CaixaBank, patrocinador oficial del Comitè Paralímpic Espanyol des de l’any 2019 i entitat vinculada al pla ADOP, continua amb el seu suport a l’esport paralímpic acompanyant els seus esportistes en la recta final de la preparació per als Jocs Paralímpics de París 2024, que se celebraran aquest estiu. Amb aquest motiu ha organitzat una jornada esportiva inclusiva a Palma en la qual han participat 250 estudiants per acompanyar els triatletes Nils Riudavets i Álex Sánchez en el seu ‘Camí a París’ en la qual també ha participat el nedador Xavi Torres.
Al llarg del matí els joves que han participat en la jornada han tingut l’oportunitat de practicar diferents proves esportives inclusives organitzades per la Fundació Mallorca Integra, com pàdel, futbol, bàsquet en cadira, curling, goalball o boccia entre altres. Els centres educatius i entitats que han participat han estat, ASCE de Princesa de Astúries, Sagrado Corazón, San José, La Salle Palma, La Salle Pont d’Inca, Fundació Natzaret, Patronat Joan XXIII, San Vicente de Paul, CEIP de Pràctiques, Discaesports i Esment. A més, cada centre ha aportat una torxa olímpica que els alumnes han confeccionat per a l’ocasió.
Aquesta iniciativa, que ha comptat amb la col·laboració del Consell de Mallorca, de la Fundació Mallorca Integra i del Voluntariat CaixaBank, té com a objectiu donar visibilitat i normalitzar la discapacitat, conscienciar la societat i acostar cada un d’aquests atletes d’elit al territori.
La directora territorial de CaixaBank a les Balears, María Cruz Rivera, i Pedro Bestard, vicepresident segon i Conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports del Consell de Mallorca, han donat la benvinguda als atletes, que han protagonitzat una conversa dirigida per la periodista especialitzada Almudena Rivera.
“Normalitzar la discapacitat, donar notorietat i visibilitat a aquests esportistes, informar dels seus èxits, implicar la societat i reconèixer la tasca dels qui ho fan possible és l’objectiu que persegueix aquest projecte”, ha assegurat María Cruz Rivera, qui ha afegit que “la nostra entitat fomenta el progrés cultural, social i econòmic, en línia amb els seus valors fundacionals de compromís amb la societat”.
Per la seva banda Pedro Bestard ha afegit: "Des del Consell de Mallorca estem orgullosos de poder acollir actes destacats com aquest, que promouen un esport inclusiu i social amb uns protagonistes de luxe. Mallorca sempre ha destacat pel seu impuls a l’esport adaptat, i la mostra són grans esportistes com el nedador Xavi Torres, l’atleta Joan Munar, el piragüista Adrián Castaño o el ciclista Joan Reinoso, entre molts altres, que són referents a nivell mundial, i alguns abanderats del Consell en els seus programes de valors”.
Nils Riudavets, Álex Sánchez i Xavi Torres han explicat la seva història vital de superació, els seus èxits esportius i com es preparen per als seus propers reptes.
Nils Riudavets, triatleta menorquí, va començar als 17 anys a practicar aquesta modalitat. Actualment, forma part de la selecció espanyola de paratriatló, immers dins del grup de Joves Promeses Paralímpiques de CaixaBank. Paral·lelament forma part del Comitè Paralímpic Espanyol per estar als Jocs Paralímpics de Milà-Cortina 2026 en esquí de fons.
Álex Sánchez, per la seva part, va entrar a formar part de la selecció espanyola el 2007 després de competir en diversos Campionats d’Espanya de natació per a persones amb discapacitat. El 2008 va guanyar la medalla de bronze en la prova 100 Braça i, quatre anys després, va participar en els Jocs Paralímpics de Londres. El 2013 va decidir finalitzar la seva etapa com a nedador i va començar a entrenar en triatló. Des de 2014 fins a l’actualitat ha competit en diversos campionats d’Espanya, d’Europa i del Món tant en triatló, com en duatló i aquatló. El 2021 va participar en els Jocs Paralímpics de Tòquio com a triatleta obtenint la segona medalla de bronze en categoria pts4. Actualment, es troba en preparació per tornar als Jocs Paralímpics de París 2024. Però també ha començat un nou desafiament: classificar-se per als Jocs d’Hivern de Milà 2026 en Biathlon (esquí de fons + Tir) i convertir-se així en l’únic esportista espanyol de la història, olímpic o paralímpic, en acudir a Jocs Olímpics i/o Paralímpics en tres disciplines.
Xavi Torres, posseeix un dels currículums més laureats de l’esport espanyol, amb un total de 16 medalles en Jocs Paralímpics: cinc d’or, cinc de plata i sis de bronze, a més de diversos rècords mundials. Entre els seus mèrits dins de la natació, que han estat reconeguts amb la Medalla d’Or al Mèrit Esportiu a Espanya i també a França, figuren diversos campionats i subcampionats del món i d’Europa, 123 campionats d’Espanya i un total de 56 Open internacionals. Actualment ha posat en marxa un projecte, amb l’objectiu de familiaritzar la gent amb el paradeporte i fomentar la inclusió a través d’exposicions i tallers per a nens.
El projecte ‘Camí a París’ transita per un recorregut, simulant el camí de la flama paralímpica, que passa per cadascuna de les direccions territorials en les quals té dividida l’entitat financera la seva activitat a Espanya. El circuit, del qual Palma és la vuitena parada, es va iniciar al febrer a Canàries i transcorrerà per Andalusia, Comunitat Valenciana, Madrid, Castella-la Manxa, Múrcia, Castella i Lleó, Extremadura, Galícia i Barcelona, on finalitzarà al juliol.
Pel camí, CaixaBank organitza diferents activitats esportives, institucionals i col·laboratives amb prop de 20 atletes, que formen part del pla ADOP, per traslladar els valors que l’entitat comparteix amb aquests esportistes i fer arribar el missatge a tot el territori i la societat.
Entre els protagonistes d’aquest nou desafiament, CaixaBank ha comptat també amb la col·laboració de Gerard Descarrega, Ricardo Ten, Nagore Folgado, Marta Fernández, Sara Andrés, Dani Stich, Susana Rodríguez, entre altres.
‘Camí a París’ finalitzarà amb un acte de clausura previ a la disputa dels Jocs Paralímpics, que comptarà amb una presentació especial amb la presència de representants esportius i institucionals del Comitè Paralímpic Espanyol, així com representants de l’entitat financera.
Mitjançant aquesta acció, CaixaBank segella el seu compromís amb l’esport paralímpic, al qual ha acompanyat els darrers anys a través de diferents iniciatives, especialment tot el relatiu al CPE i els seus atletes, així com a la selecció espanyola de bàsquet en cadira de rodes, tant masculina com femenina, i la col·laboració amb la Federació Espanyola d’Esports de Persones amb Discapacitat Física.
A més, l’entitat financera aportarà, com a valor afegit a la seva col·laboració, la posada en marxa de campanyes de difusió de cadascuna de les parades amb l’objectiu de donar a conèixer l’esport paralímpic i els seus esportistes, afavorint un major coneixement de les seves històries personals i gestes esportives.
Compromís amb la diversitat i la inclusió en l’esport
A través del patrocini, l’entitat financera fomenta el progrés cultural, social i econòmic, en línia amb els seus valors fundacionals de compromís amb la societat.
Per aquest motiu, el 2016 l’entitat va decidir apostar pel patrocini de l’esport paralímpic per fomentar la inclusió en l’esport i reafirmar el seu compromís amb la diversitat. El primer acord va ser com a patrocinador principal de la Federació Espanyola d’Esports de Persones amb Discapacitat Física (FEDDF), amb l’objectiu d’impulsar el bàsquet en cadira de rodes, tant en la modalitat masculina com femenina.
Al mateix temps, CaixaBank es va implicar en els campionats d’escola de bàsquet en cadira de rodes per arribar a totes les franges d’edat de la societat.
Posteriorment, l’any 2019, CaixaBank es va convertir en nou patrocinador del Comitè Paralímpic Espanyol. Mitjançant aquest patrocini, vigent fins al cicle paralímpic de París 2024, CaixaBank col·labora activament amb el CPE, a través del programa ADOP, proporcionant beques destinades directament a la preparació dels esportistes paralímpics espanyols.
A través del patrocini amb el CPE, la FEDDF o el patrocini del programa d’esquí adaptat a Sierra Nevada, l’entitat financera amplia el seu compromís amb l’esport paralímpic complint amb els seus principals objectius, que passen perquè els atletes puguin comptar amb els millors mitjans possibles per aconseguir els seus èxits esportius i traslladar a la societat els valors que representen. A més, durant aquest temps CaixaBank ha aportat, com a valor afegit a la seva col·laboració, la posada en marxa de campanyes de difusió amb l’objectiu de donar a conèixer l’esport paralímpic i els seus esportistes, afavorint un major coneixement de les seves gestes esportives i dels valors que impregnen cadascuna de les seves accions.
Per tot això, CaixaBank està considerada la tercera marca més rellevant de l’esport paralímpic a Espanya, després de la Fundació ONCE i Coca-Cola, segons el baròmetre de patrocini esportiu elaborat per SPSG Consulting.