Nota de premsa

CaixaBank i CEOE reuneixen mig centenar d'empreses per explicar-los com captar ocupació des de l'FP davant els canvis en el mercat laboral

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Representants de CaixaBank i CEOE.

• Des del 2023 fins al 2035 es crearan prop de 14 milions d'oportunitats d'ocupació al nostre país, de les quals gairebé quatre seran per a titulats en FP.

• CaixaBank i la Cooperativa Ramadera de la Vall dels Pedroches, COVAP, han explicat l'experiència de comptar amb estudiants d'FP en les seves plantilles, els processos d'incorporació i l'aportació a les seves empreses.

 

CaixaBank Dualitza, CaixaBank Empreses i CEOE han reunit aquest dimarts a la seu de CEOE a Madrid mig centenar d'empreses interessades a conèixer com captar talent des de l'FP davant els canvis que se succeiran a mitjà termini en el mercat laboral.

D'aquesta manera, la responsable del Centre de Coneixement i Innovació de CaixaBank Dualitza, Mónica Moso, ha desgranat les conclusions més importants de l'informe anual de l'FP, on figuren alguns dels reptes que haurem d'encarar com a societat i les perspectives d'ocupació que s'obriran al nostre país, com a context per situar els assistents.

Segons aquestes conclusions, des del passat any fins al 2035 es crearan prop de 14 milions d'oportunitats d'ocupació al nostre país, de les quals gairebé quatre seran per a titulats en FP.

Hi haurà un augment d'egressats en Formació Professional perquè aquesta modalitat formativa cobra cada vegada més pes al nostre país, i perquè aquests estudis seran capaços de respondre de la millor manera a alguns dels canvis principals que afectaran el mercat durant els anys vinents: el digital, el mediambiental i el sociodemogràfic.

Tot el sistema serà digital, i les competències digitals es demandaran en totes les professions, no només en les tecnològiques, obligant a una millora de les habilitats dels qui ja es troben en el mercat.

Però a més tots els processos productius incorporaran criteris sostenibles per adaptar les normatives mediambientals.

Canvis que es produiran mentre la nostra societat experimenta un canvi demogràfic profund. Segons dades de l'estudi, un de cada tres treballadors té més de 52 anys, per la qual cosa és previsible que es jubili en els propers anys, i l'entrada de nous professionals no compensarà les sortides.

El pes de la immigració seguirà augmentant fins a representar el 24% el 2033.

El gran repte que afrontarem serà facilitar immigrants a totes aquestes persones perquè s'integrin d'una manera eficaç en la societat i en el món laboral, i reduir el fracàs escolar dels joves que van entrant en el sistema, i en tots dos casos l'FP és fonamental per aconseguir-ho.

El president de la Comissió d'Educació i Formació de CEOE, José Miguel Guerrero, ha posat en valor l'informe que CaixaBank Dualitza presentava, "La Formació Professional davant els reptes socials", sobre l'estat de situació actual de l'FP i les importants necessitats i desajustos que encara persisteixen, diferenciant les diferents situacions en el sistema educatiu inicial i la formació professional reglada, amb especial atenció a l'FP dual.

Així mateix, ha destacat l'enorme esforç que cada any fa CaixaBank Dualitza per consolidar dades sobre el sistema d'FP, especialment de l'FP Dual, ja que ningú més ho està fent en aquests moments de forma tan rigorosa; això sense perjudici que des del Ministeri d'Educació, FP i Esports vagin millorant les estadístiques sobre l'FP que ens està permetent al món empresarial, entre d'altres, conèixer que els alumnes que passen per processos duals, presenten una millor inserció laboral en treballs, a més d’una qualitat més gran d’aquests.

CaixaBank Dualitza, pont entre centres i empreses

Per la seva banda, la directora de CaixaBank Dualitza, Paula San Luis, ha exposat davant els assistents la tasca de promoció que des de la fundació Dualitza realitzen en aquest aspecte per impulsar totes aquelles activitats que contribueixin a qualificar les persones des de l'FP per fer-les més ocupables.

Una tasca que duen a terme apropant centres educatius i empreses per a l'impuls de projectes conjunts, dues realitats que es necessiten, però que, en moltes ocasions, es desconeixen.

Des de l'inici d'activitats CaixaBank Dualitza ha beneficiat més de 35.000 estudiants, més de 1.000 empreses i 3.700 empreses i 2.500 centres educatius.

A més, ha subratllat la importància cada vegada més gran que prendran les empreses amb l'aplicació definitiva de la nova Llei d'FP. 

CaixaBank i COVAP, referents per impulsar l'FP

Aquest aspecte és el que ha centrat la taula rodona en la qual la mateixa CaixaBank i la Cooperativa Ramadera de la Vall dels Pedroches, COVAP, han explicat l'experiència de comptar amb estudiants d'FP en les seves plantilles, els processos d'incorporació i l'aportació a les seves empreses.

El director de gestió i desenvolupament de persones de COVAP, Juan José Lunar, ha explicat la importància de la Formació Professional per a la seva empresa, on més de la meitat de la seva plantilla compta amb aquest tipus de formació.

Segons ha relatat "la nostra empresa neix el 1959 amb aquesta vocació de desenvolupament i creixement del nostre entorn i és aquí on l'FP ens ajuda a generar riquesa a la zona d'influència amb els recursos disponibles".

D'aquesta manera, COVAP va començar a incorporar joves per desenvolupar l'aprenentatge. La mateixa evolució del model d'empresa i la necessitat de personal tècnic els va fer donar el salt a la dualitat el 2017, davant el procés d'automatització que havien emprès molts dels socis, començant a treballar amb estudiants d'Automatització i Robòtica de diferents centres de la zona.

En l'actualitat COVAP treballa amb cicles que complementen tot el model de COVAP, començant amb els cicles agropecuaris i finalitzant amb els cicles de comerç i d'hostaleria.

Segons ha explicat Lunar, "tot aquest treball es fa, no només pensant en nosaltres com a empresa, sinó també en el desenvolupament econòmic de la Vall dels Pedroches, ja que facilitem la incorporació de molts dels estudiants a altres empreses de la zona. D'aquesta manera contribuïm a la fixació de població, una població pròxima als 50.000 habitants, gràcies al qual molts poden desenvolupar el seu projecte de vida aquí, enfront dels 20.000 que podrien quedar si COVAP no fos el motor econòmic".

Per part de CaixaBank, la directora de Transformació Digital d'Auditoria, Cristina Vázquez ha relatat la decisió del grup de captar talent sobretot tecnològic en el món de l'FP en un moment en què és clau posicionar-se.

Des de fa més d'un any hem començat a treballar amb diferents centres educatius per començar a treballar processos de dual amb alumnes de diferents famílies d'Informàtica i Comunicacions.

Alguns ja s'han pogut incorporar a la nostra plantilla i d'altres han decidit seguir formant-se gràcies a l'experiència adquirida durant la seva estada a la nostra empresa.

La nostra experiència ens anima a continuar amb aquest procés, que hem iniciat, a més, de la mà de CaixaBank Dualitza, qui ens va poder ajudar per fer els primers passos i resoldre els primers dubtes que sorgeixen sempre que inicies un canvi en aquest sentit.

El tancament de la jornada ha estat a càrrec d'Ana Díez Fontana, Directora de Negoci Empreses de CaixaBank, qui ha comentat que "des de CaixaBank Empreses estem sempre a disposició de les empreses per acompanyar-les en aquests projectes i el nostre compromís és proveir dels serveis financers a les empreses, però molt més enllà d'això, també hi ha un compromís global amb els nostres clients per cobrir també altres necessitats com els programes de responsabilitat social corporativa, englobats dins dels plans de sostenibilitat de les empreses i sempre amb l'objectiu de creixement d'empreses i societat".

Tot això, ha afegit, "és possible gràcies als 220 centres que disposem dedicats exclusivament a atendre empreses on treballen més de 2.200 professionals especialitzats en aquest segment. Per a nosaltres, els nostres actius més destacats són, sense cap mena de dubte, les persones que formen l'equip. Per això som conscients de la importància de continuar incorporant talent a les empreses".

CaixaBank Dualitza

CaixaBank Dualitza és el compromís de la Fundació per la Formació Dual CaixaBank amb la promoció i la difusió de la Formació Professional, així com del paper fonamental que aquesta modalitat formativa ha de jugar en el futur de la nostra societat.

Només a través de més formació es pot aconseguir una societat més cohesionada en la qual es redueixin les desigualtats.

Per a això, CaixaBank Dualitza dona suport a les demandes dels docents i dels centres educatius i treballa amb empreses per a la capacitació dels futurs professionals i la millora de la seva ocupabilitat.

Des del seu inici, tota la seva activitat ha beneficiat gairebé 35.000 estudiants, 3.700 empreses i 2.500 centres educatius.