Reportatge

Voluntariat per mostrar la importància del món rural

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email

David Pérez, voluntari de CaixaBank

David Pérez, voluntari de CaixaBank.

 

La despoblació és un fenomen que afecta moltes zones d'Espanya i des de fa molts anys està en boca de tots. L'abandonament dels pobles i la reducció de la població que es viu en aquestes localitats és un problema urgent i que ens afecta a tots. Per això, avui, més que mai, és necessari impulsar iniciatives que fomentin el desenvolupament de les zones rurals.

Treballar en favor de les zones rurals és fonamental per mantenir la producció alimentària, les tradicions i la cultura. A més, impulsar els pobles és un pilar clau per promoure la diversitat econòmica, ampliant l'abast de l'impacte econòmic i generant desenvolupament als nuclis rurals.

Compromès amb la millora de la seva comunitat, en Manuel Pérez dedica bona part del seu temps a impulsar el valor i les oportunitats que ofereixen les zones rurals. "Des de fa vuit anys participo en activitats de voluntariat per conscienciar els ciutadans sobre la importància dels pobles i de la preservació del medi ambient", comenta en Manuel.

Aquest voluntari andalús participa sovint en tallers sobre oliveres circulars a la província de Sevilla perquè persones en situació de vulnerabilitat coneguin la transcendència de l'oli en la societat i el teixit econòmic d'Andalusia. "En els tallers, organitzats juntament amb la Fundació Juan Ramón Guillén, expliquem tot el procés que hi ha darrere de l'obtenció de l'oli, els tipus d'‘or líquid’ que existeixen o com l'economia circular permet donar una segona vida als diferents subproductes, entre altres qüestions", destaca orgullós.

"No només ens quedem amb la part teòrica, ja que les persones participen en activitats lúdic-educatives. Palpen i experimenten en primera persona la informació que prèviament han rebut". En Manuel també recalca que els participants, un cop acabada la jornada, poden provar l'oli que han elaborat, veient el resultat de la seva feina i tenint una visió global de com és la feina dels agricultors i de la cadena productiva.

En Manuel es queda amb l'experiència que viuen aquestes persones. “Molts d'ells veuen el món rural com una cosa aïllada. Gràcies a les activitats, surten de la seva dinàmica i coneixen altres realitats”, assenyala el voluntari mentre apunta al gran interès que generen les iniciatives entre els participants.

El voluntari  andalús també destaca els beneficis que li genera participar en iniciatives de voluntariat. “Em sento molt agraït, ja que rebo més del que dono”, comenta emocionat. “Participar en accions de voluntariat em permet ser una persona més empàtica i optimista”, assenyala convençut.

Les dades recollides a l'Informe Anual d'Indicadors. Agricultura, Pesca i Alimentació del Ministeri de Pesca, Agricultura i Alimentació, mostren que el 2022 només el 15,8% de la població espanyola residia en zones rurals, les quals conformen el 83,9% del territori nacional. Davant una realitat en què la població es concentra en nuclis urbans i en grans ciutats, les activitats del Voluntariat CaixaBank tenen el propòsit de generar un impacte positiu en la comunitat i el teixit rural d'Espanya, adaptant-se a les necessitats de cada territori.

Una altra de les persones que fomenta l'impuls de les zones rurals és en David Pérez, que participa en tasques solidàries al País Basc des de fa més de cinc anys, i és un dels més de 17.200 voluntaris de CaixaBank que el 2023 van participar en activitats que van generar un impacte positiu en la vida de més de 372.000 persones vulnerables a tot Espanya. “Fonamentalment, participo en activitats vinculades amb el medi ambient, com recollides de residus i rutes per espais naturals”, destaca en David.  

A més del contacte amb la natura que viuen les persones que participen en les activitats, en David incideix en la rellevància que tenen les iniciatives perquè la gent conegui l'entorn rural i com són els pobles i la seva gent. “Les activitats consciencien els participants sobre la tradició i la importància del món rural en les nostres vides”, destaca.

El camp fomenta l'emprenedoria i posa de manifest que la tradició, la modernitat i la innovació poden conviure perfectament. “Un dels principals beneficis que ofereixen les activitats rurals és el foment d'un ‘nou model de vida’. Les persones s'adonen que els pobles ofereixen calma i tranquil·litat, permetent gaudir d'una vida més reflexiva i menys immediata”, assenyala el voluntari.

A més dels beneficis que les activitats generen en les persones que hi participen, en David recalca l'efecte que l'acció solidària genera en la seva vida. “Quan participo en aquestes activitats em sento feliç, ja que puc millorar la vida de persones en situació de vulnerabilitat i realçar la importància de treballar en favor de les zones rurals i de la natura”, conclou.

 

NOTÍCIES RELACIONADES