Nota de premsa

CaixaBank detecta un augment dels sectors en expansió a l'economia espanyola després de superar els xocs dels últims anys

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email
Arxius adjunts
Observatori Sectorial de CaixaBank Research.

• La informació, les comunicacions i les activitats professionals i científiques experimenten el 2024 un fort creixement, amb l'impuls de les vendes a l'exterior creixents, així com la indústria química, farmacèutica i paperera, segons l'Observatori Sectorial de CaixaBank Research

• L'automoció s'ha desaccelerat notablement en un context de forta competència internacional en la producció de vehicles elèctrics i vincula el futur al desenvolupament i la implantació d'activitats d'alt valor afegit, que reforcen la competitivitat

• El sector turístic continua batent rècords i és un pilar fonamental del creixement de l'economia espanyola, tot i que el ritme d'avenç s'ha moderat respecte al fort auge post-pandèmia

• Les perspectives per al 2025 són favorables de forma generalitzada, encara que la construcció i els sectors lligats a la transició digital experimentaran un comportament més accelerat mentre el sector primari encara estarà en fase de recuperació després de la forta caiguda experimentada el 2022 per la sequera i l'alça de costos de producció

 

L'economia espanyola ha exhibit el 2024 un creixement generalitzat de tots els seus sectors d'activitat, amb poques excepcions. L'Observatori Sectorial de CaixaBank Research, una eina del servei d'estudis de CaixaBank que aglutina informació de diferents indicadors d'activitat, del mercat laboral i del sector exterior mostra que s'ha reduït el nombre de sectors en debilitat i que han augmentat els sectors en expansió gràcies a la progressiva absorció dels forts xocs que han afectat la seva evolució en els darrers anys des de la pandèmia.

La millora respecte al 2023 queda plasmada en el fet que set sectors actualment estan en situació d'expansió, quan l'any passat només n'eren dos (construcció i fabricació de material de transport). A l'extrem contrari, només tres sectors (fabricació de material de transport, indústria tèxtil i extractiva) es troben en contracció, quan el 2023 eren vuit sectors (un de cada tres).

L'Observatori destaca el fort creixement que estan experimentant els serveis d'alt valor afegit, com la informació i les comunicacions, i les activitats professionals, científiques i tècniques, uns sectors que, a més, cada vegada venen més a l'exterior i ofereixen un alt potencial de creixement.

Automòbil: desacceleració després del fort repunt del 2023

Algunes branques manufactureres, com ara la indústria química, la farmacèutica o la paperera, han registrat un fort avenç, impulsades pel descens de la factura energètica i l'increment de les exportacions. En canvi, l'Observatori de CaixaBank Research indica que el sector de la automoció s'ha desaccelerat notablement, després del fort repunt que va viure el 2023, en un context de forta competència internacional en la producció de vehicles elèctrics.

Així, després de creixements en la producció del 5,8% i 10,4% el 2022 i el 2023, respectivament, entre el gener i l'agost d'aquest any, llastada fonamentalment per la feblesa dels mercats europeus, va acumular una caiguda de l'1,5 % interanual. En conseqüència, la producció encara és lluny dels nivells anteriors a l'esclat de la pandèmia, en concret un 11,8% per sota del mitjana de 2014-2019.

L'informe assenyala que aquest és un sector clau per a l'economia espanyola en termes d'ocupació, innovació i per la contribució positiva a la balança comercial. En un moment de transformació tecnològica cap a l'electrificació i la digitalització dels vehicles, el futur del sector passa pel desenvolupament i la implantació d'activitats d'alt valor afegit, que refermin la competitivitat del sector en un mercat en plena revolució. Per això, CaixaBank Research considera necessari implantar gigafactories, impulsar la producció de components electrònics i apostar per la tecnologia i el coneixement, la digitalització a la cadena de producció i l'establiment de centres de desenvolupament tecnològic.

El sector turístic ha continuat batent tots els rècords i és un pilar fonamental del creixement de l'economia espanyola, tot i que el ritme d'avenç s'ha moderat a causa de la normalització de les taxes de creixement després de superar els efectes de la pandèmia.

Les perspectives per al 2025 són favorables de forma generalitzada, tot i que hi haurà diferències en els ritmes de creixement sectorial. Entre els sectors per als quals CaixaBank Research espera un ritme de creixement elevat i en acceleració, destaquen els lligats a la transició digital, com ara les tecnologies de la informació i la comunicació (+4,6%), i els serveis professionals (+4,8%). També sobresurt el sector de la construcció (+3,3%), que es beneficiarà del descens dels tipus d'interès que s'ha iniciat el 2024, però que tindrà el seu impacte més gran en l'economia real el 2025.

Entre els sectors que registraran, segons l'Observatori, una expansió per sobre de la mitjana, però que es desacceleren respecte als elevats ritmes de creixement registrats el 2024, destaquen el sector primari (+5,5%), encara en recuperació després de la forta caiguda experimentada el 2022 per la sequera i l'alça de costos de producció; el turisme (+3,4%), que normalitza les taxes de creixement una vegada superada la pandèmia, i la indústria manufacturera (+2,3%), que continuarà mostrant un creixement robust malgrat que l'impuls del descens de la factura energètica en aquelles branques més intensives en energia s'anirà dissipant.

Un sistema productiu més sostenible

CaixaBank Research constata que es produeix una transició cap a un sistema productiu més sostenible des d'un punt de vista sectorial. El 92,2% de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle el 2022 procedien de la indústria manufacturera, el sector de l'energia, el del transport i el sector primari.

Mentre que el sector energètic i les manufactures han reduït significativament les emissions gràcies a les energies renovables i a millores en eficiència, el transport i el sector primari mostren avenços limitats. L'electrificació i l'adopció de tecnologies netes com l'hidrogen verd són essencials per accelerar la transició i els fons NGEU són fonamentals per avançar cap a la sostenibilitat. L'execució dels fons avança, amb importants inversions en transport ferroviari, però hi ha un potencial significatiu per accelerar la descarbonització industrial, del transport i del sector primari, segons CaixaBank Research.

Observatori Sectorial i CaixaBank Research

L’Observatori Sectorial de CaixaBank Research és una publicació que té com a objectiu l’estudi de la situació i les perspectives de l’economia espanyola des del punt de vista dels seus sectors d’activitat. Coordinat per l'economista Judit Montoriol i de freqüència semestral, és el primer informe del mercat espanyol que ofereix una visió sectorial de l'economia de manera transversal, i complementa la col·lecció “Informes Sectorials”, on s'analitzen en profunditat els principals sectors de l'economia espanyola, com ara l'immobiliari, el turístic o l'agroalimentari.

CaixaBank Research, el servei d'estudis de CaixaBank, promou el coneixement mitjançant la investigació i l'anàlisi econòmica, i contribueix al debat públic i a la difusió de l'economia a la societat. Mitjançant les conferències dels seus economistes i els anàlisis publicats al web https://www.caixabankresearch.com/ca, estimula el debat i l'intercanvi d'experiències entre tots els sectors de la societat i afavoreix la divulgació dels grans temes de l'entorn socioeconòmic del nostre temps, situant-los a l'abast del nombre més gran possible de persones.

 

NOTÍCIES RELACIONADES