CaixaBank és molt més que un banc. La seva missió és contribuir al benestar financer dels seus clients i al progrés de tota la societat. I per això, CaixaBank inclou la gestió responsable i el compromís amb la societat com una de les seves prioritats estratègiques. La dimensió social del banc forma part del seu ADN. Per això, per a l'entitat és important que els seus accionistes participin d'aquesta manera diferencial d'entendre el negoci.
Amb aquest objectiu, CaixaBank ha donat l'oportunitat als membres del seu Comitè Consultiu d'accionistes de comprovar en primera persona la dimensió social de l'entitat. Ho han fet a través de l'Associació de Voluntaris de “la Caixa” en una jornada de voluntariat en la Fundació A La Par de Madrid dedicada a la integració de persones amb discapacitat intel·lectual.
“Per a nosaltres és especialment rellevant que el Comitè Consultiu d'accionistes conegui a què destina la Fundació “la Caixa ” una part dels dividends que rep com a retribució per la seva participació a CaixaBank”, indica Rafael Herrador, director territorial de CaixaBank a Madrid. I és que el banc és hereu de la tradició solidària de 115 anys d'història de “la Caixa”, avui convertida en una de les fundacions més importants del món, que empara projectes com el que han tingut l'oportunitat de conèixer els membres del Comitè Consultiu.
Els integrants d'aquest òrgan consultiu han conegut la labor que exerceix la Fundació A La Par, creada fa 70 anys i que treballa per garantir els drets i la participació de les persones amb discapacitat intel·lectual en la societat. Els accionistes voluntaris han compartit una jornada amb els joves del centre ocupacional d'aquesta Fundació, on reben formació que els ajudarà a inserir-se en el mercat laboral.
“Que tots coneguem, des de l'acompanyament, les activitats d'ajuda que es desenvolupen aquí és molt important. Enriqueix tant a la persona que ajuda com a l'associació amb la que col·laborem”, ha recalcat Herrador.
Una feina important
Durant la jornada, els voluntaris han participat en diferents tallers al costat dels joves del centre ocupacional de la Fundació. En aquests, han ajudat a elaborar broquetes de caramels, a treballar diferents peces de fusta i a preparar diferents elements per a guarniments nadalencs. El propòsit és conèixer i compartir el ritme de treball del dia a dia dels usuaris de la Fundació A La Par.
Ramón Grau , de Sant Feliu de Codines (Barcelona), ha estat un dels representants del Comitè Consultiu d'accionistes de CaixaBank que ha participat en les activitats. “Em sembla una experiència interessant que els accionistes de CaixaBank participem i coneguem més la base d'aquesta Fundació, com és la seva realitat i com és el sistema de treball que han preparat per a ajudar a la integració de les persones”.
Amb això coincideix Julián Gómez , membre del Comitè Consultiu provinent de Burgos, que reconeix que aquest tipus d'activitats resulten molt positives tant per als voluntaris com per a les persones que acudeixen al centre. “Si no véns a centres com aquest, resulta complicat conèixer aquest tipus d'iniciatives. A més, per a les persones amb discapacitat que ens han acompanyat en els tallers és molt gratificant ensenyar la importància que té la seva feina”. De fet, els voluntaris han comprovat que la feina que es desenvolupa en els tallers no és tan senzilla com pot semblar a primera vista.
El dia a dia dels joves amb discapacitat
Al mateix temps que han participat en les activitats dels tallers, els voluntaris han aprofitat per a conèixer més de prop la situació dels joves del centre ocupacional de la Fundació A la Par.
“L'ambient entre ells és molt bo. És una meravella poder compartir aquesta estona amb ells. Aquest tipus d'iniciatives tenen com a objectiu que siguin feliços i tinguin futur. Jo crec que en aquest centre ho poden aconseguir”, destaca Mercedes Basterra (Bilbao), integrant del Comitè Consultiu d'accionistes de CaixaBank. “És una manera molt bonica de poder compartir coses amb ells, ajudar-los i que ells t'ajudin a tu perquè et compten les seves vivències, de les quals s'aprèn molt. És una experiència molt recomanable, unes hores aquí et canvien la vida”, admet Mónica de Quesada, membre del Comitè Consultiu procedent València. Tots els participants reconeixen que la relació amb els nois i noies en els tallers ha estat molt pròxima i entranyable.
Una tasca sorprenent
La tasca que s’exerceix la Fundació A La Par els ha sorprès a tots, sobretot pel tipus d'iniciatives que duen a terme per a complir el seu objectiu: fomentar la inclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual i normalitzar el seu paper en la societat.
“Cadascun de nosaltres vivim el nostre propi dia a dia. Venint aquí podem comprovar que hi ha una altra realitat que també existeix. Des de la fundació treballen perquè aquestes persones amb discapacitat intel·lectual tinguin un comès, uns horaris i se sentin realitzats”, sosté Aleix Riñé, membre del Comitè Consultiu procedent de Torredembarra, a Tarragona. “Els usuaris valoren que els voluntaris estiguem aquí, però realment són ells els que ens ajuden a nosaltres a veure la realitat del seu dia a dia. Ens permeten compartir-la amb ells i empatitzar més amb les situacions que es viuen en aquestes fundacions, així com amb el treball que realitzen”, apunta.
A més dels tallers on han participat al llarg del matí, els voluntaris també han tingut l'ocasió de conèixer les instal·lacions de la Fundació i algunes de les seves altres iniciatives, com els tallers de segells, d'impressió gràfica o el de la neteja de sacs. En aquest últim, i gràcies a un acord amb Correus, s'encarreguen de netejar tots els sacs i les capses que utilitza aquesta companyia a nivell internacional.
Una botiga on venen part dels productes que fabriquen ells mateixos (també fan distribució a través del seu web), un hort o una oferta d'activitats per a nens, que inclou activitats extraescolars i campaments d'estiu, són algunes de les altres fonts d'ingressos de la Fundació. Antonio Lucio-Villegas (Sevilla), membre del Comitè Consultiu d'accionistes de CaixaBank, reconeix que desconeixia tota l'activitat de A La Par. “No sabia que el projecte tingués l'amplitud que té. L'experiència ha estat magnífica. Dedicar temps a aquestes activitats quan ja estem jubilats, com és el meu cas, ens pot ajudar a retornar a la societat part del que ens ha lliurat”.
La sorpresa ha estat comuna per a tots els voluntaris. “M'he quedat impressionada amb tots els àmbits que comprenen, però sobretot amb el fet que sigui sostenible. Com la Fundació ha buscat la manera d'autofinançar-se, encara que pugui rebre també aportacions de particulars i empreses. Això és el que garanteix que els projectes puguin tenir continuïtat al llarg del temps”, apunta Meritxell Soler, directora de Relació amb Accionistes de CaixaBank.
Susana del Castillo apunta que “veig molt important que busquin també fonts d'ingressos perquè la Fundació pugui créixer per si mateixa, que no només depengui de les donacions privades”. Aquesta accionista, que ha viatjat des de Las Palmas de Gran Canaria per participar en la jornada de voluntariat, afirma que en la Fundació “es respira un ambient fantàstic. Venir aquí és una teràpia antiestrès meravellosa”.
Aquesta jornada de voluntariat ha permès a l'entitat i als seus accionistes experimentar de primera mà la dimensió social de CaixaBank. Una filosofia que ha conreat des dels seus inicis i que continuarà marcant el seu pas en el futur.