Nota de premsa

CaixaBank Research enriqueix el seu Portal d'Economia en Temps Real amb més de 2.000 sèries de dades i informació ampliada de sectors

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Imatge de la presentació de les novetats del Portal d’Economia en Temps Real de CaixaBank Research.

• En l'àmbit de consum, s'amplia la segmentació per subsectors. En el segon trimestre de l’any 2024, el consum dels espanyols va créixer un 4,7% interanual, representant una lleu acceleració respecte al trimestre anterior. La més gran segmentació de la despesa en consum permet veure que el comerç en línia impulsa el consum i s'observa un canvi de patró del consum dels espanyols.

• Respecte a les dades de turisme, entre altres millores, es detalla l'origen dels turistes passant de 6 a 20 regions/països. En el primer semestre de l’any 2024, la despesa turística internacional a Espanya continua batent rècords i s'ha recuperat de manera transversal a totes les regions d'origen, encara que s'observen diferències entre elles.

• Els indicadors publicats estan construïts a partir de dades internes anonimitzades de CaixaBank, sobre una base de més de 18 milions de clients, 11.500 caixers automàtics i 700.000 terminals de punt de venda.

 

CaixaBank Research ha presentat millores en el seu Portal d'Economia en Temps Real, l'eina llançada l’any 2022, que ara incorpora informació més detallada per sectors i més quantitat de dades. D'aquesta manera, el portal es consolida com l'eina pionera i més completa a nivell mundial que permet disposar d'informació de qualitat i pràcticament en temps real sobre la realitat econòmica, gràcies a l'anàlisi i procesament de dades internes anonimitzades de CaixaBank amb tècniques de big data.

Amb les darreres millores, el portal ofereix accés a més de 2.000 sèries de dades, davant de les 850 inicials, i incorpora noves funcionalitats en els segments de consum i turisme.

El consum creix un 4,7% en el segon trimestre

En el cas del consum, el portal incrementa el detall dels seus apartats consum total, consum presencial i comerç electrònic afegint més de 10 subsectors, dividits entre primera necessitat -aliments, begudes i tabac, i farmàcies-; oci i hostaleria – cultura i espectacles, restauració, hotels i agències de viatges-; transport -transport (sense gasolineres) i gasolineres-; i comerç al detall -moda, mobles i decoració, electrodomèstics i tecnologia-.

També incorpora un nou indicador que permet observar l'evolució dels rebuts de subministraments, amb filtre per edat, ingressos i tipus de subministrament -aigua, llum, gas i telefonia-, així com per comunitat autònoma.

A partir d'aquestes dades, CaixaBank Research ha presentat la seva darrera anàlisi sobre consum, que conclou que el consum dels espanyols va tancar el segon trimestre de l’any 2024 amb un creixement del 4,7%, que representa una lleu acceleració respecte al trimestre anterior. El bon comportament del consum està impulsat per les compres per comerç electrònic, que van créixer un 12,9% interanual en el segon trtimestre del 2024, 2 punts percentuals per sobre del registre de l’any 2023. El ritme de creixement del consum presencial va ser una mica més moderat, amb un avanç del 1,2% (1,3% en el primer trimestre del 2024). Aquest canvi en el patró de consum dels espanyols cap a compres en línia també s'observa en la major part dels sectors. Destaca la despesa en el comerç minorista, que avança un 2,6% en el segon trimestre, impulsat per un més gran creixement de la despesa en línia (13,1%) que compensa l'atonia en compres presencials (-0,2%), i que s'observa tant en moda, com en electrodomèstics i tecnologia, i en mobles i decoració.

L'anàlisi de CaixaBank també constata que els joves són, amb diferència, el col·lectiu que realitza una més gran proporció de la despesa via online, encara que les persones de més edat també van adaptant gradualment el seu patró de despesa a aquest canal.

El sector turístic continua mostrant creixements molt robustos

Respecte al turisme, el portal aprofundeix en el detall geogràfic en els apartats de turisme internacional i despesa exterior, passant de 6 regions actuals a 20 regions i països. A més, permet visualitzar i descarregar les dades com a variació respecte al mateix mes de l’any 2019 (pre-pandèmia).

Amb aquestes dades, i actualitzant l'informe de turisme presentat al juny, CaixaBank Research estima que en el primer semestre de l'any la despesa turística internacional va créixer un 13,2% interanual. La recuperació és generalitzada, perquè totes les regions d'origen superen els nivells de l’any 2019, encara que existeixen diferències en el ritme de creixement. El turisme europeu, el que té més pes en la demanda turística, és el que primer es va recuperar i actualment mostra unes taxes de creixement més moderades (al voltant del 12% interanual en mitjana en el primer semestre de l’any 2024). La despesa turística procedent del continent americà, tant d'Amèrica del Nord com de Llatinoamèrica, és el que presenta una millor evolució respecte a l’any 2019 (es troba al voltant d'un 60% per sobre dels nivells de l’any 2019). En canvi, el turisme asiàtic ha disminuït el seu pes en l'estructura de la demanda turística internacional, però mostra taxes de creixement significatives en el primer semestre de l’any 2024 (entorn de la 30% interanual mitjana en el primer semestre de l’any 2024).

Respecte al patró de despesa turística dels espanyols, s'observa, d'una banda, que el turisme domèstic s'ha consolidat en nivells elevats i, d'altra banda, una recuperació incompleta de la despesa a l'estranger. Així, la despesa turística domèstica va créixer una 2,0% interanual mitjana en el primer semestre de l’any 2024, un creixement modest però cal tenir en compte que el turisme domèstic es va recuperar molt ràpidament després de la pandèmia, i, de fet, es troba al voltant d'un 53% per sobre del primer semestre de l’any 2019.

D’altra banda, l'indicador de despesa exterior permet observar que els espanyols estan tornant a viatjar a l'estranger, però no s'ha recuperat els nivells previs a la pandèmia. Al juny de l’any 2024 la despesa que realitzen els espanyols a l'estranger es troba un 14,5% per sota de la despesa en el mateix mes de l’any 2019. S'observen diferències molt importants per franges d'edat i per països de destinació. Els joves van ser els primers que van començar a viatjar a l'exterior, i ja al juny de l’any 2022 superaven la despesa exterior del mateix mes de l’any 2019. Pel que fa a les destinacions, els espanyols han tornat a viatjar a llocs més pròxims, com Itàlia i Portugal, però els destins més llunyans d'Amèrica i Àsia i Oceania encara estan molt per sota dels registres prepandèmia.

El Portal d'Economia en Temps Real

El Portal d'Economia en Temps Real de CaixaBank Research facilita informació econòmica rellevant de manera accessible, fàcil i immediata, i permet monitorar la situació actual i l'evolució de l'economia espanyola amb un gran nivell de granularitat a partir de dades internes anonimitzades de CaixaBank, sobre una base de més de 18 milions de clients, 11.500 caixers automàtics i 700.000 terminals de punt de venda.

El portal inclou un total de 2.200 indicadors, que s'actualitzen cada mes gràcies a la informació que proveeixen els milions d'operacions que es realitzen amb les targetes i els TPV de CaixaBank, i els prop de sis milions de nòmines domiciliades a l'entitat. Les dades es processen mitjançant tècniques de big data i constitueixen una informació de qualitat que permet mantenir el pols de l'economia espanyola en temps real i que pot ajudar a la presa de decisions per part de famílies i empreses. Els indicadors són representatius del conjunt de la societat i les conclusions obtingudes permeten anticipar-se a les tendències i identificar diferències entre col·lectius (edat, sexe, ingressos o sector d'activitat) o territoris (comunitats autònomes i municipis).

El portal aporta dades sobre cinc àmbits diferents: consum, desigualtat, turisme, salaris i accés a l'habitatge; i la informació s'ofereix en diferents nivells de profunditat, segons la preferència de l'usuari: una més visual i senzilla, amb un enfocament infogràfic, i una altra més detallada, que fa possible interactuar amb els gràfics dels diferents indicadors. El disseny interactiu afavoreix la interpretació de les dades mitjançant llegendes i textos intel·ligents que complementen la informació gràfica.