

A les universitats espanyoles, segons les dades del Rànquing CYD, les dones representen el 36% de l'alumnat en les titulacions de l'àmbit de les STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques), quan en general suposen el 56% de les matriculades. L'informe confirma la baixa presència femenina en carreres d'àmbit tecnològic a Espanya, en comparació amb la Unió Europea. Les dades assenyalen que les dones que cursen graus relacionats amb les TIC no arriben al 14%, la qual cosa suposa 5,5 punts per sota de la Unió Europea. D'altra banda, segons les xifres d'educació a Espanya, les noies obtenen millors resultats acadèmics i presenten menor abandonament escolar primerenc que els nois.

Per tant, hi ha un gran repte per davant com a societat: revertir aquestes xifres. Programes i iniciatives com els Premis WONNOW de CaixaBank i Microsoft són un exemple i reconeixen el talent femení STEM i impulsen la diversitat en l'àmbit acadèmic. Ambdues entitats ja porten sis anys amb aquest programa, en el qual han participat 3.764 alumnes de tot Espanya, i serveixen d'estímul perquè altres joves s'animin a estudiar graus tècnics.

L'objectiu d'aquests guardons és impulsar la presència femenina en els àmbits de la tecnologia, enginyeria, matemàtiques i ciència i conscienciar sobre la necessitat d'adquirir habilitats digitals per accedir al mercat laboral, que demanda cada vegada més aquest tipus de perfils. Enguany, s'ha premiat amb una dotació en metàl·lic de 10.000 euros i l'accés a un programa de Mentoring de Microsoft a Inés Álvarez de Toledo, doble grau a Business Analytics i Enginyeria Informàtica a la Universitat Francisco de Vitoria, a Madrid, per ser l'estudiant amb el millor expedient acadèmic, trajectòria professional, personal i social. A més, CaixaBank i Microsoft han guardonat altres 15 estudiants, que han obtingut una beca per treballar a CaixaBank durant sis mesos i l'accés a un programa de mentoring de Microsoft.

Les experiències de les 16 guardonades d'aquests premis són només alguns exemples de les inquietuds, aspiracions i el compromís de moltes joves amb el progrés social des de l'àmbit científic i tecnològic.

Oportunitat laboral

Inés Álvarez de Toledo i altres dues companyes eren les úniques noies en una classe de 25 alumnes a la universitat. "Nosaltres som igual de capaços que ells i, si vols, ho aconsegueixes", trasllada.

Una altra de les guanyadores d'enguany és Miriam Sollars Castellanos, que valora molt positivament l'oportunitat que li ofereixen aquests premis i explica que té ganes de poder aplicar els seus coneixements i poder aportar a la societat. "Per a mi, suposa una oportunitat el poder conèixer com funcionen des de dins aquestes dues grans empreses", apunta Pilar Gil Fernández, que destaca la importància que valorin i reconeguin tots aquests anys d'estudi, esforç i dedicació.

L'educació és un dels aspectes clau perquè més joves s'animin a estudiar graus STEM. "És molt important que des de petits es doni a conèixer aquest tipus de carreres perquè les nenes tinguin un ventall més ampli de l'oferta formativa que existeix i fins on es pot arribar amb tots aquests coneixements", assenyala Paula Heras Nieto, graduada en Matemàtica Computacional a la Universitat Jaume I. També coincideix en aquest punt Débora Cerdá Bernard, que predica amb l'exemple i va a centres educatius a explicar i compartir la seva experiència amb altres joves.

Importància de tenir referents femenins

Un altre punt per incentivar la presència de més dones en la ciència i la tecnologia és la importància de tenir referents femenins. "És important que, des de petites, les nenes sàpiguen que tenen la possibilitat de dedicar-se a professions STEM, que vegin dones d'aquests sectors", assenyalen Clàudia Platel Fanés i María Jordá Muñoz. Per la seva banda, Elena Cobo Hidalgo, que està estudiant un grau en Enginyeria Electrònica de Comunicacions a la Universidad Complutense de Madrid, explica que és l'única noia a la seva classe,  "es nota molt la falta de dones en aquestes carreres" i considera que són necessaris més models a seguir.

Totes elles també volen ser referents per a generacions futures. "Espero aportar un granet de sorra en un canvi global, vull formar part d'un canvi cap a un model més sostenible i ser un model a seguir per a properes generacions", explica Anna Isabel Aracil Ferrer.

Per la seva banda, Cristina Guerrero Cano, que està estudiant un doble grau d'Enginyeria Informàtica i Enginyeria Matemàtica Aplicada a l'Anàlisi de Dades a la Universitat Europea, apunta que vol "influir en la societat a través de la tecnologia".

Humanitzar la tecnologia

Ana Ruiz Galustian explica que "la tecnologia està a l'ordre del dia, està cada vegada més incorporada en el dia a dia: en hospitals, aplicacions dels bancs..." i afegeix que "el paper de l'humà serà supervisar el que fa la tecnologia". Per la seva banda, Mar Guarque Biarnes també posa en valor que la tecnologia ajuda en el nostre dia a dia en molts sectors.

La persistència, la constància, la curiositat, la motivació, el compromís... són només alguns dels atributs que totes elles comparteixen i que els ha permès arribar on són. Totes elles són conscients que han hagut de sacrificar temps (oci, passar temps amb la família, amics...) per superar amb èxit els graus tècnics que han cursat, però cap se'n penedeix. A més, expliquen la importància de comptar amb el suport del seu entorn i l'ajuda i els ànims en tot moment dels qui tenen a prop. 

No rendir-se mai

Gracia Gimeno Almiñana i Alma Tobía Castelló destaquen la importància de ser constants. Animen altres joves a estudiar carreres STEM si és el que els agrada, ja que segons elles val la pena l'esforç, té una recompensa (com són aquests guardons) i cal gaudir del camí.

Per la seva banda, Raquel Sans Barragán, que està cursant un grau simultani d'Enginyeria Matemàtica en Ciència de Dades i Enginyeria Informàtica a la Universitat Pompeu Fabra, considera que "aquests reconeixements són una oportunitat perquè altres joves ens vegin, per treure's estereotips. Som molt diverses i totes tenim cabuda en aquestes carreres". El consell de Laura Sempere Agulló per a altres joves és molt clar: "Si t'agrada, fes-ho, independentment del que et diguin altres persones". Totes coincideixen a destacar que no cal rendir-se mai i res és impossible.

Totes elles tenen molt a aportar i com assenyala el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, "Amb aquests premis, esperem contribuir a fomentar la igualtat d'oportunitats entre professionals del sector STEM i mostrar el nostre compromís amb el desenvolupament del talent femení, que desafortunadament compta amb una menor representació en aquest àmbit de tanta projecció". Actualment, 18 de les joves que han estat guardonades a les anteriors edicions dels Premis WONNOW segueixen treballant al Grup CaixaBank i dues d'elles a Microsoft. Per la seva banda, Alberto Granados, president de Microsoft a Espanya, reconeix que "tenim un repte com a indústria i com a país" i afegeix que "hem de crear referents".

La tecnologia té un objectiu, un propòsit social que cal entendre i que ha d’il·lusionar. "Necessitem entendre que la tecnologia és també humanitat, humanisme", assenyala Cristina Garmendia, consellera independent de CaixaBank. A més, considera que: "percebem dificultat on no hi ha més dificultat que en altres graus, com per exemple Medicina, on la nota de tall és molt elevada i requereix d'un gran nivell d'exigència".

Silvia Hernández, directora de Banca i Assegurances de Microsoft Espanya, destaca que s'ha de treballar la diversitat des de l'educació. "Cal donar a conèixer les opcions que brinden aquestes carreres: poder transformar, crear, innovar... és una cosa molt satisfactòria en una carrera professional".

Entre tots hem d' intentar que les nenes vulguin ser protagonistes de les innovacions i els canvis que estan per venir a la indústria, ja que els líders del demà són a les aules d'avui.

També et pot interessar