Nota de premsa

Arrenca la convocatòria per participar en els Premis EmprènXXI, impulsats per CaixaBank i ENISA

18.ª Edició d'aquests guardons de referència per a l'ecosistema emprenedor

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Trofeus Premis EmprènXXI.

• Les empreses de base tecnològica amb seu a Espanya o Portugal poden presentar la seva candidatura a través de www.emprendedorxxi.es/ca/ fins al 5 de desembre.

• Es lliuraran 19 guardons en l’àmbit territorial (17 a Espanya i dos a Portugal) i sis premis a les start-ups que ofereixin les millors solucions en els àmbits d'impacte social, sostenibilitat, innovació disruptiva, escalabilitat, impuls agro i fintech.

• Les guanyadores aconseguiran premis en metàl·lic, formació en hubs d'innovació de referència global, formar part de la comunitat AlumniXXI i l'accés a inversió i grans empreses interessades en l'ecosistema emprenedor.

CaixaBank, a través de DayOne, la seva divisió especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors, i el Ministeri d'Indústria i Turisme, a través d'ENISA, han obert la convocatòria de la 18.ª Edició dels Premis EmprènXXI, guardons de referència en l'ecosistema emprenedor. Fins al 5 de desembre, les companyies innovadores de base tecnològica amb seu a Espanya o Portugal amb menys de tres anys de trajectòria poden presentar-se a través de la pàgina web www.emprendedorxxi.es/ca.

Aquesta nova edició dels guardons, que s'ha presentat en el marc del València Digital Summit, contempla el lliurament de premis en metàl·lic i accions d'acompanyament i visibilitat que sumaran prop de 800.000 euros. Enguany, els PEXXI posen especial focus a ressaltar algunes de les temàtiques transversals més importants en l'ecosistema emprenedor, com l'escalabilitat dels projectes i el seu grau d'innovació, així com el compromís amb els reptes del nostre entorn, com la sostenibilitat.

Des de la seva creació l’any 2007, el programa ha invertit més de 9,1 milions d'euros en premis en metàl·lic i accions d'acompanyament, que han beneficiat a més de 525 empreses.

En concret, es lliuraran 19 guardons en l’àmbit territorial a aquelles companyies de nova creació que generin un impacte en el seu territori. Concretament, es lliuraran 17 premis a Espanya (un per cada comunitat autònoma) i dos a Portugal (zona nord-centre i Lisboa-sud i Illes). Les empreses guanyadores d'aquesta fase rebran un premi en metàl·lic de 6.000 euros.

A més, s'atorgaran sis premis a les start-ups que ofereixin les millors solucions en els àmbits d'impacte social, sostenibilitat, innovació disruptiva, escalabilitat, impuls agro i fintech. Les guanyadores d'aquesta categoria obtindran un premi de 20.000 euros cadascun. En aquesta edició, s'han definit aquests àmbits:

  • Impacte social: Amb aquest guardó se seleccionarà l'empresa la proposta de valor de la qual se centri en la inclusió financera o a facilitar oportunitats als col·lectius més vulnerables per contribuir al desenvolupament social i econòmic de la societat.
  • Sostenibilitat: Premi per reconèixer a l'empresa que demostri el compromís més destacat amb la sostenibilitat, d’acord amb criteris ESG (ambientals, socials i de governança). Es valoraran els projectes amb pràctiques sostenibles que no només beneficiïn el seu negoci, sinó també el medi ambient i la societat en general.
  • Innovació disruptiva: En aquesta categoria es busca premiar aquells projectes que no només milloren l'existent, sinó que canvien radicalment la forma en què es fan les coses. Les innovacions disruptives creen nous mercats i desplacen les tecnologies anteriors, oferint solucions úniques i revolucionàries basades en el desenvolupament de tecnologia propietària en l'àmbit de la deeptech.
  • Escalabilitat: Aquest premi és dirigit a l'empresa que demostra el potencial de creixement més gran i capacitat per impactar a escala global. Es valorarà la capacitat de l'empresa per expandir-se ràpidament, adaptar-se a diferents mercats i mantenir un creixement sostenible.
  • Impuls agro: Reconeix projectes que transformen la indústria agroalimentària mitjançant la implementació d'innovació i tecnologia en l'agricultura i la ramaderia. S'adreça a iniciatives que, a través de la tecnologia, faciliten la innovació en els processos del sector agroalimentari, millorant l'eficiència, reduint l'impacte ambiental i promovent la sostenibilitat.
  • Fintech: Adreçat a empreses que estan oferint solucions que milloren l'eficiència, l'accessibilitat i la seguretat dels serveis financers, així com a les que incorporen nous models de negoci i amplien la proposta de valor de les entitats financeres. Les empreses guanyadores han d'utilitzar tecnologies avançades com blockchain, IA i big data per revolucionar la forma en què es gestionen i s'ofereixen els serveis financers.

A través dels Premis EmprènXXI, les empreses candidates, les guanyadores d'edicions anteriors i clients de DayOne, podran presentar les seves solucions per col·laborar amb el Grup CaixaBank en alguns dels reptes de negoci i innovació de l'entitat en un programa d'innovació oberta. Així mateix, es reconeixerà la trajectòria d'una empresa Alumni.

El lliurament dels guardons de la 18.ª edició tindrà lloc el 3 de juny a Madrid, durant una gala especial per celebrar el 18è aniversari dels premis, que s'han consolidat com els guardons amb més trajectòria i reconeixement del nostre país.

Els guardons compten amb el suport de diferents empreses del grup, àrees de negoci i divisions de CaixaBank: AgroBank, imagin, VidaCaixa, CaixaBank Sèniors, MicroBank, CaixaBank Real Estate & Homes, CaixaBank Payments & Consumer, CaixaBank Hotels & Tourism, CaixaBank Food&Drinks, CaixaBank Tech, Sostenibilitat, Banca Privada, Banca d'Empreses, Innovació i CaixaBank Dualitza.

Programa de formació internacional

A més de la remuneració econòmica, tant els qui guanyin en l’àmbit territorial com les sis empreses guanyadores i 12 finalistes de la fase de solucions tindran accés a un programa de formació en algun dels principals hubs d'innovació internacional, en col·laboració amb ESADE i el Massachussets Institute of Technology de Cambridge (Boston).

Les empreses guardonades tindran l'oportunitat d'estar als Investors Day EmprènXXI, jornades on mantindran contacte amb inversors i empreses interessades a col·laborar amb l'ecosistema emprenedor.

També formaran part de la comunitat AlumniXXI, que s'ha consolidat com un punt de trobada per a l'intercanvi de coneixements, idees i experiències entre els fundadors de les empreses premiades al llarg de la història dels Premis EmprènXXI. Es tracta d'una iniciativa que combina una comunitat virtual i trobades presencials que ajuda a reforçar vincles i crear sinergies entre els premiats i l'ecosistema emprenedor i de la innovació.

Sobre CaixaBank DayOne

DayOne és la divisió de CaixaBank especialitzada en empreses tecnològiques i els seus inversors. El seu objectiu és acompanyar totes les empreses de base tecnològica, de ràpid desenvolupament i àmbit d'actuació global que realitzen activitats de valor afegit i que financen el creixement en les seves primeres etapes principalment amb fons propis. També disposa de serveis especialitzats per a inversors que donen suport al creixement de l'ecosistema (business angels, venture capital i corporates).

A més, DayOne desenvolupa una tasca de banca relacional amb els diferents actors de l'ecosistema, facilitant les relacions, les sinergies, el coneixement i la innovació mitjançant aliances estratègiques.

D'aquesta manera, CaixaBank potencia la seva estratègia d'oferir un model de banca especialitzada per segments, totalment ajustada a les necessitats de cada perfil de client.

Actualment, DayOne compta amb espais físics a Barcelona, Madrid, València, Saragossa, Bilbao i Màlaga i té gestors de negoci a Múrcia, Castella i Lleó, Canàries, Sevilla, Galícia i Catalunya. Actualment, ja cobreix i presta serveis especialitzats en catorze comunitats autònomes. Els centres DayOne estan concebuts com a hubs per a la trobada del talent i del capital. La seva principal funció és servir de punt de reunió entre els fundadors d'empreses tecnològiques, els socis que els ajudin a fer créixer el seu negoci i els inversors interessats en empreses innovadores amb potencial de creixement.

Per contribuir al desenvolupament de joves empreses innovadores amb alt potencial de creixement, l'entitat llança cada any des de la seva creació el 2007 els Premis EmprènXXI. Aquests guardons han esdevingut un reconeixement consolidat en el territori i de referència per a start-ups d'Espanya i Portugal. A més, compta amb un programa d'innovació oberta perquè les start-ups puguin col·laborar amb el Grup CaixaBank.

Sobre ENISA

La Empresa Nacional de Innovación és una societat pública adscrita al Ministeri d'Indústria i Turisme, la missió de la qual és contribuir a que projectes viables i innovadors, impulsats per emprenedores i emprenedors o petites i mitjanes empreses espanyoles, trobin el finançament necessari per desenvolupar-se i competir en un mercat global.

Aquest impuls financer es materialitza en préstecs participatius d'entre 25.000 i 1,5 milions d'euros. Es tracta d'una alternativa de finançament que s'ajusta de manera especialment adequada a les necessitats de la pime i no exigeix més aval ni garantia que un sòlid projecte empresarial i la solvència professional del seu equip gestor.

A més, ENISA ha assumit el paper d'entitat certificadora per a les empreses emergents que volen aprofitar els beneficis fiscals i especialitats de la coneguda com a Llei de Startups, una legislació pionera a Europa que crea un entorn legal favorable per al creixement i èxit de les start-ups.

Des que ENISA iniciés la concessió de préstecs participatius ha invertit prop 1.400 milions d'euros en uns 9.000 préstecs per finançar més de 7.800 empreses.

 

NOTÍCIES RELACIONADES