Més de 30.000 alumnes de FP han estat beneficiats per les activitats desenvolupades CaixaBank Dualitza des que aquesta fundació iniciés les seves activitats de promoció i prestigi de la Formació Professional ara fa set anys.
En concret, la xifra, que s’ha fet pública coincidint amb l'aniversari de l'inici d'activitats de CaixaBank Dualitza el juliol del 2016, arriba a 31.290. De la mateixa manera, les empreses que han col·laborat en accions formatives pugen a les 3.154 i el nombre de centres es dispara fins als 1.888.
Tots ells han participat en algunes de les línies d'activitat fixades en els seus estatuts que passen per la promoció i impuls de la FP, investigació i orientació.
El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, ha mostrat la seva satisfacció “pel fet que la FP continua millorant el seu prestigi i acceptació al nostre país, gràcies a la seva capacitat diferencial a l'hora d'acostar la formació a les necessitats laborals de les empreses, fent-ho, a més, d'una forma flexible, ràpida i eficient”. “En un món tan competitiu i amb tantes incerteses com l'actual, disposar d'un sistema de Formació Professional acreditat i molt atractiu és clau per millorar la nostra competitivitat”.
Així mateix, ha subratllat la importància de “continuar impulsant el projecte de CaixaBank Dualitza, un projecte pioner en el suport a la FP al nostre país, i així continuar millorant la qualificació de les persones a través de la FP, ajudar a una bona part de la comunitat educativa, obrir les portes de la FP a un nombre creixent d'empreses i facilitar l'acostament entre ambdues realitats a fi que puguin desplegar un més intens treball conjunt”.
Una idea que ha subratllat la directora de CaixaBank Dualitza, Paula San Luis, qui ha recordat que “l'impuls de la FP continua sent una tasca fonamental per a la nostra societat ja que, segons l'últim informe anual de la FP de CaixaBank Dualitza, d'aquí al 2030 hi haurà dos milions d'oportunitats per a tècnics de FP i gairebé 100.000 d'aquestes podrien quedar vacants per la falta de professionals amb les competències adients”.
San Luis ha assenyalat la importància de continuar actuant “partint de les múltiples aliances establertes per intentar arribar encara a més gent i que han portat a CaixaBank Dualitza a signar més de 200 convenis amb administració pública, organitzacions empresarials, fundacions i altres entitats, com a base per augmentar aquesta col·laboració i fer extensibles les nostres activitats cada dia a més persones”.
Aquestes activitats mantenen com a objectiu augmentar la formació de la societat per tal de millorar l'ocupabilitat dels beneficiaris, convençuts que el treball és la millor eina per fer avançar la cohesió social.
Entre aquestes, destaca la Convocatòria Dualitza, que aquest any ha celebrat la seva VI edició.
Des del seu inici, la convocatòria d'ajudes ha permès beneficiar més de 200 projectes de centres de FP, que han estat finançats amb gairebé 2,5 milions d'euros. Tots ells presentats de la mà d'una empresa, que assumeix una part formadora en la iniciativa, per millorar l'aprenentatge dels estudiants.
Des de la posada en marxa de la Convocatòria d'Ajudes Dualitza, centres educatius de totes les Comunitats Autònomes han aconseguit estar representats, i molts dels projectes han tingut un desenvolupament posterior a la seva finalització.
De manera paral·lela, s'ha impulsat formació específica per a docents dissenyada d'acord amb les necessitats expressades pels mateixos docents. D'aquesta manera, s'han impartit cursos d'aprenentatge sobre avaluació a distància, aprenentatge basat en projectes, gestió d'aules o formació d'equips directius.
A més, alguns dels docents han rebut competències per poder exercir de prospectors de la FP Dual, coneixent l'economia i les empreses que s'ubiquen al costat del seu centre educatiu, i podent establir llaços amb ells per fer-los veure els avantatges d'implantar la FP.
Aquestes mateixes empreses han pogut formar alguns dels seus treballadors com a tutors d'empresa, figura fonamental encarregada d'acompanyar a l'estudiant en el seu procés d'aprenentatge, o han pogut accedir a algunes especialitzacions en sectors clau com l'agrari i, en concret, l'oli d'oliva verge extra, l'especialització en granges porcines o el sector forestal.
Moltes d'aquestes accions s'han desenvolupat tenint en compte les dades recopilades en les diferents investigacions dutes a terme pel Centre de Coneixement i Innovació de CaixaBank Dualitza, que té com a objectiu precisament aquest, oferir dades sòlides que facilitin la presa de decisions mitjançant un coneixement real del sistema de FP i de les necessitats del mercat laboral.
És precisament gràcies a l'informe anual de la FP que s'ha pogut saber que el mercat necessitarà prop de dos milions de tècnics de FP des del 2023 fins al 2030, i que la falta de professionals podria deixar sense cobrir 100.000 d'aquestes places.
Tots aquestes dades figuren en l'Observatori de la FP, pilar fonamental de l'activitat del Centre, on s'agrupen totes les xifres del sistema de FP Inicial, FP Dual i FP per al treball, classificats per Comunitats Autònomes i per anys, de manera que l'usuari pugui fer-se la seva pròpia composició sobre l'evolució de la FP en una zona, en una comparativa amb una altra, o en una evolució temporal.
CaixaBank Dualitza
CaixaBank Dualitza és el compromís de la Fundació per la Formació Dual CaixaBank amb la promoció i la difusió de la Formació Professional, així com del paper fonamental que aquesta modalitat formativa ha de jugar en el futur de la societat.
L’entitat defensa que només a través de més formació es pot aconseguir una societat més cohesionada en què es redueixin les desigualtats.
Per fer-ho, CaixaBank Dualitza dona suport a les demandes dels docents i dels centres educatius i treballa amb empreses per a la capacitació dels futurs professionals i la millora de la seva ocupabilitat.
Des del seu inici, tota la seva activitat ha beneficiat a més de 30.000 estudiants, 3.154 empreses i 1.888 centres educatius.