Nota de premsa

Recomanacions per navegar segur per Internet

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts

• Els virus, els bulls o la utilització il·lícita de dades personals són algunes de les principals amenaces a la xarxa.

• Per navegar sense maror per Internet, el millor és tenir en compte diverses recomanacions que evitin posar en risc la informació privada.

A la navegació marina, els perills procedeixen de les onades, els corrents, les condicions climatològiques, algunes espècies animals… I a la xarxa, els riscos són els virus, els bulls o la utilització il·lícita de dades personals alienes per a usos malintencionats, entre moltes altres amenaces. Per navegar sense maror per Internet, el millor és tenir en compte diverses recomanacions.

Un navegador és una aplicació o programa informàtic que permet visualitzar i explorar pàgines web. Encara que n'hi ha molts al mercat, alguns dels més habituals i valorats són Chrome, Microsoft Edge, Safari o Firefox. I precisament el primer dels consells per a una navegació en línia segura passa per utilitzar versions actualitzades dels navegadors. Si la versió és recent, millorarà el rendiment, ens proporcionarà noves funcionalitats i resoldrà possibles errors o vulnerabilitats. També convé actualitzar el sistema operatiu (ja sigui Windows, Apple, Linux…) i totes les aplicacions que tinguem instal·lades.

Un gran aliat per evitar ensurts són els antivirus, que s'encarreguen de detectar i eliminar els virus a l'equip informàtic. Tot i que la protecció que atorguen no és del 100%, els riscos es minimitzen si l'antivirus està actualitzat, ja que cada dia apareixen nous virus.

Un altre consell passa per navegar per llocs web coneguts. De fet, hi ha alguns navegadors que alerten del potencial risc de trobar-se davant d'una pàgina perillosa, per la qual cosa, si et trobes amb una advertència d'aquest tipus, el millor és fer-li cas.

D'altra banda, si deixeu desatès el vostre equip mentre esteu connectat, és important bloquejar-lo amb contrasenya d'usuari fins que hagueu de recuperar el control visual sobre ell. Aquesta recomanació és encara més encarida si s'accedeix a equips a llocs públics o a l'entorn laboral. Al fil de les contrasenyes, lluny d'optar per les recurrents 1234, 0000 o altres fórmules senzilles fàcils de desxifrar, és molt important comptar amb una clau robusta amb més de 8 caràcters on tinguin cabuda tant majúscules com minúscules, a més de dígits i caràcters especials (com interrogants, exclamacions, símbols matemàtics, signes de puntuació…).

També és millor fer servir una contrasenya diferent en funció de l'ús que li donarem i no repetir clau per al correu electrònic, les xarxes socials, la banca electrònica… Un gestor de contrasenyes pot ser-nos de gran utilitat, ja que guarda les claus de manera segura i no cal fiar-ho tot a la nostra memòria.

L'execució d'un programa pot portar parella la instal·lació de codi maliciós a l'equip, de manera que, si no ho heu sol·licitat, heu de cancel·lar qualsevol execució de programes. De fet, si no esteu convençuts de l'origen del que esteu descarregant, és millor no fer-ho o verificar-ho prèviament.

També cal tenir present que navegant ens podem topar amb Hoax el que, traduït a un idioma intel·ligible, vol dir que poden aparèixer missatges electrònics que contenen fake news o bulls que pretenen sensibilitzar l'usuari perquè faci una aportació econòmica.

No oblidis tampoc anar amb molt de compte amb les teves dades personals. De vegades no som conscients que els exposem i poden ser accessibles per a altres persones, cosa que permet que siguin emprats de manera malintencionada i il·lícita per altres usuaris.