CaixaBank posa en marxa, en col·laboració amb l'Ajuntament de Morella i Visa, el projecte "Morella Cashless City", amb el que l'entitat financera aposta per situar la localitat morellana al capdavant dels pagaments digitals.
Per aconseguir aquest objectiu, CaixaBank promourà a Morella, durant els pròxims sis mesos, una sèrie d'iniciatives de promoció i difusió de l'ús de mòbils, targetes i altres mitjans de pagament, com wearables, per pagar en els comerços de la població. D'aquesta manera, els ciutadans comptaran amb tots els mitjans i la informació per poder utilitzar els seus mitjans de pagament digitals -sigui quina sigui la seva entitat financera de referència- en les seves compres diàries.
El projecte "Morella Cashless City" fomenta l'ús de pagaments cashless en tot tipus de sectors, inclosos els pagaments en les màquines de vending, el pagament digital de les taxes públiques, els accessos a museus, l'entrada al castell de Morella i per al transport interurbà.
La iniciativa s'ha inaugurat avui formalment, amb un acte a Morella on han participat el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig; l'alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés; com a representant de l'Associació d’Empresaris Turístics de Morella i Comarca, Javier Amela, i el director territorial de CaixaBank a la Comunitat Valenciana, Xicu Costa.
Xicu Costa ha destacat la importància del projecte: "Es tracta d'una de les experiències més ambicioses que CaixaBank ha impulsat a Espanya en els últims anys per difondre l'ús del pagament digital i, al mateix temps, donar suport al comerç de proximitat. La innovació digital té molt per aportar al petit comerç i a les pimes, i a CaixaBank treballem perquè les noves tecnologies puguin beneficiar a totes les empreses, sigui quina sigui la seva mida, i als consumidors”.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha agraït la confiança de CaixaBank en la Comunitat Valenciana i especialment en Morella per a implantar de forma pionera aquest sistema. "Aquesta iniciativa s'avança al que ja és una realitat en alguns països com Suècia en matèria de transaccions econòmiques sense diners en metàl•lic i ajuda de forma decidida a evitar l'exclusió financera que pateixen els petits municipis de l'interior de la nostra terra", ha destacat Puig.
Rhamsés Ripollés ha destacat que "es tracta d'un projecte innovador que es complementa amb la promoció de Morella i el suport a una causa social per a la ciutat". A més, l'edil ha aprofitat per a "agrair a CaixaBank per confiar en Morella per a desenvolupar el projecte i animar a morellanes, morellans i visitants a participar".
El nord d'Europa, la referència en sistemes cashless
Segons dades del Banc d'Espanya, les operacions amb targeta van créixer un 12,6% l’any 2017 respecte de l'any anterior i van arribar a un import total de 135.246.000 d'euros. No obstant això, els índexs de pagament digital a Espanya (24,2%) es troben encara lluny de les experiències cashless més avançades d'Europa. Per exemple, a Suècia, segons dades del banc central del país, el 85% de les compres es van pagar amb targeta l’any 2016 i dos de cada tres consumidors asseguren que mai utilitzen l'efectiu.
L'experiència de CaixaBank a Morella pretén explorar vies per impulsar el pagament digital (targetes, mòbils ...) cap a nivells més propers a la mitjana europea, alhora que permetrà comprovar sobre el terreny com l'avanç cap a sistemes cashless pot beneficiar tant al comerç local com als consumidors en termes de comoditat, agilitat i transparència en la informació.
Iniciatives per incentivar el pagament digital
El projecte "Morella Cashless City" estarà present en múltiples racons de la ciutat, a través de punts informatius especials. A més, els comerços estaran convenientment senyalitzats per a promoure la campanya.
Per incentivar als comerços i als consumidors a utilitzar els seus mitjans de pagament digitals, CaixaBank contribuirà amb cada compra que els ciutadans facin amb targeta, mòbil o altre mitjà de pagament digital en els comerços de Morella amb una donació de 50 cèntims per a una iniciativa social local. Aquesta iniciativa consisteix en l'adquisició d'un vehicle adaptat per a persones amb mobilitat reduïda.
A més, els titulars de la targeta de CaixaBank participaran en sortejos i també gaudiran d'una bonificació d'un 2% de l'import de les compres realitzades cada mes en aquesta població.
Per participar en les promocions de "Morella Cashless City", són vàlids tots els mitjans de pagament digitals disponibles: targetes, mòbils i fins i tot dispositius wearables, com les polseres contactless i els rellotges Garmin, que formen part de les últimes innovacions de CaixaBank en mitjans de pagament.
Una altra de les iniciatives de "Morella Cashless City" és la creació d'una targeta exclusiva, emesa per CaixaBank, amb la imatge més emblemàtica de la població: el castell de Morella.
Qualsevol persona pot sol·licitar la targeta Visa, que se li entregarà de forma immediata, per utilitzar-la en les seves compres. Els usuaris podran triar la modalitat de pagament que prefereixen: dèbit o dèbit diferit (que poden sol·licitar a l'oficina de CaixaBank a Morella) o prepagament (que a més, estaran disponibles en diferents punts de la ciutat). A més, les targetes es podran descarregar al telèfon mòbil per fer pagaments amb el terminal.
La targeta disposa de tots els serveis de la targeta de CaixaBank, com el servei gratuït CaixaBank Protect, que protegeix al client de qualsevol ús no autoritzat.
Suport al comerç i a la dinamització econòmica de Morella
En general, totes les línies d'acció de "Morella Cashless City" tindran repercussions positives en la dinamització del comerç i de l'economia local, ja que incentiven les compres realitzades en els establiments de Morella.
La campanya suposa també la contractació de vuit persones, totes elles veïnes de la comarca, per atendre els punts d'informació i solucionar els dubtes que puguin plantejar els ciutadans.
CaixaBank, entitat financera líder en pagament digital
CaixaBank és l'entitat líder en banca retail a Espanya, amb una quota de penetració de clients particulars com a entitat principal del 26,7%. El banc, presidit per Jordi Gual i el conseller delegat del qual és Gonzalo Gortázar, té prop de 16 milions de clients en el mercat ibèric i 5.379 oficines, la major xarxa comercial de la península.
Actualment, CaixaBank és l'entitat financera líder en mitjans de pagament i pagament digital a Espanya, amb 16,1 milions de targetes en circulació (incloent-hi també les targetes en format mòbil i en format wearable), una quota de mercat en compres del 23,3% i més de 370.000 TPV instal·lats.
Ostenta el lideratge en banca online, banca mòbil i banca electrònica: el 55% dels clients són digitals, 4,3 milions de clients operen a través del seu mòbil i l'entitat ostenta les majors quotes d'absorció del seu mercat en el món, segons Comscore. CaixaBank ha desenvolupat projectes que han marcat fites tecnològiques en el sector, com la primera implantació comercial a Europa dels sistemes de pagament contactless i de pagament pel mòbil, la creació dels primers caixers contactless del món, el llançament d’imaginBank, el primer banc mòbil d'Espanya, o el desenvolupament de les primeres aplicacions d'intel·ligència artificial per a l’atenció al client. A més de comptar amb l'aplicació de pagaments CaixaBank Pay, CaixaBank ha sigut el primer banc d’Espanya que ha incorporat a la seva oferta de mitjans de pagament el servei de pagaments mòbils Samsung Pay i d'altra banda, els clients de l'entitat també poden pagar amb Apple Pay.
Gràcies a aquesta estratègia, CaixaBank s'ha situat entre els bancs més ben valorats del món per la qualitat dels seus serveis digitals. L’any 2017, l'entitat ha rebut el premi The Banker, publicació del Grup Financial Times, al Millor Projecte Tecnològic de l'Any pel llançament del chatbot d'imaginBank, un servei d'ajuda al client per conèixer ofertes i descomptes exclusius basats en intel·ligència artificial. Així mateix, la revista Global Finance ha premiat a CaixaBank com a millor banc Digital a Espanya, Millor Banc Digital d'Europa Occidental 2017 i Millor Banc del Món en Social Media 2017.