CaixaBank i la Comunitat General de Regants de Pinyana han signat un acord de finançament per facilitar la modernització de les seves estructures, que consistirà en la transformació d’una xarxa d’antigues sèquies a làmina lliure, per una xarxa pressuritzada, amb un transport molt més eficient i que permet la implantació de les noves tecnologies en reg en parcel·la.
La Comunitat General de Regants del Canal de Pinyana disposa d’una superfície d’unes 14.000 hectàrees i està dividida en 16 col·lectivitats de regants pertanyents a 16 termes municipals.
Amb el projecte de modernització del Sector 3, un total de 2.067 hectàrees de la Comunitat General de Regants del Canal de Pinyana podran instal·lar regs eficients que milloraran la productivitat de les explotacions.
Per una banda es produirà una millora en l’eficiència hídrica, ja que es substituirà les actuals conduccions d’aigua amb sèquies tradicionals i permetrà dotar de regs pressuritzats en finca. Així mateix hi ha el compromís d’implementar sistemes de telecontrol que permetran fer un seguiment exhaustiu dels consums d’aigua planificant els regs i optimitzant els recursos.
Per altra banda, es millorarà l’eficiència energètica donat que s’aprofitarà la cota més elevada de la conducció projectada amb el que s’eliminaran els bombejos d’aigua i es podrà disposar de la pressió necessària per regs moderns pressuritzats.
Ramón Piqué, president de la Comunitat General de Regants de Pinyana, ha destacat que aquesta inversió millora les zones regables i obre noves perspectives de creixement per a les finques de la part oriental de la comarca del Segrià. El president ha subratllat que “el reg projecte permetrà tenir unes explotacions més sostenibles en tots els àmbits, econòmic, social i mediambiental que és vital per la continuïtat de l’activitat i manteniment de les explotacions i població de la zona”.
Josep Mª Gonzàlez, director territorial de CaixaBank a Catalunya, s’ha mostrat satisfet de la força i posició de lideratge de la Comunitat de Regants en la transformació del sector, i que CaixaBank sigui el seu partner financer. Gonzàlez ha recordat que “des d’AgroBank acompanyem als nostres clients en la innovació, digitalització i sostenibilitat els seus negocis. Així mateix posem a disposició una línia de finançament pels regants per finançar de forma avantatjosa la transformació de les seves finques, amb un producte dissenyat especialment per adaptar-se a les seves necessitats”.
La proposta de valor d’AgroBank
AgroBank, la línia de negoci agroalimentari de CaixaBank, és la primera entitat financera del sector agroalimentari per presència d'oficines i de quota de mercat. Un de cada dos agricultors i ramaders d’Espanya és client d’AgroBank, que compta amb una proposta de valor compromesa amb el món rural des del punt de vista financer, social i de innovació.
L'aposta d'AgroBank pel sector agroalimentari s'ha vist reforçada després d'un 2023 en què es van finançar prop de 28.500 milions d'euros, fet que suposa un creixement del 3% respecte a l'any anterior. Això fa palès el suport permanent de CaixaBank a un sector essencial com és l'agroalimentari.
Tot això és possible gràcies al fet que CaixaBank compta amb la xarxa d'oficines més extensa d'Espanya, cosa que la situa com l'entitat financera amb la xarxa de sucursals especialitzades més gran i presència en petits municipis.
AgroBank considera que alguns dels principals reptes del sector són el relleu generacional i el paper de la dona al món rural. D’aquesta manera, AgroBank mostra el seu suport a través de diferents iniciatives, entre les quals destaca la Càtedra AgroBank amb la Universitat de Lleida (UdL).
A més, l'entitat té un fort compromís amb la sostenibilitat i la digitalització del sector, amb l'objectiu d'impulsar-ne la transformació. En aquest sentit, ha llançat la segona edició d'AgroBank Tech Digital INNovation, un programa d'acceleració de startups per al sector agroalimentari. Amb aquesta iniciativa, que es desenvolupa en col·laboració amb Innsomnia, l'entitat es posiciona com a principal referent per oferir al sector solucions tecnològiques.