Recursos per a mitjans
Accedeix als nostres recursos per a periodistes.
Egipte és un país amb un gran pes econòmic, històric i cultural, tant al món àrab com en el conjunt del continent africà, tot i estar durant anys immers en diversos desafiaments polítics i econòmics. Entre els anys 2011 i 2013, el poble egipci ha patit dues revolucions, però, avui dia, el país té l'esperança de recuperar els nivells de vida de l'etapa 2009-2010, caracteritzada per la bonança econòmica, un creixement del PIB del 7% i amb l'arribada de 14 milions de turistes anuals (1).
"El país s'enfronta a importants reptes econòmics a curt i mig termini, com l'estabilització de la inflació, la lluita contra el creixement de la població, el deute públic i la lluita antiterrorista"
Però Egipte ja està donant senyals de millora. Presidit per Abdelfatah Al-Sisi des de l'any 2014, el país s'ha vist immers en una sèrie de megaprojectes que tenen com a objectiu rellançar l'economia i crear llocs de treball. El primer d'ells va ser l'ampliació del canal de Suez, al que després van seguir altres, com la creació d'una nova capital administrativa a 40 quilòmetres de El Caire o la construcció de nous aeroports i hotels per atraure els turistes que van deixar de visitar el país pels atemptats terroristes.
"Per tirar endavant el seu programa de reformes econòmiques, Egipte es va veure obligat a recórrer a préstecs internacionals, com els 12.000 milions de dòlars cedits pel Fons Monetari Internacional (FMI)".
Aquest préstec ja està donant els seus fruits, però implica una sèrie de condicions, com la devaluació de la moneda local, la implantació de l'IVA o les retallades dels subsidis públics en combustibles i productes de primera necessitat.
Com a resultat de totes aquestes reformes, des de l’any 2014, el PIB ha crescut anualment entre un 2,9% i un 4,2% i el país ja es troba entre les tres economies més importants d'Àfrica (2). El futur es presenta prometedor, amb notícies com el descobriment en aigües profundes egípcies del major jaciment de gas del Mediterrani.
"Egipte és un dels pocs estats al Pròxim Orient que manté bones relacions amb els EUA, Rússia i la Xina, les principals potències mundials"
El país també té una estreta relació amb la Unió Europea, ja que Europa és el seu principal soci comercial i el seu primer inversor (3). Per la seva banda, Espanya manté molt bones relacions bilaterals amb Egipte, que ens veu com un país proper a la cultura àrab. L’any 2017, les vendes espanyoles al país del Nil van sumar més de 1.265 milions d'euros i les compres van arribar als 1.132 milions d'euros (4).
La recent arribada d'empreses espanyoles a sectors com les energies renovables, agricultura, aigua i residus, transport, turisme i infraestructures a Egipte han ajudat molt a millorar la imatge de l'empresa espanyola, tot i que encara hi ha molt marge de millora per igualar-nos a països com Alemanya, França i Itàlia.
CaixaBank és l'únic banc espanyol present a Egipte. Per això, el nostre equip coneix molt bé les peculiaritats d'aquest mercat i les diferents preocupacions que els clients poden tenir a l'hora de realitzar operacions comercials o obrir una filial al país.
(1) https://www.icex.es/icex/es/Navegacion-zona-contacto/revista-el-exportador/mundo/REP2017721615.html
(2) https://datosmacro.expansion.com/pib/egipto
(3) https://www.icex.es/icex/es/Navegacion-zona-contacto/revista-el-exportador/mundo/REP2017721615.html