Nota de premsa

CaixaBank presenta ‘Sentir la llibertat’, una travessia simbòlica per la vida de deu dones pioneres en el món de la nàutica

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
D’esquerra a dreta, Mònica Azón, Natàlia Via-Dufresne, María Luisa Martínez, Asun Paniagua, Estíbaliz Amatriain i Pilar Pasanau.

• El llibre, de l'autora Asun Paniagua, està vinculat a una iniciativa avantguardista que utilitza la Intel·ligència Artificial perquè el lector escrigui el seu propi capítol

• Natàlia Vía-Dufresne, Estíbaliz Amatriain, Pilar Pasanau, Mònica Azón, Theresa Zabell, Tamara Echegoyen, Anna Corbella, Elena Delgado, Macarena Gil i Lali Pujol conformen amb les seves històries una obra emocionant i inspiradora

• CaixaBank és el patrocinador oficial del Sail Team BCN, l'equip femení i de joves promeses que competirà en la 37a Copa Amèrica

 

L'oficina All in One de CaixaBank a Barcelona ha acollit avui la presentació del llibre ‘Sentir la llibertat’, una travessia simbòlica i inèdita per les vides de deu dones extraordinàries que s'han atrevit a trencar barreres i superar límits per complir els seus somnis: ser capità, marí mercant, pràctic portuari, navegant oceànica, esportista d'elit, campiona olímpica… El projecte neix en un context, el de la 37a Copa Amèrica, que inclou per primera vegada en la seva història una competició femenina. CaixaBank, patrocinador oficial del Sail Team BCN, l'equip juvenil i femení que representarà a Espanya en aquesta competició, ha promogut l'edició i publicació d'aquest treball.

La presentació ha anat a càrrec de l'autora del llibre, la periodista especialitzada en inclusió i diversitat Asun Paniagua, i de la directora de Comunicació i Relacions Institucionals de CaixaBank, Maria Lluïsa Martínez. Han estat acompanyades, a més, de quatre de les protagonistes del projecte: Natàlia Vía-Dufresne, Estíbaliz Amatriain, Pilar Pasanau i Mònica Azón.

La directora de Comunicació i Relacions Institucionals de CaixaBank, Maria Lluïsa Martínez, ha destacat en la seva intervenció que “per a un banc fermament compromès amb la diversitat i la igualtat com CaixaBank, és motiu d'orgull poder donar suport a la publicació d'aquesta obra que visibilitza les històries personals de deu dones extraordinàries, diverses d'elles integrants del Sail Team BCN. Totes elles són font d'inspiració i exemple de superació, coratge i esperit de lluita”.

Asun Paniagua, per la seva banda, ha destacat “la determinació, disciplina i altes dosis de resiliència de les protagonistes del llibre, així com els sòlids valors que les van portar a aconseguir l'inimaginable, deixant un llegat que ja forma part de la història. Elles han canviat el rumb i han traçat noves rutes cap a la inclusió i l'equitat en el món de la nàutica, tant esportiva com professional”.

Vides reals explicades en el mar

Durant la travessia, en els torns de guàrdia, de dos en dos, s’expliquen les seves vides, les seves trajectòries, els seus reptes i fites assolides. Com han superat barreres, obstacles i limitacions per aconseguir ser les qui volien ser, i obrir camí i guiar a les següents generacions. L’America’s Cup, un esdeveniment de repercussió mundial, va ser el far que va il·luminar aquesta història basada en fets reals, en vides reals, on la mar i la navegació són una metàfora de la vida per guiar al lector a través de les seves experiències, que són exemples de vida aplicables a qualsevol àmbit i a qualsevol persona.

La trenta-setena edició, que se celebrarà a Barcelona, marcarà una fita en la història de la competició més important i antiga del món de la vela. Al llarg de 173 anys, la Copa Amèrica ha evolucionat en les embarcacions i en les regles, però el 2024 serà l'any de la gran evolució. Per primera vegada, els equips femenins tindran un lloc en aquesta competició, i no només elles, també debuten equips de joves promeses d'aquest esport. La primera edició de la Women’s Cup i la Youth America’s Cup representa una fita històrica que marca un pas significatiu digne de celebrar. Per això, aquest llibre és el relat d'un viatge per visibilitzar els avanços cap a la igualtat i la inclusió que transcendeixen les fronteres de l'esport.

Les experiències d'aquestes pioneres i referents ajuden a visibilitzar el rol de les dones en tots els àmbits i sectors, a mostrar noves realitats amb el propòsit de contribuir i promoure un món més inclusiu i sostenible.

La directora de Comunicació i Relacions Institucionals de CaixaBank, María Lluïsa Martínez, durant l’acte

Dones inspiradores

  • Theresa Zabell, l'única dona espanyola amb dues medalles d'or olímpiques i una reeixida trajectòria esportiva. Actualment, és la presidenta de la Fundació Ecomar.
  • Natàlia Vía-Dufresne, doble medallista olímpica, plata a Barcelona 92 i a Atlanta 2004. Actualment és la directora d'Operacions en Aigua de la Copa Amèrica.
  • Mònica Azón, regatista olímpica i campiona mundial, és l'actual entrenadora del Sail Team BCN, l'equip espanyol que competirà en la Women´s America´s Cup.
  • Tamara Echegoyen, campiona olímpica a Londres 2012 i la primera espanyola present en dues edicions de la ‘Ocean Race’. Serà la banderera de la delegació espanyola en els Jocs Olímpics de París 2024, en els quals competirà al costat de Paula Barceló. A més, ambdues formen part del Sail Team BCN.
  • Estíbaliz Amatriain, capitana i directora d'Operacions del Port Olímpic de Barcelona.
  • Anna Corbella, regatista i navegant oceànica que va ser la primera dona espanyola a donar la volta al món a vela sense escales i és una de les tres dones que han completat aquesta gesta a tot el món.
  • Pilar Pasanau, capitana de la marina mercant i una de les primeres dones a creuar l'atlàntic en solitari, ha participat en quatre Mini-Transat. Actualment, prepara el seu pròxim gran repte, donar la volta al món en solitari en un vaixell de 5,8 metres.
  • Elena Delgado, la capitana marítima de València amb una llarga trajectòria en la direcció general de la Marina Mercant.
  • Macarena Gil, la primera dona pràctic portuari a Espanya, actualment en el Port d'Algesires.
  • Lali Pujol, operadora en el Centre de Coordinació Marítima de Barcelona. Va ser Coordinadora de Salvament Marítim a les torres de Tarragona i Barcelona.

En aquest llibre hi ha una menció especial a les regatistes del Sail Team BCN, equip patrocinat per CaixaBank: Paula Barceló, María Cantero, Silvia Mas, Neus Ballester i Nicole van der Velden, les quals, al costat de Támara Echegoyen, estan disposades a escriure una nova pàgina en la història d'una de les competicions esportives més importants del món.

Un projecte innovador amb final personalitzat

Totes elles són pioneres i aquest projecte també és pioner i innovador. Aquest llibre donarà la possibilitat als lectors/es d'escriure les seves pròpies pàgines en la història. L'últim capítol no té per què ser el final, ja que cada persona podrà decidir com continuarà, participant en la creació de la seva pròpia història de llibertat.

CaixaBank, juntament amb l'autora Asun Paniagua, ha dissenyat una iniciativa pionera que combina la lectura com a font de coneixement i la intel·ligència artificial com a eina de llenguatge, per ajudar els lectors/es a experimentar, explorar i descobrir noves maneres d'utilitzar la tecnologia com a aliada per crear el seu capítol personalitzat i únic. Al final del llibre trobaran un codi QR que els portarà a la plataforma historiasdelibertad.com. Allí hauran de seguir uns senzills passos per iniciar la seva història.

Per superar la síndrome de la fulla en blanc, la intel·ligència artificial entrenada per a aquest projecte amb llenguatge inclusiu els plantejarà tres àmplies preguntes perquè puguin crear el personatge/s, la trama i el desenllaç, i puguin afegir tots els detalls que vulguin per completar el seu propi capítol. La imaginació i la creativitat seran les que marquin la diferència. Una vegada finalitzat aquest capítol, els lectors/es podran sol·licitar el seu llibre personalitzat en format digital o imprès i tenir o regalar una obra inèdita i única.

Per primera vegada, un llibre cobrarà vida en mans dels seus lectors/es combinant la creació literària, la innovació i la tecnologia per obrir nous camins, nous aprenentatges i noves connexions que ens portin més enllà dels nostres límits, com a aquestes dones pioneres i a moltes altres que van canviar el rumb de la història.

Vinculació històrica de CaixaBank amb l'esport

Aquest acte ha estat impulsat per CaixaBank, patrocinador oficial del Sail Team BCN. L'entitat és una de les empreses pioneres a Espanya del patrocini esportiu, una activitat des de la qual fomenta el progrés social i econòmic dels territoris en els quals opera, en línia amb el seu compromís amb la societat.

L'entitat financera es va posicionar com a referent en 1988 amb l'impuls del pla ADO, del qual va ser membre creador i d'on va sorgir el projecte propi ‘Llibreta Campions’. Aquest projecte, impulsat per “la Caixa”, buscava promoure i reconèixer l'esforç diari dels esportistes espanyols en la preparació prèvia i durant els Jocs Olímpics de Barcelona ’92. Entre les condicions necessàries per accedir a la Llibreta es trobava la consecució de rècords absoluts (nacionals, europeus o mundials); medalles en campionats internacionals, així com l'obtenció de medalla, o la quarta i cinquena plaça en els Jocs Olímpics de Barcelona ‘92. En total, es van donar 676 llibretes per valor de 50 milions d'euros.

Aquesta històrica implicació amb l'esport ha portat a l'entitat a ser present, avui dia, en quatre segments estratègics com són el futbol, el bàsquet, l’esport paralímpic i el running amb més de 300 acords vigents. Actualment, CaixaBank és el banc dels clubs de futbol a Espanya, ja que patrocina al 80% dels equips de futbol masculí professional i més de la meitat dels clubs femenins de primera divisió. A més, l'entitat financera és soci patrocinador de la Federació Espanyola de Bàsquet i patrocinador oficial de la Selecció Espanyola, tant femenina com masculina en totes les seves categories, així com patrocinador oficial de 9 canteres de bàsquet ACB dedicades a la formació dels més joves.

A més, el banc és patrocinador oficial del Comitè Paralímpic Espanyol, amb la finalitat d'ajudar a tots els atletes paralímpics a competir via el programa ADOP, així com patrocinador de la Federació Espanyola d'Esports de Persones amb Discapacitat Física.

En running, CaixaBank és present en 60 de les principals curses populars del país i compta amb un equip propi de #runnersCaixaBank, format per empleats, entre els quals fomenta hàbits de vida saludable.

 

NOTÍCIES RELACIONADES