Reportatge

Joves emprenedors: innovant per un futur sostenible

icon_font_reducir
icon_font_aumentar
icon_email

• Iniciatives com EcoDeliver, Kidalos, Atom i Utopia són exemples de com la innovació i el compromís juvenil poden conduir a pràctiques més sostenibles i a un desenvolupament econòmic i social responsable.

La sostenibilitat en el món empresarial i l'educació és fonamental per al desenvolupament a llarg termini i la supervivència del nostre planeta. Les empreses i les institucions educatives juguen un paper cabdal en la promoció de pràctiques sostenibles que no només beneficien el medi ambient, sinó que també ofereixen avantatges econòmics i socials.

A l'àmbit empresarial, la sostenibilitat ha esdevingut un component essencial de l'estratègia de negoci, ja que les empreses que adopten pràctiques sostenibles sovint experimenten una major resiliència als riscos ambientals i socials. Per la seva banda, en l'àmbit educatiu, els estudiants aprenen a pensar críticament sobre com les seves futures professions i idees poden contribuir a la conservació del medi ambient i al benestar social.

EcoDeliver, Kidalos, Atom i Utopia són projectes emprenedors creats per joves estudiants que comparteixen un enfocament comú cap a la sostenibilitat i la innovació. EcoDeliver està compromesa amb la transformació del transport sostenible i utilitza tecnologia intel·ligent i disruptiva per millorar l'eficiència en l'entrega de productes. El seu objectiu és reduir l'impacte ambiental i promoure pràctiques més sostenibles en el transport i la logística.

Per la seva banda, Kidalos és una plataforma que ofereix un servei de lloguer de joguines educatives i sostenibles. El seu model de negoci es basa en l'economia circular, permetent a les famílies gaudir d'una varietat de joguines sense necessitat de comprar-los, cosa que ajuda a evitar l'acumulació innecessària a la llar i promou un consum més responsable.

Amb focus en l'energia sostenible, Atom és una empresa especialitzada en solucions d'energia renovable amb focus en la producció i emmagatzematge d'hidrogen. Utilitza tecnologies avançades per convertir energia renovable en hidrogen, que després s'emmagatzema de manera segura i compacta. L'empresa ha participat en diversos projectes innovadors relacionats amb l'hidrogen verd a Espanya.

Un altre projecte innovador amb una visió sostenible és Utopia, que utilitza la Intel·ligència Artificial i la visió per computació per prevenir, detectar i avaluar focus d'incendis forestals. El seu objectiu principal és reduir el temps de resposta davant incendis i protegir els ecosistemes terrestres. El projecte va ser creat per tres estudiants d'Enginyeria Electrònica Industrial de la Universitat Politècnica de València: Cosmin Ionescu, Laura Sempere i Pablo José Gómez.

Desafiaments i Oportunitats de la resta de la sostenibilitat

Tots aquests projectes han estat guanyadors del programa imaginPlanet Challenge, impulsat per imagin, la plataforma de serveis digitals i estil de vida de CaixaBank, que té l'objectiu de fomentar l'esperit emprenedor dels joves i generar idees de negoci que ajudin a combatre el canvi climàtic.

Gràcies a aquest programa, que enguany ha assolit la seva quarta edició, els joves estudiants universitaris i de centres de Formació Professional a partir dels 16 anys poden desenvolupar projectes i idees innovadores que ofereixin solucions sostenibles a problemes actuals i se'ls acompanya per ser líders i agents de canvi. Al llarg d'aquests anys, més de 8.000 estudiants de tot Espanya han participat en aquest programa.

En l'última edició de l'imaginPlanet Challenge, els 10 projectes finalistes han estat: Ecova, de la Universitat CEU San Pablo de Madrid, que han presentat una proposta de reaprofitament d'aigua a les llars amb un sistema integrat per capturar, tractar i reutilitzar les aigües grises generades per les dutxes; Protein Bar-Ley, un equip de la Universitat Pablo de Olavide Sevilla que ha presentat una proposta alimentària sostenible, de producció de barretes proteiques fabricades a partir del bagàs d'ordi; Ingenia, de la Universitat Politècnica de València, que a través de la seva proposta Biotank aposten per una solució ecològica d'un motor d'algues, dissenyat per a absorbir CO₂ en àrees altament contaminades; Tengui, que des de la Universitat de Girona han presentat una app que et permet trobar qualsevol producte que necessitis en una botiga del teu voltant a través d'intel·ligència artificial reduint l'impacte que generen les compres online; Evolution, de la Universitat de Navarra, que han presentat la proposta Th(re)ad, un fil 100% reciclat a partir de les deixalles tèxtils i de la roba en desús; Agro4Data, equip de la Universitat Carlos III de Madrid que han presentat un programari que ajudarà a administrar de forma més eficient els recursos utilitzats durant el cultiu; 3toC, de la Universitat Politècnica de Catalunya, que ha presentat la proposta d'una màscara dissenyada per a ciclistes urbans per obtenir informació sobre la contaminació de les ciutats; Alhoa, que des de CIFP Verge de Las Nieves de La Palma ha presentat una proposta d'app mòbil per connectar turistes amb locals, oferint experiències i allotjaments; Sitio, que des de la Universitat Rey Juan Carlos Madrid ofereix una solució de lloguer de propietaris de places de garatge amb usuaris que necessiten aparcament, i Clean Forest, que des de la Universitat de Vigo (ESEI, Ourense) proposen una plataforma de compra i venda de crèdits de carboni basada en blockchain que connecta propietaris de terrenys amb usuaris interessats en la reforestació.

Tots aquests joves emprenedors s'enfronten a grans reptes, però també tenen un gran ventall d'oportunitats per davant. En un món cada vegada més interconnectat i digitalitzat, tenen la possibilitat d' innovar i crear empreses que no només siguin rendibles, sinó que també contribueixin positivament a la societat i al medi ambient. Programes com l'imaginPlanet Challenge poden ser un trampolí per a la pròxima generació de líders en sostenibilitat, ja que ofereixen als joves la formació, els recursos i el suport necessaris per transformar les seves idees en projectes sostenibles i viables.

 

NOTÍCIES RELACIONADES