Recursos per a mitjans
Accedeix als nostres recursos per a periodistes.
El sector agroalimentari espanyol s'està començant a recuperar dels forts xocs que van llastar la seva producció en els darrers dos anys. El primer semestre, el Valor Afegit Brut (VAB) del sector primari ha crescut un 7,6% interanual, més del doble que el PIB general de l'economia espanyola, segons posa de manifest un informe sobre l'evolució del sector que ha elaborat CaixaBank Research, el servei d'estudis de CaixaBank. En les seves conclusions, s'apunta que la millora incipient de la sequera perllongada que ha afectat gran part del camp espanyol i una certa moderació dels costos de producció s'estan traduint en unes estimacions més positives per a la campanya 2024-2025.
L'Informe Sectorial Agroalimentari, que han coordinat els economistes de CaixaBank Research Judit Montoriol i Pedro Álvarez, fa una anàlisi de la producció prevista en aquesta campanya per als diferents productes agraris i constata la recuperació dels cereals d'hivern, que se situaran en un nivell una mica superior a la mitjana de les últimes cinc temporades. També es preveu una millora en l'oli d'oliva, la producció del qual va baixar un 58,6% el 2023 i es va disparar el preu.
Tot i això, la producció d'alguns conreus continua llastrada per unes condicions hidrològiques adverses, tenint en compte que encara un 12,2% del territori espanyol està en situació de sequera perllongada. Més enllà dels factors conjunturals, l'informe destaca que l'evolució del sector continua estant molt condicionada per reptes importants (manca de mà d'obra, impacte del canvi climàtic, adaptació a noves exigències regulatòries, etc.) que limiten la seva capacitat de creixement de forma més estructural.
Per la seva banda, la indústria alimentària també comença a reactivar-se (la producció industrial va créixer un 1,9% interanual a la primera meitat del 2024), gràcies a la moderació en el creixement dels costos de producció. Aquest bon comportament també es reflecteix en les xifres del mercat laboral: la indústria alimentària ha creat prop de 10.000 llocs de treball el darrer any fins a l'agost.
Intensa activitat exportadora
Espanya continua sent una gran potència exportadora de productes agroalimentaris, i a nivell global ocupa la vuitena posició al rànquing de països exportadors de productes agrícoles, amb una quota del 3,2%. La millora de la producció agrària el primer semestre d'aquest any ha permès que les exportacions agroalimentàries tornessin a créixer en volum, un 3% interanual, després de dos anys consecutius de reculades. En termes de valor, els ritmes d'avenç són més significatius (5,9% el primer semestre) gràcies a l'alça en els preus que han registrat la major part dels productes agroalimentaris als mercats internacionals. Així mateix, el pes del VAB del sector primari a Espanya se situa al 2,6% del total de l'economia, molt superior a l'1,7% que registren de mitjana la resta dels països europeus.
L'informe de CaixaBank Research posa el focus en l'intens repunt que han patit els preus dels aliments a Espanya el 2022 i el 2023, de manera que acumulen un increment del 30,7% des del desembre del 2019, situant-se gairebé 13 punts per sobre de la mitjana de l'IPC. De cara als propers trimestres, es preveu que el descens dels preus de les primeres matèries agrícoles i de l'energia als mercats internacionals ajudi a contenir els costos de producció agraris i, amb això, que es continuïn moderant les pressions inflacionistes sobre els aliments .
Informe Sectorial Agroalimentari de CaixaBank Research
L'informe publicat per CaixaBank Research sobre l'agroalimentari espanyol forma part de la col·lecció que el servei d'estudis de l'entitat dedica al seguiment periòdic dels sectors d'activitat principals a Espanya (immobiliari, turístic, etc.), a partir de l'anàlisi dels principals indicadors econòmics i del big data. A través de les publicacions, disponibles a www.caixabankresearch.com, CaixaBank Research estimula el debat i l'intercanvi d'experiències entre tots els sectors de la societat i afavoreix la divulgació dels grans temes de l'entorn socioeconòmic del nostre temps, situant-los a l'abast del més nombre possible de persones i empreses.