Nota de premsa

CaixaBank i el Club Natació Manresa acompanyen a l’atleta català Òscar Salguero en el seu Camí a París

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Acte Camí cap a Paris a Manresa

• L’entitat financera ha desenvolupat un pla que ha simulat el recorregut de la flama paralímpica duent a terme 11 accions en diferents punts de la geografia espanyola amb 16 d'atletes paralímpics que han explicat la seva història, preparació i sensacions abans de la gran fita paralímpica

• El convent de Santa Clara a Manresa ha acollit la desena parada d’aquest recorregut, que es va iniciar al febrer a Canàries i conclou al juliol amb un acte de tancament a Barcelona. En aquesta parada el protagonista ha estat el nedador català Òscar Salguero.

• L'objectiu d'aquesta iniciativa és donar visibilitat i normalitzar la discapacitat, conscienciar la societat i apropar cadascun d'aquests atletes d'elit al territori.

CaixaBank, patrocinador oficial del Comitè Paralímpic Espanyol des de l'any 2019 i entitat vinculada al pla ADOP, continua el seu recolzament a l'esport paralímpic acompanyant als seus esportistes en la recta final de la preparació per als Jocs Paralímpics de París 2024, que se celebraran aquest estiu.

A través del projecte 'Camí a París', l'entitat financera ha impulsat múltiples accions per donar visibilitat i normalitzar la discapacitat, conscienciar la societat i apropar cadascun d'aquests atletes d'elit al territori.

Per a això, CaixaBank ha creat un recorregut, que simula el camí de la flama paralímpica, que ha passat per cadascuna de les direccions territorials en les que té dividida l'entitat financera tota la seva activitat a Espanya. El circuit es va iniciar al febrer a Canàries i ha transcorregut per Andalusia, Comunitat Valenciana, Múrcia, Castella i Lleó, Madrid, Castella - La Manxa, Extremadura, Ebre, Nord, Balears i Catalunya. Barcelona serà la darrera parada amb un acte de cloenda durant el mes de juliol

Durant el transcurs d’aquest camí, CaixaBank ha organitzat diferents activitats esportives, institucionals i col·laboratives amb 16 atletes per traslladar els valors que l'entitat comparteix amb aquests esportistes i fer arribar el missatge a tot el territori i a la societat.

La tipologia d'aquests reptes s’ha enfocat en normalitzar la discapacitat, donar notorietat als esportistes, informar sobre els seus èxits, implicar la societat i reconèixer la tasca dels que fan possible aquest projecte.

Entre els protagonistes d'aquest nou repte, CaixaBank ha comptat amb la col·laboració de Ricardo Ten, Marta Fernández, Sara Andrés, Dani Stix, Luismi Marquina, els germans Molina, Álex Sánchez, Nil Riudavets,o l’Oscar Salguero, el protagonista d’aquesta desena parada.

El convent de Santa Clara, a Manresa, ha estat l’indret escollit per a acompanyar a l’atleta paralímpic Òscar Salguero en aquest tram final del seu particular camí als Jocs Paralímpics. L’acte s’ha inaugurat amb la declaració institucional d’en Josep Maria Gonzàlez, director territorial de CaixaBank a Catalunya, qui ha destacat que “una de les meves tasques és fer arribar al territori tota l’activitat que fa CaixaBank i transmetre els serveis i valors que dia a dia treballem internament per a revertir-ho a la societat. I per aquest motiu, avui estem aquí. Perquè des de CaixaBank estem compromesos amb l’esport, eina estratègica a través de la qual podem fer arribar missatges i valors a la societat. Perquè a través del patrocini, CaixaBank fomenta el progrés cultural, social i econòmic, en línia amb els seus valors fundacionals. I en particular, el projecte conjunt amb l’esport paralímpic així ho acredita”.

L’Òscar Salguero és nedador paralímpic del Club Natació Sabadell i metge des del passat mes de maig. Salguero va néixer sense part del braç dret, però, tal i com ell afirma: “Això mai m'ha frenat”. Amb dos anys els seus pares el van apuntar a un curs de natació. Volien que es defensés dins l’aigua tot i la seva discapacitat. Als 12 anys va començar a competir, tant amb nens amb discapacitat com sense ella. Als 16 anys va competir en el seu primer Europeu paralímpic. L’estrena va anar acompanyada d’una plata en els 100 metres braça i un bronze en relleus. A l’any següent va pujar al segon esglaó del podi en la seva primera participació en un Mundial, amb una plata en la seva especialitat.

Amb 18 anys va participar en els seus primers Jocs Paralímpics a Rio de Janeiro, l’any 2016, i en la seva primera participació va aconseguir l’or en la modalitat de 100 metres braça. Posteriorment, a Tokio, va tornar al podi fent plata. Ara, amb 26 anys, afronta uns nous Jocs Paralímpics amb més experiència.

Tal i com explica l’Òscar: “Estic amb la mateixa motivació i il·lusió que sempre, satisfet d’haver aconseguit la marca mínima, tot i la operació i la recuperació que he hagut de passar. Tinc molèsties però queden 55 dies per competir i em resten 53 entrenaments per aconseguir l’objectiu”. A més, l’atleta català detalla que “entreno pendent del cronòmetre i sóc autoexigent. A Rio, tot i aconseguir la medalla, no estava del tot satisfet però anirem a París a donar el màxim”.

Per acompanyar Salguero, el Club Natació Manresa ha volgut retre un petit homenatge participant en aquesta nova parada, organitzada per CaixaBank, relativa al ‘Camí a París’. En Genís Rico, entrenador del club, ha aprofitat la jornada per aconsellar a l’Òscar en el tram final de la seva preparació, com expert en esportistes paralímpics.

Rico ha destacat que “la preparació prèvia a uns Jocs Paralímpics inclou tantes coses que entren molts especialistes en aquest camí. Concretament vull posar èmfasi en la figura d’un psicòleg, que és molt important en l’acompanyament.” Al mateix temps, Rico ha volgut destacar la importància del dia de la competició: “Aquell dia has de treballar, en primer terme, el jo exterior i, després, treballar el jo interior. És a dir, confiar en un mateix per treure tot allò que s’ha preparat als entrenaments tant dins de la piscina com dins del teu propi cap”.

L’acte ha conclòs amb un homenatge dels prop de 50 assistents. La organització ha entregat una medalla al valor més associat a l’Oscar Salguero, votada per tot el públic, que l’han premiat per la seva “valentia”.  

Mitjançant aquesta acció, CaixaBank segella el seu compromís amb l'esport paralímpic, al qual ha acompanyat en els últims anys a través de diferents iniciatives, especialment tot allò que fa referència al CPE i els seus atletes, així com a la selecció espanyola de bàsquet en cadira de rodes, tant masculina com femenina, i la col·laboració amb la Federació Espanyola d'Esports de Persones amb Discapacitat Física.

A més, l'entitat financera aporta, com a valor afegit a la seva col·laboració, la posada en marxa de campanyes de difusió de cadascuna de les parades amb l'objectiu donar a conèixer l'esport paralímpic i els seus esportistes, afavorint un coneixement més gran de les seves històries personals i gestes esportives.

Compromís amb la diversitat i la inclusió en l'esport

A través del patrocini, l'entitat financera fomenta el progrés cultural, social i econòmic, en línia amb els seus valors fundacionals de compromís amb la societat.

Per aquest motiu, el 2016 l'entitat va decidir apostar pel patrocini de l'esport paralímpic per fomentar la inclusió en l’esport i reafirmar el seu compromís amb la diversitat. El primer acord va ser com a patrocinador principal de la Federació Espanyola d'Esports de Persones amb Discapacitat Física (FEDDF), amb l'objectiu d'impulsar el bàsquet en cadira de rodes, tant en la modalitat masculina com femenina. Alhora, CaixaBank es va implicar en els campionats d'escola de bàsquet en cadira de rodes per arribar a totes les franges d'edat de la societat.

Posteriorment, l'any 2019, CaixaBank es va convertir en nou patrocinador del Comitè Paralímpic Espanyol. Mitjançant aquest patrocini, vigent fins al cicle paralímpic de París 2024, CaixaBank col·labora activament amb el CPE, a través del programa ADOP, proporcionant beques destinades directament a la preparació dels esportistes paralímpics espanyols.

A través del patrocini amb el CPE, la FEDDF o el patrocini del programa d'esquí paralímpic a Sierra Nevada, l'entitat financera amplia el seu compromís amb l'esport paralímpic complint amb els seus principals objectius, que passen perquè els atletes puguin comptar amb els millors mitjans possibles per aconseguir els seus èxits esportius i traslladar a la societat els valors que representen. A més, durant aquest temps CaixaBank ha aportat, com a valor afegit a la seva col·laboració, la posada en marxa de campanyes de difusió amb l'objectiu de donar a conèixer l'esport paralímpic i els seus esportistes, afavorint un coneixement més gran de les seves gestes esportives i dels valors que impregnen cadascuna de les seves accions.

Per tot això, CaixaBank és considerada la tercera marca més rellevant de l'esport paralímpic a Espanya, després de la Fundació Once i Coca-Cola, segons el baròmetre de patrocini esportiu elaborat per SPSG Consulting.