CaixaBank, en el marc de la Fira Alimentària, ha organitzat la conversa “Compromesos amb la sostenibilitat” per impulsar la transició verda d'aquelles companyies interessades a implementar la sostenibilitat en els seus negocis. El projecte, pioner en el sector, contribuirà al fet que els clients empresa puguin afrontar processos com la descarbonització i la millora ambiental.
L’obertura de l’acte ha anat a càrrec de Josep Mª González, director territorial de CaixaBank a Catalunya, qui ha destacat que "ser sostenible està deixant de ser una opció, cada vegada més és un requisit per accedir al mercat i arribar als clients. Si volem que la nostra economia sigui sostenible, entre tots hem d'avançar molt i en molts àmbits productius, que afecten a tot el teixit empresarial d'una manera més o menys directa. Per a uns, suposarà adaptació i, per a uns altres, una transformació integral, però és un repte que tots tenim al davant".
González ha afegit que "CaixaBank és una entitat de referència per la nostra manera de fer banca sostenible. Per això, gràcies al diàleg que mantenim amb els nostres clients empresa a través de la nostra excel·lent xarxa de gestors, hem detectat que és important que puguem acompanyar-los amb solucions concretes que els ajudin a avançar en ser més sostenibles. Aquesta és la nostra manera de ser útils i d'estar a prop de la societat i de les persones".
La jornada ha seguit amb una taula rodona, moderada per Carina Térmens, directora d’AgroBank a la Direcció Territorial Catalunya de CaixaBank, i ha comptat amb la participació de Jesus Coello, director de Comunicació i Sostenibilitat de Costa Brava Mediterranean Foods; Laura Prats, responsable de Finançament Sostenible d’Institucions i Transaccional de CaixaBank; Begonya Melich, directora d’Innovació i Sostenibilitat del grup Ballfegó, i Josep Mª Ribas, director de Canvi Climàtic Família Torres.
Durant la taula rodona s’ha abordat el tema de la sostenibilitat en la cadena alimentària, punt clau per poder continuar proporcionat aliment al món, en el que s’estima que l’any 2050 la població arribarà a 10.000 milions de persones. Els diferents participants han aportat el seu punt de vista, en quan als canvis, necessitats, dificultats i oportunitats que suposa adaptar-se per fer els seus negocis més sostenibles.
Jesus Coello, director de Comunicació i Sostenibilitat de Costa Brava Mediterranean Foods, ha destacat que “la sostenibilitat és un camí sense retorn, i cada empremta per modesta que sigui, millora el planeta, i el model vital i social de qui els habitem”. Coello, ha afegit que el seu pla de sostenibilitat es centra en el compromís amb el clima, la reducció del consum de recursos naturals, la reducció del plàstic, el benestar animal, i el compromís amb les persones i la qualitat.
Josep Mª Ribas, director de canvi climàtic de Família Torres, ha destacat que “des de Família Torres l’estratègia de sostenibilitat ambiental s’instrumenta en tres àmbits: mitigació del canvi climàtic, adaptació i conscienciació”. Ribas ha afegit que “el repte més difícil d’assolir és descarbonitzar l’envàs, que representa fins a un 25% de la petjada de carboni d’un celler. I tenir un pla estratègic de sostenibilitat permet un finançament a baix cost, una retenció del talent i una millor acollida per part del consumidor”.
Begonya Melich, directora d’Innovació i Sostenibilitat del grup Ballfegó, ha destacat que des de l’empresa vetllen per la preservació de l’espècie, la tonyina vermella, tot i les dificultats del sector pesquer. Melich, ha assegurat que des del grup Ballfegó, líders mundials en la comercialització en fresc, es dediquen a la captura, alimentació, estudi i comercialització de la tonyina vermella, sota un sistema de responsabilitat sostenible social i mediambiental que satisfà les expectatives dels seus clients, garantint la continuïtat de l’espècie per a les generacions futures.
Laura Prats, responsable de Finançament Sostenible d’Institucions i Transaccional de CaixaBank, ha destacat que un sistema empresarial d’èxit necessita de rendibilitat financera, al mateix temps que s’han de tenir en compte variables ambientals, socials i de governança. A més, que existeix una forta pressió regulatòria per part de la Unió Europea en matèria de sostenibilitat, que requerirà a les empreses accelerar els seus plans de transició sostenible.
Prats ha afirmat que “les grans companyies estan incorporant mesures sostenibles en la seva cadena de subministrament, exigint als seus proveïdors complir amb certs nivells de sostenibilitat”, requerint així unes inversions per part de les empreses, que es tradueixin en un estalvi de costos, una major eficiència del seu negoci, una oportunitat per capturar nous mercats emergents, i un millor accés a fonts i finançament.