Nota de premsa

CaixaBank organitza a Girona una jornada sobre sostenibilitat en el sector de l’alimentació per impulsar la transició verda de les empreses

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Director territorial Catalunya durant la jornada

• La iniciativa, pionera en el sector, té l'objectiu de proporcionar informació i assessorament per promoure la implementació de la sostenibilitat a les empreses i acompanyar-les en processos com la descarbonització i la millora mediambiental.

• La jornada s’ha celebrat a CaixaForum Girona, i ha comptat amb la participació del director territorial de CaixaBank a Catalunya, Josep Mª Gonzàlez.

• L'entitat financera ha format 150 gestors especialitzats de CaixaBank Empreses per traslladar als clients les oportunitats que ofereix la sostenibilitat com a motor d'impuls dels seus negocis.

CaixaBank ha reunit prop de 100 empreses del sector de l’alimentació de Catalunya per impulsar la transició verda d'aquelles companyies interessades a implementar la sostenibilitat en els seus negocis. El projecte, pioner en el sector, contribuirà al fet que els clients empresa puguin afrontar processos com la descarbonització i la millora ambiental.

L’obertura de l’acte ha anat a càrrec de Josep Mª Gonzàlez, director territorial de CaixaBank a Catalunya, qui ha destacat que "ser sostenible està deixant de ser una opció, cada vegada més és un requisit per accedir al mercat i arribar als clients. Si volem que la nostra economia sigui sostenible, entre tots hem d'avançar molt i en molts àmbits productius, que afecten a tot el teixit empresarial d'una manera més o menys directa. Per a uns, suposarà adaptació i, per a uns altres, una transformació integral, però és un repte que tots tenim al davant".

Gonzàlez ha afegit que "CaixaBank és una entitat de referència per la nostra manera de fer banca sostenible. Per això, gràcies al diàleg que mantenim amb els nostres clients empresa a través de la nostra excel·lent xarxa de gestors, hem detectat que és important que puguem acompanyar-los amb solucions concretes que els ajudin a avançar en ser més sostenibles. Aquesta és la nostra manera de ser útils i d'estar a prop de la societat i de les persones". 

La jornada que ha tingut lloc a CaixaForum Girona, ha seguit amb la ponència d’Alvaro Colino, director de coordinació productes negocis sostenibles de CaixaBank, qui ha destacat que un sistema empresarial d’èxit necessita de rendibilitat financera, al mateix temps que s’han de tenir en compte variables ambientals, socials i de governança. A més, que existeix una forta pressió regulatòria per part de la Unió Europea en matèria de sostenibilitat, que requerirà a les empreses accelerar els seus plans de transició sostenible.

Colino, ha afirmat que “les grans companyies estan incorporant mesures sostenibles en la seva cadena de subministrament, exigint als seus proveïdors complir amb certs nivells de sostenibilitat”, requerint així unes inversions per part de les empreses, que es tradueixin en un estalvi de costos, una major eficiència del seu negoci, una oportunitat per capturar nous mercats emergents, i  un millor accés a fonts i finançament.

Tot seguit Miquel Sabater, expert de Deloitte, ha destacat que “el sector de l’alimentació és un dels que necessita major urgència en la implementació de mesures de sostenibilitat”, i que “els impulsors de la sostenibilitat en el sector de l’alimentació són tres: l’impacte de l’agricultura i la producció d’aliments en el medi ambient; la creixent demanda d’aliments produïts de forma sostenible; i el fet que els reguladors estan posant el focus en que compleixin mesures sostenibles en l’agricultura i la producció d’aliments.”

Sabater, ha afegit que “els principals reptes identificats en el sector són la reducció de l’impacte mediambiental, el benestar animal i la biodiversitat, la consciència social i pràctiques d’alimentació saludables”. I ha presentat solucions disruptives i accionables en l’actualitat en l’explotació de bestiar porcí, en escorxador i especejament de porcí i altres productes càrnics, en la fabricació de productes elaborats i venda de productes d’alimentació, en el processat i conservació de fruites i hortalisses, i en la fabricació, processat i distribució de begudes i altres productes alimentaris.

Finalment, Jesus Loza, director de solucions globals de finançament de CaixaBank, ha entrevistat a Jorge Grande, director general del grup Puratos, que ofereix una gamma complerta de productes innovadors en aplicacions de fleca, pastisseria i xocolata per artesans, industrials, retail i canal horeca.

L'objectiu de CaixaBank és oferir un servei d'assessorament personalitzat amb acompanyament per part d'un equip especialista. Per a això, l'entitat ha format 150 gestors de CaixaBank Empreses amb la finalitat d'aprofundir en les oportunitats que ofereix la sostenibilitat per impulsar els negocis, independentment del sector en el que operin.

El pla va dirigit a empreses de diferents sectors vinculades amb l'entitat i amb una facturació de fins a 500 milions d'euros. D'aquesta manera, CaixaBank aposta per les empreses com un segment clau a través del qual introduir canvis reals en matèria mediambiental, amb especial focus en les pimes, com un dels sectors motor de l'economia amb necessitats d'acompanyament en la seva transició sostenible.

 Proposta de solucions específiques per a empreses

CaixaBank ha detectat que les empreses s'enfronten a una creixent demanda per part dels clients, inversors i reguladors per incorporar pràctiques sostenibles en les seves activitats. Les grans companyies estan incorporant mesures sostenibles en la seva cadena de subministrament, requerint als seus proveïdors complir amb certs requisits sostenibles. A més, existeix una forta pressió regulatòria de la Unió Europea en matèria de Sostenibilitat en sectors com l’agroalimentari, transport i indústria química que requerirà a les empreses accelerar els seus plans de transició sostenible.

En aquest context, l’entitat impulsa aquest projecte amb el propòsit d’ajudar les empreses a implementar la sostenibilitat a través de solucions concretes i un assessorament especialitzat per acompanyar-les en la transició. L'objectiu és que les empreses tinguin una visió individualitzada i completa, a curt i mig termini, de com avançar en sostenibilitat des d'una perspectiva d'oportunitats i reptes. D'aquesta manera, les empreses podran conèixer les exigències regulatòries de sectors concrets i entendre, segons l'activitat de cada companyia, solucions específiques per promoure la transició sostenible. Aquest assessorament compta amb una anàlisi en profunditat de cada sector, un resum dels principals reptes en consum i consciència social, una radiografia de les normatives europees que afectaran les companyies, un informe sobre les fases de la cadena de subministrament per detectar millores, així com solucions concretes que tinguin una aplicació pràctica coherent a l'activitat de cada companyia, independentment de la mida i volum de cadascuna d'elles.

Jornades d'assessorament a empreses

Per fer arribar la informació a tot el territori, CaixaBank, de la mà de Deloitte, ha creat unes jornades, anomenades 'Sostenibilitat i èxit empresarial amb clients', on s'abordaran les principals solucions que la companyia ofereix a cada tipologia de clients tenint en compte el sector en el que operen i s'analitzaran els desafiaments de cada sector tenint en compte el passat i el present, i proposant accions futures. L'entitat ha decidit iniciar aquest projecte enfocat en tres grans sectors: agroalimentari, transport i indústria química.

Durant aquest últim trimestre de l'any, CaixaBank impartirà 12 sessions repartides per tota Espanya amb l'objectiu de conscienciar empresaris, associacions i patronals de la importància per l'aposta en matèria de sostenibilitat.

CaixaBank, referent europeu en sostenibilitat

CaixaBank és una entitat amb un fort vincle històric amb l'impacte social de la seva activitat. Per això, assumeix la responsabilitat d'impulsar una economia positiva per al benestar de les persones. Amb aquest propòsit, ha desenvolupat un Pla de Banca Sostenible per al període 2022-2024, integrat en el nou Pla Estratègic de CaixaBank, que recull la seva proposta per contribuir a resoldre reptes com la desigualtat, el canvi climàtic i la desocupació.

La sostenibilitat és un dels pilars en què es basa el Grup per assolir els seus resultats, establint tres ambicions: liderar l'impacte social positiu i afavorir la inclusió financera, impulsar la transició sostenible de les empreses i la societat, així com promoure una cultura responsable sent referents en governança. CaixaBank té com a objectiu mobilitzar 64.000 milions d'euros en finances sostenibles entre el 2022 i el 2024.

En els objectius de mobilització en finances sostenibles, a més de facilitar capital per finançar iniciatives de transició energètica, també s'inclouen finalitats amb impacte social, com microcrèdits per a estudiants, autònoms, microempreses o famílies i noves empreses que creïn ocupació. L'entitat també té el compromís d'assolir els 413.300 beneficiaris de MicroBank, el banc social del Grup CaixaBank, i ser valorat amb les màximes qualificacions pels analistes ASG referents.

Des de la publicació del marc d'emissió de bons lligats a Objectius de Desenvolupament Sostenible l'agost del 2019, CaixaBank es va convertir en l'entitat líder a Europa en emissions amb criteris ASG, amb 11 emissions: 6 bons verds i 5 bons socials, amb un total de 10.000 milions d'euros i 500 milions de lliures esterlines en emissions ASG vives en mercat.

Entitat de referència per a les empreses  

CaixaBank s'ha consolidat com una entitat de referència per al teixit empresarial gràcies al seu model d'especialització, amb productes i serveis adaptats a les necessitats concretes d'aquest segment de clients. CaixaBank Empreses dona servei a través de 220 centres i oficines especialitzades repartides per totes les comunitats autònomes espanyoles en les quals treballen 2.200 professionals altament qualificats amb sòlida reputació en l'assessorament empresarial.

L'entitat compta amb especialistes en finançament, comerç exterior, tresoreria, turisme, negoci immobiliari i pimes, que ofereixen un servei personalitzat més enllà del financer per donar suport i impulsar el sector empresarial. A més, a través de DayOne, CaixaBank ofereix atenció especialitzada a empreses de tecnologia, innovació i als seus inversors.

En l'àmbit internacional, l'entitat dona suport als seus clients empresa amb diverses solucions operatives amb accés efectiu territorial a 127 mercats de diferents països i ofereix el millor assessorament per a les seves operacions a l'estranger. CaixaBank presta servei tant a les pimes i microempreses que estan iniciant les seves activitats exportadores com a les grans corporacions i grups empresarials que afronten projectes internacionals més complexos.

 

NOTÍCIES RELACIONADES