Nota de premsa

El 45% de les oficines de CaixaBank està situat a zones rurals

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Oficina de CaixaBank a Burguete (Navarra).

• Les xarxes d’oficines, les oficines mòbils i els caixers rurals es presenten com a elements imprescindibles per democratitzar els serveis bancaris a les zones més despoblades.

• CaixaBank és present al territori amb oficines en un total de 3.142 localitats.

Obrir un compte, sol·licitar un préstec o retirar diners en metàl·lic d'un caixer són operacions d'allò més habituals per a la majoria de la població, però poden convertir-se en una odissea per als habitants de qualsevol petita localitat. Segons ‘l'Informe sobre la Inclusió Financera a Espanya', realitzat per l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE), en 2022 hi havia un total de 2.797 municipis sense punts d'accés presencial a serveis bancaris. Es tracta d'una xifra que reflecteix la falta de democratització dels serveis financers en els sectors més rurals, i que alhora posa de manifest la problemàtica que té la població d'aquestes localitats per realitzar les gestions bancàries més senzilles. De fet, els municipis rurals es caracteritzen, en la seva majoria, per comptar amb un destacat percentatge d' habitants major de 65 anys, que tenen dificultats per usar les noves tecnologies i que presenten problemes de mobilitat. 

Precisament per aquests motius, al llarg dels últims anys les poblacions de l' Espanya rural han manifestat la seva creixent necessitat de millorar la xarxa de serveis bancaris que arriben a les seves localitats. L' increment de les xarxes d' oficines, la implantació de caixers rurals i el desplegament d' oficines mòbils es presenten com tres accions indispensables que permeten democratitzar de manera ràpida i efectiva els serveis bancaris a les zones rurals.

En aquest sentit, CaixaBank ha exercit un paper crucial per acostar els serveis bancaris a tota la població, incloent-hi col·lectius vulnerables i àrees rurals. L'entitat dona cobertura a un total de 3.142 localitats a tot el país, i compta amb la xarxa del sector bancari més gran d'Espanya, amb prop de 4.000 oficines. Aquesta capil·laritat, també s'estén a l'àmbit rural, on el grup financer suma un total de 1.835 oficines i finestretes en poblacions de menys de 10.000 habitants.

Així, gràcies als seus ofimòbils, amb les quals els clients i no clients poden efectuar les operacions bancàries més habituals, l'entitat ha assolit entre gener i març de 2024 un total de 798 poblacions que no compten amb cap punt d'accés presencial a aquest tipus de serveis. 

Per la seva banda, a través de caixers automàtics, l'entitat aconsegueix acostar-se al voltant de 340 petites poblacions amb accés a serveis financers. Així mateix, de les 1.835 oficines que el grup bancari disposa en el sector rural, al voltant de 230 se situen en municipis de menys de 1.000 habitants, i en 458 d'aquests nuclis, CaixaBank es posiciona com l'única entitat present.

D’aquesta manera, el grup financer treballa any rere any per ampliar la seva presència a tot el territori espanyol i comprometre’s amb la inclusió financera a Espanya. I és que, sens dubte, gràcies al compromís i esforç de les entitats bancàries la democratització dels serveis rurals és una realitat cada vegada més present.

Vídeo compactat de recursos