Nota de premsa

CaixaBank revisa a l'alça les previsions macroeconòmiques davant la bona marxa de l'economia espanyola

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Seu corporativa de CaixaBank a Barcelona.

• CaixaBank Research, el servei d'estudis de CaixaBank, situa en el 2,8%, 0,4 punts per sobre de l'estimació anterior, el creixement esperat del PIB per al 2024, clarament superior a la mitjana de la zona euro

• La sòlida salut financera de les llars, la fortalesa de les exportacions, la diversificació sectorial i el creixement demogràfic són clau en el ritme d'avenç de l'economia, que continuarà sent dinàmic els propers anys

• El mercat laboral continuarà contribuint a impulsar la demanda interna i la xifra de nous afiliats a la Seguretat Social arribarà pràcticament als 500.000 el 2024 i superarà els 400.000 el 2025, segons CaixaBank

 

CaixaBank Research, el servei d'estudis de CaixaBank, ha millorat les previsions de creixement de l'economia espanyola per al 2024 i ha situat l'alça del producte interior brut (PIB) en el 2,8%, 0,4 punts per sobre de l'estimació anterior i clarament superior a la mitjana de la zona euro. La revisió obeeix a l'evolució positiva de diverses variables macroeconòmiques durant la primera meitat de l'any, que estan clarament per sobre dels nivells previs a la pandèmia.

Per als propers anys, s'espera que el ritme d'avenç continuï sent dinàmic, impulsat pel protagonisme més gran de la demanda interna i, en especial, del consum de les llars i de la inversió. Amb vista al 2025, les últimes dades reforcen els factors que apunten a un creixement del PIB del 2,3%, dinàmic però una mica més baix que el 2024. CaixaBank Research destaca que els reptes principals a què s'ha enfrontat l'economia espanyola fins ara, com l’impacte de la inflació i la pujada dels tipus d’interès, comencen a esvair-se. A més, la recuperació progressiva del poder adquisitiu de les famílies, la seva sòlida posició financera i un context global que, tot i que s'ha deteriorat lleugerament, manté el tipus porten a un escenari amb unes perspectives relativament favorables.

L'economia està demostrant, segons CaixaBank Research, una notable resiliència en un entorn global desafiador i ha superat la crisi energètica, les interrupcions a la cadena de subministraments, el xoc inflacionari i el subsegüent enduriment monetari. Així, el segon trimestre d'aquest any, el PIB va tornar a superar les expectatives, amb un creixement trimestral del 0,8%, molt superior al 0,2% del conjunt de la zona euro.

A més, les perspectives continuen sent prometedores, amb un marge ampli per continuar creixent, segons el servei d'estudis de CaixaBank. Diversos factors apunten que el creixement continuarà sent superior a la mitjana històrica del 2%. Entre aquests, destaca la sòlida salut financera del conjunt de les llars espanyoles, amb un nivell de deute baix (el 45% del PIB), en contraposició amb el 81% assolit el 2012. L'elevada taxa d'estalvi de les famílies (situada en el 13,4% de la renda bruta disponible) està molt per sobre de la mitjana històrica del 8,6%. D'aquesta manera, el punt de partida perquè el consum continuï creixent amb força els propers anys és favorable, i s'accelerarà a mesura que la inflació i els tipus d'interès es normalitzin.

Exportacions i diversificació sectorial

Un segon punt fort és la diversificada base exportadora, que enforteix la resiliència del sistema. En la darrera dècada, el nombre d'empreses exportadores ha augmentat gairebé un 30%, fet que ha donat un fort impuls al comerç exterior. Les exportacions representen ara el 38% del PIB, davant del 26% del 2013, amb un comportament especialment significatiu per a les relatives al sector serveis, que es troben un 35% per sobre dels registres previs a la pandèmia.

La diversificació sectorial, segons l'anàlisi de CaixaBank Research, és un element important en el creixement, impulsat en part pels fons Next Generation. El turisme continua apareixent com un motor essencial, i tancarà el 2024 un 11,5% per sobre dels nivells del 2019, però també destaquen sectors com la informació i comunicacions (un 23,4% superior al 2019), el negoci immobiliari (un 15,9%), les activitats professionals (un 15,6%) i la indústria manufacturera (un 10,2%).

Finalment, el servei d'estudis de CaixaBank posa en relleu el paper del creixement demogràfic i la diversificació del mix energètic com a impulsors del PIB. En els darrers dos anys, la població ha augmentat una mica per sobre de l'1% anual, en gran part a causa de l'arribada d'un milió de persones nascudes a l'estranger. Aquest influx ha incrementat i rejovenit la força laboral, i les projeccions indiquen que els propers anys la població continuarà creixent a un ritme similar.

El mercat laboral continuarà contribuint a impulsar la demanda interna i la xifra de nous afiliats a la Seguretat Social arribarà pràcticament als 500.000 el 2024 i superarà els 400.000 el 2025. CaixaBank preveu que la taxa d'atur se situï en el 12,2% el 2024 i en l'11,6% el 2025, els mateixos percentatges que a l'escenari anterior.

D'altra banda, destaca la diversificació del mix energètic, amb una importància creixent de les energies renovables en la producció d'electricitat. Actualment, les renovables representen el 50% de la producció, fet que suposa un augment de 13 punts des del 2019. Aquest factor redueix la dependència energètica, millora la seguretat de subministrament i permet que els sectors més intensius en energia, com la indústria manufacturera, guanyin competitivitat.