Nota de premsa

Els Premis EmprènXXI reconeixen la innovació i el millor talent emprenedor

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Guanyadors de la 17ª edició dels PEXXI amb el director de Negoci de CaixaBank, Jaume Masana, i la secretària d'Estat d'Indústria, Rebeca Torró.

• Les start-ups guanyadores han estat Nova Industria Galega, Gravity Wave, The Blue Box Biomedical Solutions, Showee Smart Wellness, Eonesia-Gamificación Inmersiva, Nuwe, Nidus Lab, PandaGo, Cafler, Colibid, Hotel Treats i Oratrex.

• Els guardons premien les empreses d'Espanya i Portugal que ofereixen les millors solucions a alguns dels principals reptes que planteja la societat actual.

• A més d'aconseguir una dotació econòmica de 12.000 euros, els guanyadors rebran formació en hubs d'innovació de referència global, formaran part de la comunitat AlumniXXI i tindran accés a inversors i grans empreses interessades en l'ecosistema emprenedor.

• També s'han lliurat dos accèssits, amb una dotació econòmica de 9.000 euros cadascun, a les start-ups PandaGo i Colfeed4Print, i s'ha lliurat el reconeixement a una Trajectòria AlumniXXI a Genially.

 

CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors, juntament amb les seves diferents àrees, divisions i filials del Grup, ha lliurat els guardons de la fase de Reptes dels Premis EmprènXXI. Aquesta convocatòria té l'objectiu de reconèixer les empreses d'Espanya i Portugal que ofereixen les millors solucions a alguns dels principals reptes als quals s'enfronta la societat actual, com la conservació del planeta o l'envelliment de la població, entre d'altres. Aquesta iniciativa compta amb la col·laboració del Ministeri d'Indústria i Turisme, a través d'ENISA, a Espanya, i del Banc BPI a Portugal.

Les start-ups premiades en aquesta 17ª edició dels Premis EmprènXXI han estat Nova Industria Galega, Gravity Wave, The Blue Box Biomedical Solutions, Showee Smart Wellness, Eonesia-Gamificación Inmersiva, Nuwe, Nidus Lab, PandaGo, Cafler, Colibid, Hotel Treats i Oratrex.

El jurat, integrat per més de 100 persones -representants del Grup CaixaBank, ENISA, Banc BPI i partners més rellevants de l'ecosistema emprenedor-, ha destacat l'elevat nivell de les empreses participants i, especialment, de les guanyadores, per oferir les millors solucions als principals desafiaments de la societat en l'actualitat des d'una perspectiva innovadora. En aquesta última edició, els premis s'han repartit en sis categories o reptes. Cada repte inclou dos desafiaments, reconeixent així dues companyies diferents. Les 12 start-ups guanyadores han rebut una dotació econòmica de 12.000 euros cadascuna.

  • Repte: El Planeta del Demà
    • Nova Industria Galega (Galícia) ha estat la start-up guanyadora del desafiament millor projecte de transformació de la indústria agroalimentària, impulsat per AgroBank. Des de la seva seu a Ribadeo, Nova Industria Galega pretén democratitzar i posar a la disposició de les empreses tota la informació que generen en els seus processos industrials. Per això dissenyen solucions a mesura, sobre la base de la Intel·ligència Artificial i el Machine Learning. En aquests moments té al mercat aplicacions de monitoratge i anàlisi per als sectors vinícola, forestal i de gestió de residus.
    • El premi del desafiament un planeta millor per a les noves generacions, impulsat per imagin, ha estat per a Gravity Wave (Comunitat Valenciana), empresa centrada en un projecte que impulsa la neteja de plàstic i xarxes de pesca de la mar i dels ports amb pescadors per transformar-lo en productes de valor.
  • Repte: El Benestar del Demà
    • The Blue Box Biomedical Solutions (Catalunya) ha estat la start-up guanyadora del desafiament de tecnologies mèdiques i E-health, impulsat per VidaCaixa. La start-up que ha creat un dispositiu mèdic accessible per detectar el càncer de mama amb tan sols una mostra d'orina. El dispositiu es troba en fase de desenvolupament i certificació.
    • El premi del desafiament millor solució enfocada al benestar de la gent gran, impulsat per CaixaBank Sèniors, ha estat per a Showee Smart Wellness (Catalunya), que ha dissenyat i comercialitzat una dutxa eco-intel·ligent i accessible que automatitza el procés de mullat, ensabonat i assecat. D'aquesta manera, augmenta l'autonomia i intimitat de les persones amb dependència i facilita l'assistència als corresponents cuidadors.
  • Repte: El Talent del Demà
    • Eonesia-Gamificación Inmersiva (Andalusia) ha estat la start-up guanyadora del desafiament a la millor iniciativa que capacita les persones per adaptar-se a les noves tecnologies, el reciclat i la inclusió laboral, impulsat per MicroBank. La start-up es dedicada a crear experiències d'aprenentatge de forma gamificada en mons virtuals on aprendre, repassar o avaluar coneixements, donant lloc a una nova eina en els processos formatius.
    • El premi del desafiament de productes i serveis enfocats al desenvolupament, captació i retenció del talent, impulsat per RR.HH., ha estat per a Nuwe (Catalunya), una plataforma de reclutament tecnològic que utilitza competicions i reptes gamificats per avaluar i connectar talent amb empreses.
  • Repte: Les Ciutats del Demà
    • Nidus Lab (Madrid) ha estat la start-up guanyadora del desafiament a la millor solució vinculada a l'habitatge del futur, impulsat per CaixaBank Real Estate & Homes. La companyia ofereix solucions de disseny arquitectònic automatitzades i optimitzades a fons d'inversió, promotors i arquitectes, reduint així temps i costos mitjançant la IA generativa.
    • El premi del desafiament a les solucions de mobilitat i tecnologia a les ciutats del matí, impulsat per CaixaBank Payments & Consumer, ha estat per a PandaGo (Madrid), companyia que ofereix solucions de mobilitat elèctrica i gestió de flotes per empreses.
  • Repte: L’Economia del Demà
    • Colibid (Comunitat Valenciana) ha estat la start-up guanyadora del desafiament de la transformació del sector financer i els nous models de negoci a la banca, impulsat per l'àrea d'Innovació de CaixaBank. És una plataforma de subhasta hipotecària, que permet a bancs i brokers licitar en una subhasta inversa durant tres dies.
    • El premi del desafiament a iniciatives que impulsen la innovació i digitalització de les empreses, impulsat per DayOne, ha estat per a Cafler (Cataluña), una plataforma global dissenyada per oferir tot tipus de serveis als conductors. En aquest sentit, mitjançant la col·laboració amb empreses capdavanteres en el seu àmbit d'actuació, des d'aquest marketplace es pot sol·licitar de manera digital serveis de tota mena per l'automòbil -des de la ITV a domicili, fins a una revisió de manteniment, la gestió de tràmits o rentar el vehicle- per fer més fàcil la vida del conductor oferint tots els serveis en una única plataforma.
  • Repte: El Lleure del Demà
    • Hotel Treats (Baleares) ha estat la start-up guanyadora del desafiament de solucions que afavoreixin la transformació del sector hoteler i de viatges, impulsat per CaixaBank Hotels & Tourism. És un marketplace que permet comprar experiències i bonificacions de regal en hotels de luxe sense haver d'allotjar-se.
    • El premi del desafiament per millorar l'experiència i la gestió en la restauració, impulsat per CaixaBank Food&Drinks, ha estat per a Oratrex (Comunitat Valenciana), companyia creadora del Smart Tiquet, un nou format d'arxiu intel·ligent per les entrades, compatible amb el sistema de venda que ja utilitza el promotor i que garanteix l'autenticitat, propietat i traçabilitat.

En aquesta 17ª edició dels Premis EmprènXXI s'han atorgat també dos accèssits especials amb una dotació de 9.000 euros cadascun. El premi Sostenibilitat, a la companyia més sostenible, a partir dels criteris ESG, impulsat per Sostenibilitat de CaixaBank i CaixaBank Dualitza, s'ha lliurat a la start-up PandaGo (Madrid); i el premi DeepTech, a la innovació tecnològica més disruptiva, impulsat per CaixaBank Tech, a l'empresa Colfeed4Print (Madrid), una spin off del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) dedicada a la fabricació de filaments i grànuls per a la impressió 3D.

A més, s'ha lliurat el reconeixement a una Trajectòria AlumniXXI, impulsat per CaixaBank Banca Privada, a Genially, start-up andalusa que va ser la guanyadora de la categoria Negocis Digitals dels Premis EmprènXXI el 2017.

Reconeixement i formació internacional

Els premis s'han lliurat a CaixaForum Madrid, en un acte que ha comptat amb la intervenció de Jaume Masana, director de Negoci de CaixaBank; Luis Cabanas, director d'Empreses de CaixaBank; Carmen Gimeno, directora general adjunta de VidaCaixa; Cristina González Viu, directora general de MicroBank; Rebeca Torró, secretària d'Estat d'Indústria, Ministeri d'Indústria i Turisme, i Borja Cabezón, CEO d'Enisa, entre altres representants.

A més de la remuneració econòmica, els guanyadors de cadascun dels desafiaments i els accèssits tindran accés a un programa de formació a Cambridge. Es tracta d'una formació especialment dissenyada per a start-ups amb un alt potencial de creixement, Moonshot Thinking for Entrepreneurs, en col·laboració amb el MIT (Institut Tecnològic de Massachusetts) i impartit per professorat d'ESADE i membres de l'ecosistema emprenedor de Boston.

Les empreses guardonades tindran l'oportunitat d'estar als Investors Day EmprènXXI, jornades on mantindran contacte amb inversors i empreses interessades a col·laborar amb l'ecosistema emprenedor.

També formaran part de la comunitat AlumniXXI, que s'ha consolidat com un punt de trobada per a l'intercanvi de coneixements, idees i experiències entre els fundadors de les empreses premiades al llarg de la història dels Premis EmprènXXI. Es tracta d'una iniciativa que combina una comunitat virtual i trobades presencials que ajuda a reforçar vincles i crear sinergies entre els premiats i l'ecosistema emprenedor i de la innovació.

Des de la seva creació el 2007, el programa ha invertit 8,4 milions d'euros en premis en metàl·lic i accions d'acompanyament, que han beneficiat gairebé 500 empreses.

Sobre CaixaBank DayOne

DayOne és la divisió de CaixaBank especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors. El seu objectiu és acompanyar totes les empreses de base tecnològica, de ràpid desenvolupament i àmbit d'actuació global que realitzen activitats de valor afegit i que financen el creixement en les seves primeres etapes principalment amb fons propis. També disposa de serveis especialitzats per a inversors que donen suport al creixement de l'ecosistema (Business Angels, Venture Capital i Corporates).

A més, DayOne desenvolupa una tasca de banca relacional amb els diferents actors de l'ecosistema, facilitant les relacions, les sinergies, el coneixement i la innovació mitjançant aliances estratègiques.

D'aquesta manera, CaixaBank potencia la seva estratègia d'oferir un model de banca especialitzada per segments, totalment ajustada a les necessitats de cada perfil de client.

Actualment, DayOne compta amb espais físics a Barcelona, Madrid, València, Saragossa, Bilbao i Màlaga i té gestors de negoci a Múrcia, Castella i Lleó, Canàries, Sevilla, Galícia i Catalunya. Actualment, ja cobreix i presta serveis especialitzats en 14 comunitats autònomes. Els centres DayOne estan concebuts com a hubs per a la trobada del talent i del capital. La seva principal funció és servir de punt de reunió entre els fundadors d'empreses tecnològiques, els socis que els ajudin a fer créixer el seu negoci i els inversors interessats en empreses innovadores amb potencial de creixement.

Per contribuir al desenvolupament de joves empreses innovadores amb alt potencial de creixement, l'entitat llança cada any des de la seva creació el 2007 els Premis EmprènXXI, cootorgats per ENISA. Aquests guardons han esdevingut un reconeixement consolidat en el territori i de referència per a start-ups d'Espanya i Portugal.

Sobre ENISA

L'Empresa Nacional d'Innovació és una societat pública adscrita al Ministeri d'Indústria i Turisme, la missió de la qual és contribuir que projectes viables i innovadors, impulsats per emprenedores i emprenedors o petites i mitjanes empreses espanyoles, trobin el finançament necessari per desenvolupar-se i competir en un mercat global.

Aquest impuls financer es materialitza en préstecs participatius d'entre 25.000 i 1,5 milions d'euros. Es tracta d'una alternativa de finançament que s'ajusta de manera especialment adequada a les necessitats de la pime i no exigeix més aval ni garantia que un sòlid projecte empresarial i la solvència professional del seu equip gestor.

A més, ENISA ha assumit el paper d'entitat certificadora per a les empreses emergents que volen aprofitar els beneficis fiscals i socials de la coneguda com a Llei de Startups, una legislació pionera a Europa que crea un entorn legal favorable per al creixement i èxit de les start-ups.

A tancament de 2023, ENISA ha concedit 8.685 préstecs a 7.580 empreses, per un import total que supera els 1.332 milions d'euros invertits.