Nota de premsa

5.700 participants tanquen l'edició més solidària del circuit Plaza 3x3 CaixaBank

#CreiemEnElBàsquet

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
El Plaza 3x3 CaixaBank 2024 ha comptat amb una participació femenina del 37%, amb més de 2.150 noies inscrites en totes les categories.

• El Plaza 3x3 CaixaBank 2024 ha posat el punt final amb un històric de 60.000 participants i 430.000 visitants des de la seva creació, xifres que el consagren com el més gran circuit de bàsquet 3x3 gratuït i a l'aire lliure d'Espanya

• En les 11 parades celebrades en 2024, hi han participat 5.713 jugadors i jugadores, 1.451 equips, s'han disputat 2.617 partits i ho han seguit més de 90.600 visitants

• En aquesta edició, s'hi ha presentat una nova iniciativa anomenada el ‘Triple Solidari’. A través d'aquesta, els participants i visitants han tirat fins a anotar els 1.000 triples en cada parada. Una vegada complert l'objectiu, superat en les 11 ciutats del circuit, CaixaBank ha donat una ajuda econòmica a favor de la inclusió i la igualtat social a través d'entitats i associacions locals

 

El Plaza 3x3 CaixaBank ha tornat a demostrar que és el més gran circuit de bàsquet 3x3 gratuït i a l'aire lliure d'Espanya en aquesta temporada 2024. L'èxit de participació i acolliment, en totes les ciutats que hi han participat, ha permès transmetre entre tots els participants els valors vinculats a l'esport.

Des de la primera parada de Valladolid, el mes d'abril, fins a l'última de Càceres, el passat 28 de setembre, el Plaza 3x3 CaixaBank ha recorregut un total d'11 ciutats durant la temporada. Al llarg de tot l'any, el circuit ha aconseguit sumar 5.713 jugadors i jugadores, 1.451 equips, 2.617 partits disputats i més de 90.600 visitants entre Valladolid, San Fernando, Melilla, Alacant, Vigo, València, Pamplona, Caravaca de la Cruz, Logronyo, Santander i Càceres.

Enguany, per primera vegada, en totes les ciutats, jugadors i visitants han anotat més d’11.000 Triples Solidaris per recaptar fons a favor d'associacions i entitats socials amb projectes solidaris, fent de la iniciativa #Marca’tUnTripleSolidari el punt diferencial de la temporada 2024 del Plaza 3x3 CaixaBank.

Des de la seva arrencada l’any 2012, el circuit, que ha tancat la seva dotzena edició promocionant la pràctica del bàsquet 3x3, suma ja un total de 134 parades itinerants en les places més emblemàtiques de 49 ciutats de tota Espanya, que enguany ha sumat Valladolid com a nou destí. El circuit ha acumulat, des de la seva primera edició, uns registres totals que ja superen els 60.000 participants i aconsegueixen els 430.000 visitants acumulats. Amb aquestes xifres, el Plaza 3x3 CaixaBank es consolida encara més com el més gran circuit de bàsquet 3x3 gratuït i a l'aire lliure d'Espanya.

Triples Solidaris en cada parada

En 2024, el Plaza 3x3 CaixaBank ha presentat una nova iniciativa pionera per dotar al circuit d'una nova dosi de solidaritat. Gràcies a la Fundació “la Caixa”, el circuit ha portat a totes les seves parades el Triple Solidari. A través d'aquesta iniciativa, tant els participants inscrits com els visitants, han sumat el seu granet de sorra fins a aconseguir la xifra dels 1.000 triples anotats en cada parada. Una vegada complert l'objectiu, superat en les 11 ciutats del circuit, CaixaBank ha donat una ajuda econòmica a favor de la inclusió i la igualtat social a través d'entitats i associacions locals.

La iniciativa #Marca’tUnTripleSolidari s'ha desenvolupat en totes les pistes, on cada triple anotat sumava a favor d'una causa local. A més, institucions, llegendes, autoritats i visitants locals es van sumar al repte en la pista central CaixaBank, on estava instal·lada una cistella amb una anella gegant que permetia als participants demostrar la seva habilitat per anotar els Triples Solidaris al mateix temps que es divertien amb cada intent.

Les associacions beneficiàries han estat seleccionades per comptar amb projectes solidaris de gran importància social a les ciutats participants. Entitats, fundacions i associacions sense ànim de lucre que, en molts casos, utilitzen el bàsquet com a via d'inclusió i transformació social.

Al costat del 3x3 des de la base fins als sèniors

Fa dotze anys que va néixer el circuit Plaza 3x3 CaixaBank amb la intenció de portar la pràctica del bàsquet 3x3 a les places més representatives d'Espanya. Una idea que ha anat desenvolupant-se amb el pas de les edicions i que ha servit per impulsar aquesta modalitat esportiva a través del circuit, que compta amb tota mena de categories per acostar el 3x3 a tots els participants, sense importar l'edat.

En aquesta edició, el Plaza 3x3 CaixaBank ha comptat amb equips en una àmplia franja d'edat, des de la categoria prebenjamí fins a la nova categoria sènior. En aquest ampli rang de participació per edat s'hi inclouen totes les categories fonamentals del bàsquet de formació: premini, minibàsquet, infantil, cadet i júnior. En total, més de 1.250 equips de categories inferiors han participat en aquesta temporada del circuit, mostrant la constant expansió que està tenint aquest esport i el gran acolliment que té entre el públic jove. L'impuls d'aquest esport i la formació de les bases és el camí correcte per ratificar els grans èxits que el bàsquet 3x3 ha aconseguit recentment per al bàsquet espanyol, tant amb les seleccions absolutes com amb les de formació.

Amb les seleccions absolutes

Durant l'edició 2024, el circuit ha coincidit tant amb la Selecció Absoluta Femenina com amb la Masculina en el seu camí a la cita olímpica París 2024. La parada de Vigo va comptar amb la participació de la Selecció Femenina, que es trobava a la ciutat gallega preparant la seva participació en els Jocs Olímpics. Alhora, a València, el Plaza 3x3 CaixaBank es va disputar al mateix temps que el Torneig Preolímpic de la ciutat, on la Selecció Masculina va aconseguir la victòria i es va classificar per a París. Finalment, Vega Gimeno va participar en la parada de Santander en representació de la Selecció Femenina 3x3, amb la qual va aconseguir la històrica plata olímpica i es va proclamar campiona d'Europa.

Expansió del bàsquet en cadira de rodes

Per segon any consecutiu, cadascuna de les parades del circuit ha comptat amb un torneig de bàsquet en cadira de rodes (BCR), així com d'activitats d'exhibició i invitació a la pràctica per a sensibilitzar a la societat i convidar a tots els públics a experimentar el joc de bàsquet en cadira de rodes. CaixaBank, a través de les seves nombroses iniciatives socials, és patrocinador oficial d'aquesta modalitat de bàsquet a través de la FEDDF (Federació Espanyola d'Esportistes amb Discapacitat Física). Impulsar aquesta pràctica esportiva aprofundeix en el caràcter social del Plaza 3x3 CaixaBank, que va néixer amb l'objectiu d'impulsar la pràctica del bàsquet per a tots, sense importar sexe, edat o capacitats físiques. Amb aquest objectiu en ment, el circuit ha tornat a portar als carrers la pràctica d'aquesta modalitat i ha comptat amb més de 20 equips i 85 jugadors que han superat els 50 partits de BCR 3x3. El circuit també ha servit d'altaveu perquè els jugadors i jugadores professionals i d'escoles BCR, convidessin al públic a viure en primera persona el joc en cadires de prova, i transmetre amb el joc i la participació ciutadana la importància d'utilitzar el bàsquet, i l'esport en general, com mitjà inclusiu.

Fomentant la participació femenina amb Univers Dona Bàsquet

Un dels punts forts del circuit, un any més, ha estat la promoció del bàsquet femení a través de la plataforma Univers Dona Bàsquet, que impulsa la pràctica del bàsquet per part de nenes i joves. En aquesta temporada, la participació femenina ha mantingut la seva tendència a l'alça i ha aconseguit un 37% de participació, amb més de 2.150 noies inscrites entre totes les categories.

Totes les parades del circuit han mantingut la Pista Univers Dona Bàsquet per acollir totes les finals femenines. La promoció de l'esport femení ha continuat sent un dels punts forts del circuit i, en diverses ciutats, la participació femenina ha superat àmpliament el 40% del total. I és que, a Espanya, el bàsquet és l'esport amb el nombre més gran de llicències femenines (138.267) per davant de futbol, muntanya i escalada, voleibol i golf.

Participació d'ambaixadors FEB, llegendes, referents i visitants il·lustres

Fernando Romay, un dels rostres més visibles de la FEB en el seu paper d'ambaixador, ha tornat a dinamitzar el circuit amb la seva presència en les 11 parades realitzades aquesta temporada. A banda del llegendari exjugador, la presidenta de la FEB, Elisa Aguilar, també ha visitat el circuit en alguna de les seves parades, així com altres rostres coneguts del bàsquet espanyol com l'ex internacional Lucila Pasqua, o la component de la Selecció Femenina de 3x3 Vega Gimeno. La Selecció Femenina al complert també es va desplaçar fins a la Plaça Vialia de Vigo, on Miguel Méndez i Silvia Domínguez van donar suport a la promoció del bàsquet durant la parada viguesa.

Institucions i federacions autonòmiques

La FEB i CaixaBank han comptat, un any més, amb la inestimable cooperació d'Institucions públiques i federacions autonòmiques per al reeixit desenvolupament del circuit. La implicació de les institucions amb el Plaza 3x3 CaixaBank ha quedat palesa amb la participació dels màxims representants institucionals locals i autonòmics. Al llarg de la temporada, hi han participat, per exemple, els alcaldes i alcaldesses de Caravaca de la Cruz, San Fernando o Vigo; a més de representants dels governs de la Regió de Múrcia, la Ciutat Autònoma de Melilla, Navarra o la Junta d'Extremadura; així com regidors i responsables d'esports, polítiques socials, família i altres àrees relacionades amb l'esport popular, que han participat en la presentació oficial de cadascuna de les jornades i en els seus corresponents actes institucionals.

Finalment, les federacions autonòmiques han tornat a ser un pilar fonamental en la logística de cadascuna de les ciutats i han estat actors imprescindibles per a l'èxit del programa. A més del treball de diversos representants, també hi han participat els presidents de les federacions autonòmiques de Galícia, Navarra, Múrcia, Cantàbria, Melilla o Castella i Lleó.

Sumant noves ciutats

En aquesta edició 2024, el Plaza 3x3 CaixaBank va arribar, per primera vegada, a Valladolid. La ciutat castellana va acollir, el mes d'abril, la primera parada de l'any i es va convertir en la ciutat número 49 per la qual ha passat el Plaza 3x3 CaixaBank. Els més de 450 jugadors i jugadores que van gaudir del bàsquet en la Plaça Major de la ciutat van donar el tret de sortida a una temporada espectacular. Així mateix, també es va estrenar Caravaca de la Cruz com a localitat amfitriona del circuit en el seu pas per Múrcia, coincidint amb la commemoració de l'any jubilar.

130 voluntaris en onze ciutats

Durant l'edició 2024, el circuit ha continuat comptant amb l'excel·lent treball d'un equip de voluntaris adscrits al Programa de Voluntaris FEB-CaixaBank, que enguany ha celebrat el seu desè aniversari amb diferents iniciatives relacionades amb el bàsquet. Enguany han estat un total de 130 voluntaris, reclutats per les federacions autonòmiques i les seves delegacions locals, els que han aportat el seu granet de sorra per a aconseguir que el Plaza 3x3 CaixaBank hagi tornat a ser un èxit logístic.

En l'actualitat, el Programa de Voluntaris FEB CaixaBank, fundat en 2014 amb motiu de la Copa del Món de Bàsquet 2014, ha superat ja els 24.000 inscrits, dels quals més de 3.000 han participat en les dotze edicions del Plaza 3x3 CaixaBank.