Recursos per a mitjans
Accedeix als nostres recursos per a periodistes.
16 anys fomentant l’esperit emprenedor
Les start-ups Alice Biometrics, Bemyvega, Lain Tech, Bread Free, Medical Plasmas i Hotelverse han estat les guanyadores de la 16 edició dels Premis EmprènXXI, impulsats per CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada per a empreses de tecnologia, innovació i els seus inversors, i atorgats conjuntament amb el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, a través d’ENISA.
El jurat, integrat per més de trenta persones que representen les àrees del Grup CaixaBank que impulsen aquests guardons, ENISA i partners més rellevants de l’ecosistema, ha destacat l’elevat nivell de les empreses participants i, especialment, de les guanyadores, que ofereixen les millors solucions als principals reptes que afronta la societat en l’actualitat. Concretament, els premis es reparteixen en sis categories:
Per la seva banda, un jurat integrat per més de 100 representants dels principals fons de venture capital, business angels, acceleradores, corporacions i altres membres de l’ecosistema emprenedor com Adara, Kibo Ventures i Encomenda, entre d’altres, han seleccionat les empreses finalistes de cada repte, que han estat: Deale (BancaXXI), Rever (CiutatXXI), Thermogreen (PlanetaXXI), Ai Labs Group - Legit.Health (SilverXXI), Deep Detection (SemillaXXI) i LUGGit (ViuXXI).
Reconeixements a l’impacte social i a la innovació tecnològica
Els premis s’han lliurat a Madrid, en un acte que ha comptat amb la presència de Jaume Masana, director de Negoci de CaixaBank; Jordi Nicolau, director de CaixaBank Payments & Consumer; Cristina González Viu, directora general de MicroBank; Jesús Lanero, director general de CaixaBank Tech, i José Bayón, CEO d’ENISA.
Enguany, els guardons compten amb el suport del Grup CaixaBank: AgroBank, CaixaBank Digital Business, CaixaBank Payments & Consumer, Zone2boost, Imagin, MicroBank, VidaCaixa, Banca d’Empreses, CaixaBank Hotels&Tourism, CaixaBank Banca Privada, Banca de Particulars, Banca Negocis, CaixaBank Tech, CaixaBank Sèniors, CaixaBank Real Estate & Homes i Banc BPI.
En aquesta edició, en la qual han participat un total de 1.135 empreses, s’han atorgat també dos accèssits amb una dotació de 10.000 euros cadascun. Concretament, el premi Impacte Social, patrocinat per MicroBank, a l’empresa amb més influència positiva en la societat ha estat per a Bemyvega (Múrcia) i el premi Deep Tech, patrocinat per CaixaBank Tech, que reconeix la innovació tecnològica més disruptiva, ha estat per a SolarMente (Catalunya). Bemyvega és una start-up inclusiva que treballa amb Intel·ligència Artificial per a la retransmissió de classes i reunions de forma online i accessible per a tothom. Per la seva banda, SolarMente és una empresa que instal·la plaques solars i s’encarrega dels tràmits per assegurar als seus clients un autoconsum solar amb estalvis optimitzats.
D’altra banda, l’Ambaixada d’Israel a Espanya ha atorgat l’accèssit a la innovació ISUN ‘Israel Start-Up Nation’ a H2SITE (País Basc). El guardó l’ha entregat Noa Hakim, portaveu de l’Ambaixada d’Israel a Espanya.
Premis en metàl·lic, formació internacional i contacte amb inversors i empreses
El premi inclou una dotació econòmica de 20.000 euros per a cadascun dels guanyadors de la fase de reptes. A més, tant les companyies guanyadores en la fase territorial com les vencedores i una finalista de cadascuna de les categories plantejades com a reptes, i les mereixedores dels accèssits també tindran accés a un programa de formació internacional. Es tracta d’una formació especialment dissenyada per a start-ups amb alt potencial de creixement, Moonshot Thinking for entrepreneurs, impartida per ESADE i experts de Silicon Valley. La seva realització combina sessions formatives amb l’experiència de visitar algun dels principals hubs d’innovació del món.
Així mateix, tindran l’oportunitat d’estar en els Investors Day EmprènXXI, jornades on mantindran contacte amb inversors i empreses amb interès de col·laborar amb l’ecosistema emprenedor.
A més, les start-ups guardonades formaran part de la comunitat AlumniXXI, que és un punt de trobada per a l’intercanvi de coneixements, idees i experiències entre els fundadors i fundadores de les empreses premiades al llarg de la història dels Premis EmprènXXI. Es tracta d’una iniciativa que combina una comunitat virtual i trobades presencials que ajuda a reforçar vincles i crear sinergies entre els qui hagin estat premiats i l’ecosistema emprenedor i de la innovació.
D’altra banda, tant candidats com guanyadors també podran participar en el programa d’innovació oberta DayOne Open Innovation Program per desenvolupar pilots amb el grup CaixaBank.
Des de la seva creació el 2007, el programa ha invertit 7,5 milions d’euros en premis en metàl·lic i accions d’acompanyament, que han beneficiat més de 465 empreses.
Sobre DayOne
DayOne és la divisió de CaixaBank especialitzada en serveis financers creats per acompanyar start-ups i scale-ups en totes les seves fases, des de la seva etapa de creixement i recerca de finançament, fins a la seva consolidació. A més, també disposa d’una línia de serveis dirigida a inversors interessats a destinar fons a empreses innovadores en les seves fases inicials.
D’aquesta manera, CaixaBank potencia la seva estratègia d’oferir un model de banca especialitzada per segments, totalment ajustada a les necessitats de cada perfil de client.
Des de DayOne es recolza i acompanya tant empreses joves innovadores que es troben en els seus primers anys d’activitat com aquelles que, gràcies a la tecnologia, tenen un ràpid desenvolupament.
Actualment, DayOne compta amb espais físics a Barcelona, Madrid, València, Saragossa, Bilbao i Màlaga i cartera de clients a Múrcia, Castella i Lleó i Canàries. Els centres DayOne estan concebuts com a hubs per a la trobada del talent i del capital. La seva principal funció és servir de punt de reunió entre les i els fundadors d’empreses tecnològiques, els socis que els ajudin a fer créixer el seu negoci i els inversors interessats en empreses innovadores amb potencial de creixement. Per contribuir al desenvolupament de joves empreses innovadores amb alt potencial de creixement, l’entitat llança cada any, juntament amb ENISA, des de la seva creació el 2007 els Premis EmprènXXI. Aquests guardons han esdevingut un reconeixement consolidat en el territori i de referència per a start-ups d’Espanya i Portugal. A més, compta amb un programa d’innovació oberta per donar suport a les start-ups anomenat DayOne Open Innovation Program.
Sobre ENISA
L’Empresa Nacional d’Innovació és una societat pública dependent de la Direcció General d’Indústria i de la PIME (Secretaria General d’Indústria i PIME del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme) que des del 1982 participa activament en el finançament de projectes viables i innovadors, impulsats per pimes, així com per persones emprenedores.
L’univers d’empreses que es dirigeixen a ENISA buscant finançament per al seu projecte empresarial és molt ampli, amb presència en tots els sectors i en totes les comunitats autònomes.
ENISA compta amb sis línies de finançament: Joves Emprenedors, Emprenedors, Creixement, AgroInnpulso, Emprenedores Digitals i Indústries Culturals i Creatives dissenyades per impulsar les petites i mitjanes empreses espanyoles amb potencial de transformació, que apostin per l’emprenedoria i la innovació.
Els préstecs participatius d’ENISA no exigeixen més garanties que les del mateix projecte empresarial i un equip gestor solvent, amb imports d’entre 25.000 i 1,5 milions d’euros.
El 2022 el nombre de préstecs aprovats va ascendir a un total 642 operacions (un 14,6% més que el 2021), per un import de més de 105,5 milions d’euros (13,6% més que el 2021), convertint-se així, en la inversió anual més gran de la seva història amb un nombre d’aprovacions rècord. Des que ENISA iniciés la concessió de préstecs participatius ha invertit més 1.260 milions d’euros i compta amb més de 8. 280 préstecs desemborsats i 7. 220 empreses finançades.