Nota de premsa

CaixaBank evita l'emissió de més de tres milions de tones de CO2 a través dels seus bons verds

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Seu corporativa de CaixaBank a Barcelona.

• L'entitat ha publicat els seus informes sobre l'impacte de les seves emissions verdes i socials, en suport als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU

• Gràcies als bons socials, CaixaBank ha pogut destinar 1.548 milions d'euros a préstecs per a famílies destinats a cobrir necessitats bàsiques, com ara habitatge, transport, educació i atenció sanitària

 

CaixaBank ha presentat els seus informes anuals sobre l'impacte mediambiental i social aconseguit gràcies a l'emissió dels seus bons verds i socials. Des de la publicació del primer Marc d'emissió de bons lligats als ODS l’any 2019, actualitzat al novembre del 2022, CaixaBank s'ha convertit en un dels emissors líders ASG a Europa, amb 14 emissions pròpies: 8 bons verds i 6 bons socials, amb un total de 12.500 milions d'euros, 500 milions de lliures esterlines i 300 milions de francs suïssos, en emissions ASG vives en el mercat.

Bons verds

L'emissió de bons verds forma part de l'estratègia de CaixaBank per lluitar contra el canvi climàtic i contribuir a la transició cap a una economia neutra en carboni. A través de l'activitat de finançament i l'emissió de bons verds, CaixaBank ha aconseguit evitar l'emissió de més de tres milions de tones anuals de CO2 equivalents, és a dir, gasos d'efecte d'hivernacle (GEI) per la seva equivalència en CO₂. Aquest volum d'emissions és el que llançarien a l'atmosfera aproximadament 737.380 vehicles de passatgers durant tot un any.

Com a contribució a l’ODS 7 (Energia assequible i no contaminant), els bons verds de CaixaBank han servit per finançar 111 projectes d'energia renovable que han generat 13.072 GWh/any, amb els quals s'aconsegueix evitar l'emissió a l'atmosfera de més de 2,8 milions de tones de CO2 equivalents a l'any.

L'informe sobre bons verds també destaca el finançament dirigit a l'adquisició, construcció o renovació sostenible de 41 edificis, destinats a oficines o a activitats comercials. Aquests edificis han aconseguit una categoria energètica A o B aconseguint reduir el seu consum anual en 32.889 MWh, que es tradueix en 5.677 tones de CO2 equivalents a l'any menys emeses a l'atmosfera.

Quant a habitatges, la cartera de bons verds de CaixaBank està formada per operacions que faciliten la compra de domicilis particulars energèticament eficients. Les 7.817 operacions identificades com a actius elegibles en habitatges verds (no es tracta de tota la cartera d'operacions del banc) ha suposat que amb el finançament atorgat s'hagi evitat un consum d'energia de 2.819 MWh i s'hagin deixat d'emetre 344 tones de CO2 equivalents a l'any. Aquests projectes s'englobarien dins del suport a l’ODS 9 (Indústria, Innovació i Infraestructura).

Respecte a l’ODS 11 (Ciutats i comunitats sostenibles), a través del finançament concedit a projectes de transport públic i de mercaderies, de vehicles privats, de punts de recàrrega de vehicles elèctrics i infraestructura elèctrica de suport s'ha aconseguit evitar l'emissió de 271.600 tones de CO2 equivalents anuals.

L'informe també assenyala que, a través de la contribució a l’ODS 6 (Aigua neta i sanejament), s'ha finançat l'equivalent al tractament de 135 milions de metres cúbics d'aigua.

Bons Socials

Per donar suport a l'emissió dels seus bons socials, CaixaBank ha identificat actius de la seva cartera de finançament per un volum de 8.040 milions d'euros, a 31 de desembre de l’any 2023, que inclou 440.783 préstecs i 392.662 prestataris que compleixen els criteris d'elegibilitat.

Des de la primera emissió social l’any 2019, els 5.000 milions d'euros captats, a través dels cinc bons emesos, s'han destinat a finançar projectes que contribueixen a impulsar set dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides: ODS1 (Fi de la pobresa), ODS3 (Salut i benestar), ODS4 (Educació de qualitat), ODS5 (Igualtat de gènere), ODS8 (Treball decent i creixement econòmic), ODS10 (Reducció de les desigualtats) i ODS11 (Ciutats i comunitats sostenibles).

En aquest darrer exercici, CaixaBank ha aconseguit incrementar els àmbits d'actius elegibles. En concret, els que contribueixen a salut i benestar, educació de qualitat i reducció de les desigualtats (ODS 3, 4 i 10), amb un increment conjunt d'aproximadament 800 milions d'euros.

L'informe sobre bons socials mostra que CaixaBank ha destinat 1.548 milions d'euros a augmentar l'accés a serveis financers per a poblacions desfavorides, incloent-hi préstecs a través de MicroBank. Aquests préstecs ajuden les famílies a finançar necessitats bàsiques, com ara habitatge, transport, educació i atenció sanitària. En l'àmbit de la salut, l'entitat ha finançat 510,2 milions d'euros per millorar la provisió d'atenció mèdica gratuïta o subsidiada, triplicant el nombre d'hospitals finançats i beneficiant a 9,4 milions de persones.

En educació, CaixaBank ha destinat 124,6 milions d'euros per millorar les oportunitats educatives, beneficiant 24.492 estudiants i 2.968 famílies. A més, l'entitat ha finançat 1.026 milions d'euros per fer costat a dones empresàries i MIPIMEs propietat de dones, i 4.613,6 milions d'euros per promoure el creixement econòmic sostingut i l'ocupació decent.

Compromís amb la sostenibilitat

CaixaBank és una entitat amb un fort vincle històric amb l'impacte social de la seva activitat. Per això, assumeix la responsabilitat d'impulsar una economia positiva per al benestar de les persones. Amb aquest propòsit ha desenvolupat un Pla de Banca Sostenible per al període 2022-2024, integrat en el Pla Estratègic de CaixaBank, que recull la seva proposta per contribuir a resoldre reptes com la desigualtat, el canvi climàtic i la desocupació.

La sostenibilitat és un dels pilars en els quals es basa el Grup per aconseguir els seus resultats, establint tres ambicions: liderar l'impacte social positiu i afavorir la inclusió financera, impulsar la transició sostenible de les empreses i la societat, així com promoure una cultura responsable sent referent en governança.

Entre els seus objectius, fins a juny de l’any 2024 CaixaBank ha mobilitzat un total de 67.157 milions d'euros en finances sostenibles, per la qual cosa el banc anticipa en sis mesos el compliment de l'objectiu inicial fixat l’any 2022 d'aconseguir els 64.000 milions d'euros a tancament de l’any 2024. Dins d'aquest objectiu, a més de facilitar capital per finançar iniciatives de transició energètica, també s'inclouen finalitats amb impacte social, com ara microcrèdits per a estudiants, autònoms, microempreses o famílies i noves empreses que creïn ocupació.