Nota de premsa

CaixaBank s'adhereix a l'Associació per la Comptabilitat Financera de la Biodiversitat

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Seu de CaixaBank.

• L'entitat s'uneix a aquesta associació per avançar en el mesurament de l'impacte dels seus préstecs i inversions en la biodiversitat

• Amb aquesta aliança, l'associació ajudarà a CaixaBank a avaluar els efectes de les seves inversions i préstecs sobre la biodiversitat per entendre els impactes i dependències de la naturalesa, així com els riscos i oportunitats associats i implementar les accions necessàries per donar suport a la seva preservació

• CaixaBank es compromet a avançar en la gestió dels riscos relacionats amb la naturalesa, l'orientació dels fluxos de capital cap a finalitats que siguin compatibles amb la conservació, restauració i ús sostenible de la naturalesa, i la integració de la naturalesa en la presa de decisions

 

CaixaBank s'ha adherit a l'Associació per la Comptabilitat Financera de la Biodiversitat per mesurar l'impacte dels seus préstecs i inversions en la biodiversitat. Amb aquesta aliança, l'Associació per la Comptabilitat Financera de la Biodiversitat ajudarà a CaixaBank a conèixer com avaluar els efectes de les seves inversions i préstecs sobre la biodiversitat per entendre els impactes i dependències de la naturalesa, així com els riscos i oportunitats associats i implementar les accions necessàries per donar suport a la seva preservació. Per això, està desenvolupant un estàndard on es descriuen requisits i recomanacions perquè les institucions financeres mesurin, gestionin i informin sobre els seus impactes i dependències de la naturalesa.

Al febrer de l’any 2024, CaixaBank va aprovar la seva Declaració sobre la Naturalesa i va delimitar el Full de ruta de Naturalesa 2024, reafirmant el seu compromís de participar en iniciatives col·laboratives per generar coneixement i desenvolupar metodologies en l'àmbit de la naturalesa i els seus riscos.

CaixaBank es compromet a avançar en la gestió dels riscos relacionats amb la naturalesa, l'orientació dels fluxos de capital cap a finalitats que siguin compatibles amb la conservació, restauració i ús sostenible de la naturalesa, i la integració de la naturalesa en la presa de decisions.

En aquest sentit, l'entitat també s'ha unit a la Value Balancing Alliance (VBA), una aliança d'empreses multinacionals amb un objectiu comú: enfortir el seu enfocament a mesurar i comparar el valor de les seves contribucions a la societat, l'economia i el medi ambient, convertint aquests impactes en dades financeres comparables. La participació de CaixaBank en aquesta aliança estratègica suposa una continuïtat en l'exploració de metodologies de mesurament i comptabilització d'impacte.

Al desembre de l’any 2022, CaixaBank va ser l'única entitat espanyola que va subscriure la Declaració del sector financer sobre biodiversitat, promoguda amb motiu de la celebració de la Conferència de l'ONU sobre Biodiversitat (COP15), celebrada a Montreal. A més, ha participat en el Fòrum de la Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD), contribuint al desenvolupament de directrius per avaluar, informar i actuar sobre les dependències i riscos relacionats amb la naturalesa.

Canvi climàtic i biodiversitat: desafiaments interconnectats

El canvi climàtic i la degradació de la naturalesa són desafiaments interrelacionats. El canvi climàtic provoca pèrdua de biodiversitat i capital natural, mentre que la pèrdua de naturalesa afecta negativament al canvi climàtic. Actuar contra la degradació de la naturalesa pot contribuir significativament a la mitigació i adaptació al canvi climàtic, beneficis socials i econòmics.

L'any 2019, CaixaBank va llançar una Declaració sobre Canvi Climàtic amb cinc línies d'actuació, que inclouen finançar solucions al canvi climàtic i gestionar els riscos associats. I, a l'abril de l’any 2021, l'entitat es va unir al Net Zero Banking Alliance (NZBA) com a membre fundador, amb l'objectiu d'aconseguir zero emissions netes per l’any 2050, alineat amb l'Acord de París.

Per avançar en aquest compromís, CaixaBank té objectius públics per l’any 2030 de reducció de les emissions finançades en intensitat física per sector elèctric (-30%), automoció (-33%), ferro i acer (entre -10% i -20%), immobiliari comercial (-41%) i residencial (-19%), aviació (-30%) i agropecuari (objectiu qualitatiu). En el total d'emissions finançades en petroli i gas (-23%), en percentatge d'alineament amb Alignment Delta per al sector naval (-11,9%) i en el total d'exposició en carbó tèrmic (-100%). Aquests són els objectius intermedis per aconseguir la neutralitat d'emissions l’any 2050, fruit de l'adhesió l’any 2021, com a membre fundador, de Net Zero Banking Alliance (NZBA).

Per complir aquests objectius, CaixaBank també es va adherir a l'Aliança per la Comptabilitat del Carboni en la Indústria Financera (PCAF) l’any 2021, implementant un marc internacionalment acceptat per al mesurament d'emissions finançades.

CaixaBank, referent europeu en sostenibilitat

CaixaBank és una entitat amb un fort vincle històric amb l'impacte social de la seva activitat. Per això, assumeix la responsabilitat d'impulsar una economia positiva per al benestar de les persones. Amb aquest propòsit ha desenvolupat un Pla de Banca Sostenible per al període 2022-2024, integrat en el Pla Estratègic de CaixaBank, que recull la seva proposta per contribuir a resoldre reptes com la desigualtat, el canvi climàtic i la desocupació.

La sostenibilitat és un dels pilars en els quals es recolza el Grup per aconseguir els seus resultats, establint tres ambicions: liderar l'impacte social positiu i afavorir la inclusió financera, impulsar la transició sostenible de les empreses i la societat, així com promoure una cultura responsable sent referents en governança.

CaixaBank ha mobilitzat un total de 67.157 milions d'euros en finances sostenible segons les dades a tancament de juny de l’any 2024. Aquesta xifra implica superar l'objectiu del Pla de Banca Sostenible de l'entitat, englobat en el Pla Estratègic 2022-2024, sis mesos abans de la finalització d'aquest.

Des de la publicació del marc d'emissió de bons lligats a Objectius de Desenvolupament Sostenible a l'agost de l’any 2019, CaixaBank s'ha convertit en l'entitat líder a Europa en emissions amb criteris ASG, amb 13 emissions pròpies: 8 bons verds i 5 bons socials, amb un total d’11.250 milions d'euros, 500 milions de lliures esterlines i 300 milions de francs suïssos, en emissions ASG vives en el mercat.

 

NOTÍCIES RELACIONADES