23 de Desembre de 2020
CORPORATIU SOSTENIBILITAT
Catalunya BARCELONA

El programa de voluntariat de CaixaBank supera els 12.000 participants el 2020, impulsat per les accions solidàries online

#RSC   |   #Voluntaris   |   #Social   |   #Banca responsable   |   #Solidaritat
Jornada digital del programa de Voluntariat de CaixaBank durant 2020

Jornada digital del programa de Voluntariat de CaixaBank durant 2020

Jornada digital del programa de Voluntariat de CaixaBank durant 2020

Jornada digital del programa de Voluntariat de CaixaBank durant 2020

L’Associació de Voluntariat CaixaBank presenta una nova imatge, coincidint amb el seu 15è aniversari

  • L’activitat de voluntariat corporatiu de l’entitat ha beneficiat en un any a més de 120.000 persones en situació de vulnerabilitat.
  • Els projectes estan enfocats principalment en l’educació financera, l’acompanyament en la lectura a menors, el suport a la digitalització de gent gran i l’assessorament en ocupabilitat i inserció laboral.
  • Durant l’any, un terç de les iniciatives s’han adaptat a un format online a causa de la situació sanitària.


El programa de voluntariat de CaixaBank ha mobilitzat el 2020 a un total de 12.531 voluntaris, principalment treballadors en actiu i jubilats de l’entitat, així com treballadors de la Fundació “la Caixa”, familiars, clients i persones interessades en iniciatives solidàries. En total, s’han dut a terme 4.105 activitats per tota Espanya, corresponents als diferents projectes que desenvolupa l’Associació de Voluntariat CaixaBank al llarg de l’any.

Gràcies a tota aquesta labor, més de 120.000 persones, principalment joves, gent gran, persones amb discapacitat i famílies en situació vulnerable, s’han beneficiat aquest any de les activitats realitzades pel voluntariat de CaixaBank.

El nivell d’activitat el 2020 del programa ha fet possible que es desenvolupin una mitjana diària d’una desena d’activitats solidàries i al voltant de 180 hores de voluntariat. En conjunt, sumant totes les aportacions dels voluntaris en les diferents activitats, s’han superat les 44.000 participacions i les 80.000 hores de dedicació. 

Un univers de projectes 

El programa s’estructura en àrees dissenyades per donar resposta a diferents necessitats, fonamentalment en els àmbits de l’educació financera, l’acompanyament en la lectura a nens, la formació per pal·liar la bretxa digital en la tercera edat, l’assessorament en ocupabilitat i inserció laboral i la cura del medi ambient. 

Donada la gran capil·laritat territorial del banc, present a tota Espanya mitjançant la seva xarxa de 4.000 oficines i en estret contacte amb les necessitats de les entitats socials de cada localitat, els voluntaris de CaixaBank desenvolupen activitats molt lligades a les necessitats de cada territori. 

El 2020, el voluntariat de CaixaBank ha participat en prop de 1.200 activitats d’educació financera, inclosos tallers per persones en situacions econòmiques difícils i també classes per estudiants de 4t de l’ESO corresponents al programa “Finances per a Joves”, desenvolupat en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Financers i les conselleries d’educació dels diferents governs autonòmics. En total 17.244 persones s’han beneficiat d’aquests tallers, que permeten als participants tenir un major coneixement de com controlar els seus ingressos i despeses i com prendre les millors decisions financeres per al seu dia a dia. 

Respecte a l’activitat d’acompanyament a la lectura, el programa de voluntariat de CaixaBank ha impulsat prop de 140 sessions, en les que han participat més de 500 menors en situació de vulnerabilitat, amb l’objectiu d’ajudar-los a millorar la seva comprensió lectora i el seu desenvolupament cognitiu i lingüístic. Mitjançant l’atenció individual i l’adaptació de la lectura als interessos particulars dels menors, aquestes sessions han marcat la diferència per a molts dels petits que, a causa de la situació sanitària, van veure interrompudes les iniciatives que els brinden reforç escolar de manera habitual. 

El suport a la digitalització amb persones que tenen dificultats per adaptar-se a les noves tecnologies, com gent gran o persones amb discapacitat, ha estat una altra de les iniciatives destacades el 2020 pels voluntaris de CaixaBank. Concretament, s’han realitzat una trentena d’activitats relacionades amb la formació bàsica en eines d’ofimàtica (Word, Excel i PowerPoint), l’ús de xarxes socials o la gestió d’aplicacions de comunicació digital, com Skype, Zoom o WhatsApp. Aquesta dedicació ha permès contribuir a reduir la bretxa digital entre més de 300 persones, incloses persones vulnerables i els tècnics i professionals que treballen amb elles. 

Els projectes relacionats amb l’ocupabilitat i la inserció laboral de col·lectius en risc d’exclusió han permès desenvolupar 80 accions, la majoria dirigides a oferir acompanyament sociolaboral, encara que també amb una important presència d’una nova iniciativa creada el 2020: les sessions de mentoring en autoocupació, destinades a facilitar la inserció al mercat laboral de persones vulnerables mitjançant la definició i l’impuls de petits negocis. En conjunt, les activitats relacionades amb l’ocupació han beneficiat a més de 600 emprenedors i han resultat especialment importants per ajudar persones que, en el context de la pandèmia, s’han vist obligades a reconduir els seus plans empresarials. 

A més de la feina en totes aquestes àrees, els voluntaris també han desenvolupat altres iniciatives, com accions a favor del medi ambient, recollides d’aliments bàsics o roba i atenció a malalts avançats. 

La importància dels nous formats en línia 

Junt amb la intensa activitat registrada, la principal característica del programa de voluntariat de CaixaBank durant el 2020 ha estat l’adaptació de les accions a formats no presencials, donada la situació de la pandèmia per la COVID-19. Per exemple, al mes d’octubre, l’entitat va adoptar el format online per la celebració de la seva Setmana Social, que involucra un alt número de participants en un programa intensiu especial que es desenvolupa durant set dies. En total, es van poder activar prop d’un total de 200 activitats a tota Espanya. 

Però, en el conjunt de l’any, l’adaptació al format digital ha estat constant i ha arribat a implantar-se a un terç del programa, inclús al 70% de les activitats en alguns mesos. Això ha permès organitzar tallers d’educació financera a distància, iniciatives d’enviament de cartes contra la solitud per a gent gran, classes de dansa o de cuina online per a joves vulnerables, tallers de manualitats en família amb finalitats benèfiques o projectes d’elaboració de mascaretes solidàries. 

A més, des de l’inici de la pandèmia, els voluntaris de CaixaBank també han participat en les iniciatives solidàries de l’entitat, com l’entrega i distribució de tablets en residències de gent gran o el proveïment d’aliments, material sanitari i d’emergències, així com la campanya de donatius econòmics pels Bancs d’Aliments d’Espanya desenvolupada en col·laboració amb la Fundació ”la Caixa”, que ha aconseguit recaptar 3,4 milions d’euros. 

Per al desenvolupament d’aquesta tasca, els membres de l’Associació de Voluntariat CaixaBank han rebut prop de 8.000 hores de formació, destinades a incrementar la seva especialització, ajudar-los a usar noves eines pel desenvolupament de l’activitat i oferir un suport professionalitzat, a mesura de cada beneficiari o col·lectiu. 

Nova imatge per al “Voluntariat CaixaBank” 

Coincidint amb el seu 15è aniversari, l’Associació de Voluntaris ha presentat la seva nova marca, Voluntariat CaixaBank, i la renovació de la seva imatge.

En un any de canvis i d’incertesa, que ha suposat l’adaptació del voluntariat a l’entorn digital, i una excepcional reorganització per donar resposta a les diferents necessitats socials, aquesta nova imatge representa un reconeixement al compromís de tots els que formen part del programa. Tot i les dificultats derivades de la situació sanitària, l’entitat vol posar en valor un dels seus actius més importants, i reconèixer a tots els membres que generen un impacte social positiu a partir de la seva activitat altruista. 

El programa de voluntariat de CaixaBank compta amb més de 5.000 membres pertanyents a l’Associació de Voluntaris i que participen en les iniciatives de manera recurrent, mentre que la resta ho fan mitjançant les activitats de les Setmanes Socials que el banc organitza dues vegades a l’any. A la Setmana Social Digital celebrada a l’octubre, CaixaBank va mobilitzar més de 8.200 treballadors i clients com a voluntaris. En col·laboració amb un centenar d’organitzacions socials, l’entitat va activar una àmplia proposta d’activitats de voluntariat no presencials per seguir donant suport als més vulnerables tot i la distància. 

CaixaBank, referent en banca socialment responsable

L’Acció Social és un dels pilars del Pla de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) de CaixaBank dins del seu model de banca socialment responsable.

A més del programa de voluntariat corporatiu, l’entitat dóna suport, gràcies a la seva capil·laritat territorial i implicació amb les necessitats locals dels diferents territoris, la distribució d’ajudes econòmiques de la Fundació “la Caixa”. La xarxa d’oficines de CaixaBank està present al 100% de les poblacions de més de 10.000 habitants i al 94% de les de més de 5.000, i pot detectar les necessitats d’entitats socials locals, a les que canalitza una part de la seva Obra Social. La col·laboració entre les dues institucions fa possible que milers de petites i mitjanes entitats socials solidàries puguin accedir a ajudes econòmiques per tirar endavant els seus projectes.

Respecte a les altres iniciatives clau pel model de banca socialment responsable, destaca l’activitat en microcrèdits. CaixaBank és l’única entitat que ofereix microcrèdits a persones amb garantia personal i sense avals, a través de MicroBank, per ajudar-los a impulsar els seus projectes.

L’actuació responsable de CaixaBank ha estat reconeguda pels principals organismes internacionals. El Dow Jones Sustainability Index la situa entre els millors bancs mundials en termes de responsabilitat corporativa. L’organització internacional CDP, per la seva part, la inclou com empresa líder contra el canvi climàtic. A més, les seves filials VidaCaixa i CaixaBank Asset Management han obtingut la màxima qualificació (A+) als Principis d’Inversió Sostenible als que dóna suport les Nacions Unides.

També et pot interessar