Nota de premsa

Consells per gaudir d’unes vacances cibersegures

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Consells per gaudir d’unes vacances cibersegures.

• Durant les vacances, els riscos de frau augmenten a causa de major mobilitat, la realització de transaccions ‘online’ i l'ús freqüent de dispositius mòbils

• És important evitar compartir informació confidencial i personal a través de correu electrònic, xarxes socials o qualsevol classe de missatgeria instantània

 

Durant el període vacacional, és important no baixar la guàrdia, estar atents i protegir la informació personal, ja que és un moment en el qual els ciberdelinqüents aprofiten per sostreure dades confidencials i bancàries de les víctimes.

Els riscos augmenten a causa de la major mobilitat, la realització de més transaccions online i l'ús freqüent dels dispositius mòbils. CaixaBank és conscient d'això ajuda els ciutadans a minimitzar els regs de ser víctima de frau mitjançant consells i recomanacions de seguretat.

Durant les vacances, un dels riscos més comuns és la pèrdua o robatori de dispositius mòbils o documents personals d'identitat . La desaparició d'un telèfon mòbil no sols representa la pèrdua d'un dispositiu costós, sinó també l'accés a informació personal i confidencial. En cas de detectar la pèrdua o robatori, és recomanable notificar-ho immediatament a l'entitat bancària i presentar una denúncia policial per activar les mesures de protecció necessàries, com el bloqueig de l'accés a la banca online i les targetes bancàries.

El frau en les reserves de lloguers vacances és un problema creixent, impulsat per l'augment de l'ús de plataformes online que faciliten la comparació de preus i la gestió de reserves. Durant el període vacacional, les plataformes especialitzades s'omplen d'ofertes, la qual cosa pot ser una oportunitat per als ciberdelinqüents per aconseguir potencials víctimes. Per evitar possibles estafes, és fonamental realitzar les reserves a través de pàgines web reconegudes i fiables, revisar les ressenyes d'altres usuaris, verificar l'autenticitat de l'allotjament i evitar pagaments fora dels mètodes suggerits per la plataforma.

El phising és una altra tècnica habitual utilitzada pels ciberdelinqüents per obtenir informació confidencial mitjançant correus electrònics fraudulents. Durant les vacances, és comuna rebre missatges relacionats amb reserves i promocions, per la qual cosa és crucial estar alerta. No s'han d'obrir enllaços ni arxius adjunts de correus sospitosos i és important verificar el remitent i desconfiar d'adreces desconegudes o inusuals.

L'ús de targetes de crèdit i dèbit és una pràctica comuna durant els viatges per la seva facilitat i seguretat. Abans de viatjar, es recomana activar les targetes, mantenir-les sempre a la vista i guardar els comprovants. Mai s'ha d'anotar el PIN en cap lloc, s'ha d'utilitzar un codi fàcil de recordar, però no deduïble, com una data de naixement. A més, els dispositius mòbils ens permeten accedir a nous serveis, com pagar a través de contactless. S'aconsella activar notificacions per rebre les alertes de transaccions i configurar el bloqueig automàtic del mòbil amb patró o contrasenya.

Recomanacions generals per una navegació segura

Per mantenir les dades segures durant les vacances, és important mantenir els dispositius mòbils actualitzats i tancar sessió en els comptes en línia després d'utilitzar-les. Evita compartir informació confidencial i personal per correu electrònic, xarxes socials o missatgeria. Desconfia de correus de remitents estranys amb peticions urgents o amenaçadores i evitar utilitzar xarxes Wi-Fi públiques i carregadors públics.

CaixaBank recomana protegir les teves dades i comptes bancaris. L'entitat mai et demanarà les teves dades personals o confidencials. Estigues alerta, segueix aquests consells i gaudeix de les teves vacances amb tranquil·litat per protegir-te dels ciberdelinqüents i aplica sempre el sentit comú.